Batman visszatér - A sötét lovag (The Dark Knight) kritika

Mit is lehet írni a Sötét lovagról azok után, hogy az imdb-n megszavazták a világ legjobb filmjének, Heath Ledger alakításáról ódákat zengnek, és még a legvérszomjasabb kritikusok is oda vannak a legújabb Batman kalandért? Nem könnyű feladat ilyen előzetes vélemények alapján objektíven tekinteni a filmre, de mégis, meg kell próbálkozni a lehetetlennel.

A történetről tényleg csak pár szót, hiszen nem szeretném mások filmélményét elrontani. Az alapszituáció röviden annyi, hogy Batmannek, Gordon rendőrkapitánynak, és a tisztesség és igazságosság mintapéldányának számító Harvey Dent főügyésznek köszönhetően Gothamben a szervezett bűnözés visszaszorulóban van. Már nem a maffiózók irányítanak, akik ez ellen próbálnak tenni valamit. Ebben a helyzetben jelenik meg a szabályokat nem ismerő, öntörvényű Joker, akinek a célja a saját, beteg személyiségéhez hasonló Gotham létrehozása.

Akik hiányolták az akciót a Batman Begins után, azok most száz százalékig ki lesznek elégülve a Sötét lovag láttán. Hiszen két és fél óra pörgést kapnak az arcukba, amiben szinte egy percnyi megállás sem lesz. Az érzelmes, illetve valamivel nyugodtabb átvezető jelenetek kb. fél órát ha kitesznek, de most valószínűleg sokat mondtam. Én nem bántam volna, ha a párperces, lélegzetvételnyi szünetek kicsit nagyobb teret kapnak, mert a végére eléggé egybefolyt a film, és a nézősereg is kicsit elfáradt a 40. dobhártyaszaggató robbanás láttán/hallatán. A másik dolog, ami nem tetszett a Sötét lovagban, az a város realitása. Mert sajnos a legújabb Gotham semmiben sem különbözik bármelyik amerikai nagyváros felhőkarcolókkal telezsúfolt kereskedelmi negyedétől. Gotham "báját" pont a gótikus stílusa adta, amihez a sötét gettók hangulata is nagyban hozzájárult. Ehhez képest a város napsütötte és hivalkodó, ahol Bruce Wayne is egy tetőtéri lakásban és nem a több száz éves kastélyában lakik (tudom, hogy az leégett, de valami jobb lakóhelyet akkor is találhattak volna).

A város volt talán a legnagyobb hibája a filmnek, ezen kívül Madárijesztő 5 perces, a történet szempontjából teljesen értelmetlen szerepeltetése volt még kissé zavaró. Na de ennyit a negatívumokról, hiszen a Sötét lovag minden egyéb szempontból hatalmas élmény. Kezdve a történettel, ami végig fordulatos és meglepő, a látványon át, egészen a szereplőkig. Nolan ismét szakított a szokásos Batman sémával, és főszereplőnek nem Bruce Wayne-t, hanem magát Batmant tette meg. Mert Batman legalább háromszor annyit tölt a vásznon, mint konszolidáltabb személyisége. Annak ellenére, hogy Wayne álruhába bújva sokkal karakteresebb és meghatározóbb, a showt mégis elrabolják előle. A központi figura az anarchista Joker lesz, akit Heath Ledger remekül formál meg. A káoszpárti karakter minden egyes mozdulatából árad az őrület. Ledger tényleg kitett magáért, ahogy Aaron Eckhart is Harvey "Kétarc" Dent szerepében. A nagy hármasból most sajnos Christian Bale lett a bronzérmes, bár kétség kívül neki volt a legnehezebb dolga filmbeli alteregójával, hiszen a jónak mindig nehezebb igazi egyéniséget adni.

A mellékszereplők közül most Morgan Freemant emelném ki, aki valamivel nagyobb szerepet és jobb szöveget kapott. Maggie Gyllenhaal, az új Rachel Dawes szerepében mindenképpen emlékezetesebb, mint Katie Holmes volt, hiszen bár kétség kívül neki jutott a legszarabb szerep, a 90 %-ot mindenképpen kihozta a fiatal ügyésznőből. Eric Roberts feltűnése a maffiózó Maroni szerepében kissé vicces volt, de összességében ő is megbirkózott a feladattal. A filmben amúgy van pár poén is, amiket szerencsére nem csak Jokernek köszönhetünk.

A kritika végén újabb kérdés merül fel, miszerint tényleg a világ legjobb filmje a Dark Knight? A válasz egyértelmű nem, bár akciófilmek között mindenképp benne van a top 5-ben. Ugyan a két és fél órát egy percig sem lehet unni, a színészek jutalomjátékkal ajándékozzák meg a nézőket, mégis a film végi "úristen" elmarad. 9/10-et azért így is bőven megérdemel.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!