Kritika: Az álom tudománya (The Science of Sleep)

Határtalan kreativitás vagy álművészieskedő önámítás? Ez a kérdés fogalmazódott meg bennem Az álom tudományát követően, mivel Michel Gondry filmje a két pólus határán mozog, de szerencsére mindvégig őszinte marad. Ez elsősorban a főhős Stéphane-nak (Gael Garcia Bernal) köszönhető, akinek egy meg nem értett elméhez híven a fejében nincs minden a helyén, így sokszor nem tud különbséget tenni az álomvilág és a valóság között. Miután hazaköltözik Franciaországba édesanyjához, megismerkedik a frissen beköltözött szomszéd lánnyal, Stéphanie-val, akibe szinte azonnal szerelmes lesz. Ám kettejük között semmi sem úgy alakul, ahogy azt az ember várná: Stéphane nem meri vállalni érzéseit, kiismerhetetlenül viselkedik, és még az időzítéssel is problémái vannak. Valós érzéseit a szürreális álomvilágon keresztül láthatjuk, ami mára Gondry névjegyévé vált.

Nem egy szokványos romantikus filmről van tehát szó, hanem egy valós érzelmeket tartalmazó elvont képekből, látomásokból összerakott álomról. És ennek megjelenítése - annak ellenére, hogy ráismerhetünk a rendező korábbi műveire - végtelenül kreatívra sikeredett. Az embernek tényleg csak kicsit szabadjára kellene engednie fantáziáját és az otthon megtalálható játékokból, kellékekből rengeteg ötletes dolgot lehetne alkotni. Mert Stéphane és Stéphanie is ezzel töltik el idejüket, miközben egymásodperces időgépet, illetve hajóban lévő erdőt készítenek. Kettejük kapcsolata a barátság és a kölcsönös vonzalom között mozog, külső szemmel oly egyszerűnek tűnik, hogy mit is kéne tenniük, hogy mindketten boldogok legyenek, de ez csak nem jön össze nekik. A cselekményt rendre megszakítja Stéphane egyszemélyes showműsora, aminek káoszát még az is fokozza, hogy egyszerre három nyelven beszélnek a filmben.

Ahogy azt már említettem, Az álom tudománya szerencsére nem csap át céltalan művészieskedésbe. Ugyan nálam nem éri el az abszolút favorit Egy makulátlan elme színvonalát, de ettől függetlenül így is gyönyörű szerelmesfilmet készített Gondry. 8/10 a végső értékelésem, valószínű, hogy valamikor a jövőben újranézem a filmet.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: kritika, 8/10, 00s