100 kedvenc filmem: 40-31

 

40. Isten városa (Cidade de Deus, 2002) – r: Fernando Meirelles; fsz: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Phellipe Haagensen és egy csomó utcagyerek

 

Okok: A hírhedt Rio-i nyomornegyed megrázó bemutatása egy helyi kölyök fényképezőgépén keresztül, aki csodával határos módon (a többi gyerekkel ellentétben) nem válik gengszterré.

Jelenet: Rakéta el akarja kapni a menekülő tyúkot, és a háttérben megjelenik gyerekekből álló banda.

 

 

39. Szakasz (Platoon, 1986) – r: Oliver Stone; fsz: Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe

 

Okok: Közhelyes, a végletekig hatásvadász film Vietnámi pokláról, amiben a jó és a rossz harcol az ártatlanok lelkéért. A Szakasz ennek ellenére könnyen rabul tudja ejteni az embert, pláne, ha ilyen mondatok repkednek, mint „a háború első áldozata az ártatlanság”.

Jelenet: Dafoe kézfeltartásos halála mellett a falu megtisztítása talán a legemlékezetesebb.

 

 

38. Vissza  jövőbe (Back to The Future, 1985) – r: Robert Zemeckis; fsz: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Thomas F. Wilson

 

Okok: Valami elképesztően laza időutazós kaland a 80-as évekből Zemeckis rendezésében. Marty és Doki párosa, a frappáns történet, a vicces karakterek utánozhatatlan hangulatot kölcsönöznek ennek az élettel teli vígjátéknak.

Jelenet: Marty gördeszkás menekülési Biff elől.

 

 

37. Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998) – r: Steven Spielberg; fsz: Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore, Edward Burns

 

Okok: A Ryan közlegény sokkal többről szól a háború borzalmainak naturalista ábrázolásánál: különböző közegből érkezett embereket láthatunk, akik egy elsőre értelmetlennek tűnő küldetést kapnak, ami sokkalta nagyobb hatással lesz rájuk, mint azt először gondolták volna.

Jelenet: A normandiai partraszállás 20 perces vérfürdője.

 

 

36. A gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége (Lotr:Fotr, 2001) – r: Peter Jackson; fsz: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Liv Tyler, Sean Austin, Ian Holm

 

Okok: Nagyszabású, lélegzetelállító adaptáció Tolkien mesterművéből. Jackson megvalósította az elképzelhetetlent, filmre vitte a megfilmesíthetetlennek hitt könyvet. Azért A gyűrű szövetsége áll ezen az előkelő helyen, mert a három rész közül nekem ez tetszett a legjobban.

Jelenet: A Móriában töltött fél óra számomra a film igazi csúcspontja.

 

 

35. Truman Show (1998) – r: Peter Wier; fsz: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney, Natascha McElhone, Noah Emmerich

 

Okok: Az átlagember lázadása a láthatatlan hatalommal szemben, hogy akár csak egy pillanatra is, de végre szabad legyen.

Jelenet: Truman a viharos vízen utolsó leheletével küzd életéért.

 

 

34. Macska-jaj (Crna macka, beli macor,1998) – r. Emir Kusturica; fsz: Bajram Severdzan, Srdjan Todorovic, Branka Katic, Florijan Ajdini,

 

Okok: Cigányok, mulatós zene, szerelem, régi barátság, fekete macska, fehér macska, disznórágta Trabant, balkáni őrület, disz iz a bigining of ö bjutiful frendcsip. Mindez 140 percen keresztül. Ellenállhatatlan.

Jelenet: Az elfuserált esküvő.

 

 

33. Donnie Darko (2001) – r: Richard Kelly; fsz: Jake Gyllenhaal, Jazzie Mahannah, James Duval, Patrick Swayze

 

Okok: Az ember halála pillanatában teljesen egyedül van, és számára ekkor jön el a világvége. Ennyi.

Jelenet: Donnie az összes tanár és diák előtt antikrisztusnak nevezi a Patrick Swayze alakította ezotériahívő telemágust. Ezt egyszer mennyire kipróbálnám.

 

 

32. Rekviem egy álomért (Requiem for a Dream. 2000) – r: Darren Aronofsky; fsz: Jared Leto, Marlon Wayans, Jennifer Connelly, Ellen Burstyn

 

Okok: Aronofsky vizuális bravúrokban bővelkedő filmje a drogról és a függőségről a lehető legelrettentőbben bemutatva. A mű láttán tudatosul igazán az emberben, hogy egy kis anyag mennyi mindent meg tud változtatni.

Jelenet: Henry anyja a küszöb előtt térdepelve síró hangon beszél halott férjéhez, hogy egyszer minden jóra fordul, erre beüt a felirat: Rekviem egy álomért.

 

 

31. Shop Stop (Clerks, 1994) – r: Kevin Smith; fsz: Brian O’Halloran, Jeff Anderson, Marilyn Ghigliotti, no meg Jay és Néma Bob

 

Okok: Fekete-fehér (félig-meddig) amatőr film két Jersey-i fiatalról, akik egész napjukat a kisboltban töltve próbálják kitalálni, hogy mihez fognak kezdeni abban a bizonyos nagybetűs életben. Közben persze hihetetlen események történnek velük, és a lehető legfurább alakok térnek be vásárolni pont ebbe a kis koszfészekbe.

Jelenet: Dante és Randal elmennek a volt osztálytársuk temetésére.

Címkék: top100, kedvenc film