Kritika: Taken (Elrabolva)

Néha kellenek olyan filmek, amik nem akarják megváltani a világot, csak épp annyit adnak, amire az ember vágyik, mikor fáradtan leül a képernyő elé: szórakoztatnak. Ilyen lehet egy romantikus komédia, vagy egy csavaros krimi, illetve ha a néző a minimális gondolkodást is nélkülözni akarja, akkor egy akciófilm. A Taken ez utóbbi kategóriának a tagja, az agyatlan szórakoztatás pedig kétség kívül az édemei közé tartozik. Először is a történet pofonegyszerű, egy mondatban összefoglalható: a nyugdíjazott ex-ügynök 17 éves kislányát egy párizsi vakáció során elrabolják, így nem marad más választása az idősöső, de még mindig kőkemény harcosnak, minthogy a saját jól bevált módszereire, illetve ösztöneire hallagatva megkeresse eltűnt gyermekét.

A Taken pontosan annyit ad, amennyit a Liam Neeson által alakított hős ígér: hullahegyeket. A 30 perces felvezető utáni egy óra a bunyó, autósüldözés, lövöldözés szentháromságának a jegyében telik. Neeson brutálisan kemény, agresszív, de kellően higadt is, hogy a körülmélnyekre részletekbe menőkig tudjon figyelni. Így amikor azt mondja lánya elrablójának a telefonba, hogy megkereslek és megöllek, mi egy pillanatig sem kételkedünk ebben. A sablonokban bővelkedő eseményeket az ötletes gyilkosságok, az izgalmas, gyors, de nem agyonvágott akciók emelik ki a középszerből. A film varázsa abban rejlik, hogy az utolsó pillanatig reálisnak gondolod szinte az összes jelenetet, annak ellenére, hogy a film alatt Neeson egymaga írt ki három aprófalu lakosságának megfelelő számú embert. Neeson-t pedig nem lehet elégszer dicsérni, hiszen ha ő nem ennyire cool, a film fele ekkorát sem ütne.

Mert hát az egykori Schindler uralja a vásznat, a film minden pillanata róla szól. A castingosok nem is találtak hozzá hasonlóan kaliberes személyiséget, a mellékszereplők, különösen a lányát és a feleségét alakító színésznők rémesen gyengék voltak. Konkrétan a kislányt alakító Maggie Grace volt a legidegesítőbb, Neeson helyében én kétszer is meggondolom, hogy fáradozok-e egyáltalán a kiszabadításáért. Azonban ezt, meg az előzményekhez képest kevésbé kreatív befejezést leszámítva nagyon szórakoztató film volt a Taken, ami tényleg pont azt adta, amire egy akciórajongó számíthat. 8/10 a vége, és kérünk szépen még ehhez hasonlót.

Csak óvatosan, a kommentekben lehetnek spoilerek!

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: kritika, 8/10, 00s