A 10 legjobb film 2008-ból

 

A kötelező év végi összegzésben a Magyarországon 2008-ban bemutatott filmekből szemezgetek (kb. 60-ból). Nem meglepő hát, hogy a Top 10-ben számos 2007-es film szerepel, hiszen azokat mi jó esetben is csak január-február tájékán tudtuk megtekinteni. Az elmúlt év filmes termése kifejezetten színvonalas volt, legalább 5-6 emlékezetes alkotással lettünk gazdagabbak. Nézzük hát 2008 legjeit!

 

A 10 legjobb film:

 

10. Hideg nyomon

Ben Affleck első rendezése a Titokzatos folyó írójának regénye alapján. Elgondolkodtató téma, eltalált helyszín és atmoszféra, kitűnő alakítások. Ben, még ilyet!

 

9. In Bruges

Zseniális párbeszédek, kitűnő színészgárda, törpék és a Colin Farrell szájából hallható fucking Bruge. Az idei év egyik legtöbbször idézett filmje.

 

8. Trópusi vihar

Ben Stiller paródiája Hollywoodról és a háborús filmekről. A kamu előzeteseket, a fekete Downey Jr-t és a felismerhetetlen Tom Cruise táncát jó ideig nem fogjuk elfelejteni.

 

7. A sötét lovag

Elsőre hatalmas élmény volt, másodszorra már nem annyira: a történetvezetés érthetetlenül kusza, az üzenet iszonyat szájbarágós, a képregényre és a korábbi filmekre jellemző Batman hangulat hiányzik, Harvey Dent átváltozása problematikus, az egyik legérdekesebb ellenfél, Kétarc kiírása érthetetlen. Mégis kapunk egy Jokert, számtalan lélegzetállító akciót, izgalmas jelenetet. A sötét lovag, ha Oscar-ra nem is, az MTV popcorn díjára biztosan számíthat (méghozzá joggal).

 

6. Az ajánlat

2008 a westernek éve volt, hiszen a Yumába tartó börtönvonat és a Jesse James meggyilkolása mellett az ausztrál vadnyugattal is megismerkedhettünk. A három film közül történetének, környezetének és karaktereinek köszönhetően Az ajánlat emelkedett nálam a legmagasabbra.

 

5.Eastern Promises

Valószínű, hogy csak egyszeri nézés alkalmával ütött ekkorát David Cronenberg filmje, de ez az ütés szinte felért egy KO-val. Mortensen szaunás bunyója pedig az év egyik legnagyszerűbb jelenete.

 

4. A zóna

A zóna történetét már nem egyszer elmesélték el nekünk, mégis a legújabb változatot is örömmel fogadjuk. Megrázó kép az emberi viselkedésről, nem csoda, hogy a film után leginkább csak üldögélni volt kedvem.

 

3. Charlie Wilson háborúja

Ami két éve a Köszönjük, hogy rágyújtott volt, az idén a Charlie Wilson háborúja. Lehet, hogy jó passzban voltam, mikor láttam (na de mindkétszer?), de kicseszett jól szórakoztam Tom Hanks és Philip Seymour Hoffman ámokfutásán.

 

2. Vérző olaj

Két hatalomért bármire képes férfi párharca a század eleji Amerika olajmezőin. Daniel Day-Lewis élete egyik legjobb alakításában.

 

1. Nem vénnek való vidék

Részemről 2008 egyetlen tízpontosa. Feszes, izgalmas, elgondolkodtató. Néhány jeleneten még harmadszorra is rendesen leizzadtam.

 

Legjobb magyar film: Kalandorok (nem sokat láttam idén, de ez kifejezetten tetszett)

Legrosszabb film: Kis Vuk (belenéztem, nem kellett volna)

Legrosszabb film a Kis Vuk után: Szex és New York (a sorozathoz semmi köze, a négy ribanc vinnyogása fizikai fájdalmat okozott)

Legnagyobb csalódás: Max Payne, Righteous Kill (mindkettő előzetese sokkal többet ígért)
Legtúlértékeltebb film: Wall-E (jó volt, de messze nem ennyire)

 

Ha tetszett a lista és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: vélemény, top10