KALÓZBLOG

2017.ápr.11.
Írta: neander Szólj hozzá!

Ponyvaregény: szinkron 9 nyelven

Íme a Ponyvaregény méltán híres jelenete az eredeti angol mellett nyolcféle szinkronváltozatban. Ez a térkép adta az ihletet, hogy megnézem, miként hangzik ugyanaz a film más-más nyelven, és a választásom az Ezékiel 25:17-re esett, ugyanis ez tényleg minden nyelven fenn van Youtube-on. Samuel L. Jackson németül, csehül, magyarul, olaszul, franciául, törökül, portugálul és spanyolul brillírozik. Nálam a cseh anglicki szöveg, Bret nevének francia kiejtése és az elképesztően rossz török szinkron vitte el a pálmát.

A második legrosszabb Star Wars film

get.jpg

Zsivány egyes - Egy Star Wars történet, aminek a felénél majdnem kijöttem a moziból.

Nem hittem volna, hogy ez valaha megtörténhet, pláne nem a közel értékelhetetlen Klónok támadása után, de a Rogue One alatt többször is fontolóra vettem, hogy a francba az egésszel, nem kínzom magam (és pláne nem a barátnőm) tovább, inkább lépjünk le. Végül mégse voltam ilyen bátor. Innentől SPOILERES kritika következik.

Karakter, jellem

Mutasd be a következő Star Wars karaktereket anélkül, hogy elmondanád, hogy néznek ki, milyen ruhát hordanak, mivel foglalkoznak, valamint milyen szerepet játszanak a cselekményben! 

Erre kérte barátait a méltán híres Baljós árnyak kritika készítője, bizonyítva, hogy míg Han Solót, vagy C-3PO-t számos tulajdonsággal lehet jellemezni, addig az első rész szereplőiről kb. semmi sem mondható el.

Sajnos a Zsivány egyes legénységéről szintén nem tudunk meg semmit a két óra alatt, sőt isten igazából a nevüket is alig lehet megjegyezni. Én konkrétan az új szereplők közül az egyébként abszolút felesleges Saw Gerrarán kívül senkire nem emlékszem, hogy hívják, pedig nem vagyok demens, de még csak amnéziás sem. Felicity Joness karakteréről (Jyn, megnéztem imdb-n) azon kívül, hogy önálló, nem tudok sokat elmondani, ahogy a másik főhős, a még jellegtelenebb Diego Lunáról sem. Azt megtudjuk, hogy mindkettejüknek szar gyerekkora volt és ennyi.

rogueone1.jpg

Persze, sok volt az új szereplő, kevés a játékidő, mégis bármilyen jól körülírható tulajdonság nélkül lehetetlen a főhősökkel azonosulni. Sokat elmond a filmről, hogy az egyetlen emberi karakter a droid volt. Na, őt például sajnáltam is, mikor meghal. 

Unalom a köbön

Nyilván a leírtakkal összefügg, hogy ha a néző számára mindenki érdektelen, a történések sem fogják izgalomban tartani. Merthogy a legnagyobb probléma a Rogue One-nal, nem más mint, hogy baszott unalmas. Az első fél órát a töménytelen információmennyiség és az állandó helyszínváltás teszi tönkre. Dicséretes, ahogy a készítők rengeteg új bolygót és világot próbáltak bemutatni nekünk, ám a pár percre látható utcákról és termekről lerí, hogy csak díszletek. Én például egy pillanatra sem éreztem azt mondjuk Jeddah városáról, hogy a szomszédos utcában bárki is lenne a stábtagokon kívül.

A helyzet sajnos a film közepével rosszabbra fordul, és egyre inkább eluralkodik az unalom. Ezen a pocsék dialógusok és a hiteltelen hegyibeszédek csak rontanak, egészen a tervek elrablásáig kell várni, hogy végre elkezdődjön az a Star Wars film, amiről a lelkendező kritikákat olvastam.

Pozitívumok

Meg kell hagyni, az utolsó fél óra kifejezetten jól sikerült, végre egy lendületes, izgalmas akciót kapunk, ami valóban az egyik legemlékezetesebb a Star Wars filmek történetében. De sajnos ez az újraforgatott végső 30 perc nagyon későn érkezik, így nem tudja megmenteni a filmet, max annyit segít, hogy düh helyett csak csalódottságot érezzek.

orson-krennic_4c6477e2.jpeg

Mert látszik, hogy a stáb rengeteg energiát fordított a jelmezekre és a kinézetre, ami nem tűnik modernebbnek, mint amit a majd 40 évvel ezelőtti Új reményben láttunk. 70-es évek frizurák és pornóbajuszok, számos finom utalás, easter egg, no meg a végső ütközet látványvilága - ezek előtt mindenképp megemelem a kalapom.

Szintén jó húzás volt a jó és a rossz harcához képest kicsit árnyalni a lázadók és a birodalmiak viszonyát, eddig erre nem igazán volt példa a sorozat történetében.

Azonban ezek az apró részletek elvesznek az unalom tengerében.

Értem én, hogy komor hangulatú háborús filmnek szánták a Rogue One-t, de épkézláb főhősök ebben a műfajban is nélkülözhetetlenek. Kézenfekvő az összehasonlítás a tavalyi Ébredő erővel, amit a biztonsági játéktól kezdve számos jogos kritikával lehet illetni, ám ott Finn, Rey vagy Kylo Ren ezerszer emlékezetesebb volt, mint itt az összes zsivány együttvéve.

Idén jó pár szar filmet láttam moziban (Ave Cézár, Suicide Squad), de ekkora csalódással egyikről sem jöttem ki. Annyi biztos, hogy ezek után a 2 év múlva érkező Han Solo spin-offra a lelkendező kritikák ellenére is minimális elvárással fogok beülni.

Kis kedvencek titkos élete kritika

cover-secret.jpg

Vajon mit csinálhatnak háziállataink, miután munkába menet egyedül hagytuk őket otthon? 

Teszik fel a kérdést a Gru és a Minionok alkotói. Én inkább arra lennék kíváncsi, 

hogy miért kell 3-4 éves gyerekeket moziba vinni, amikor mindenki tudja, hogy nem bírnak végigülni másfél órát?

Folyamatosan mozgolódnak, hangosan kérdezősködnek, pisilniük kell. Ezzel persze nincs semmi gond, hiszen ez a viselkedés életkori sajátosság, és összességében bőven elviselhető a moziban. Az viszont kevésbe, ha egy kisgyerek ijedtében sírni kezd, és a szülő az istennek sem akarja kint megnyugtatni.

Merthogy, hiába a cuki állatok, a Kis kedvencek titkos élete is inkább az idősebb gyerekeknek és a felnőtteknek készült. A nagyszabású animációs filmeknél elengedhetetlen pörgős látványvilág most is megvan, és ezt bizony vizuálisan nehezen tudja feldolgozni egy óvodás. Bár sokan szarnak rá, de azért nem véletlen a 6-os karika a film előtt.

Rátérve kedvenceinkre, ahogy az érezhető volt, az előzetesekben rengeteg poént lelőttek, és a történet felfedésével a végkifejlet sem okozott meglepetést. Szomorú, hogy a két főhős, Max és újdonsült lakótársa, Duke karakteréért nem tudtam szorítani, így a kalandjuk végig közömbös volt számomra.

De szerencsére nem csak ketten szerepeltek a filmben, és a sokszor sablonos háziállatok nem egyszer okoztak derűs pillanatot nekem. Jó hír, hogy az előzetesben látottakon túl maradt még poén a maradék játékidőre. Igazából a Kis kedvencek titkos élete akkor működik, mikor az emberi tulajdonságokkal felruházott beszélő állatok valóban állatként viselkednek. Bevált humorforrás ez, gondoljunk csak az UP kutyáira, vagy Brianre a Family Guy-ból.

Mindent egybevetve szórakoztató időtöltés volt a Kis kedvencek titkos élete, bár az utóbbi idők két nagyszerű rajzfilmjét, az Agymanókat és a Zootopiát meg sem sikerül közelítenie. Persze ez nem is lehetett cél, hiszen a Minion alkotóról beszélünk, akik ezúttal sem tudták parlagon hagyni zöld teremtményeiket: ugyanis 5 perces, rendkívül fárasztó kisfilm vezette fel a Kedvencek kalandját.

Batman v Superman Ultimate Cut kritika

batman.jpg

Ha Isten mindenható, akkor nem lehet kizárólag csak jó. Ha viszont annyira jó, akkor nem lehet mindenható.

Mondja Lex Luthor Supermannek ördögi terve részeként, amely arra megy ki, hogy összeugrassza a két köpönyeges szuperhőst egymással. Történik mindez a rendezői változat 115. percénél, csaknem két óra szétmálló felvezetés után.

Pedig az alapötlet, a mögöttes filozófia, az isten-ember kérdéskör, meg kell hagyni, igazán ambiciózus. Csakhogy Snyder kezében szétfolyik a cselekmény, rengeteg időt töltünk a karakterekkel és motivációikkal, mégis felszínesen ismerjük meg csak őket. Sajnos nem érezni át Batman dühét, sem Superman kétségeit, pedig a film elég nagy hangsúlyt tesz a címbeli összecsapás megalapozására. Jesse Eisenberg ripacs Luthorja jócskán kilóg a karakter eddigi megtestesítői közül, a helyenként szórakoztató szociopata inkább hasonlít az Arkham Elmegyógyintézet néhány rabjára, mint Superman főellenségére.

28-batman-superman_w529_h352.jpg

Ben Affleck már jobban eltalálta a karaktert, de a film igazi ásza egyértelműen Wonder Woman. Gal Gadot megszemélyesítésében igencsak ígéretesnek tűnik a jövő nyáron debütáló WW kaland, aminek az előzetesét a Comic Conon mutatták be a nagyközönségnek.

A moziverzió nekem kimaradt, e háttértudás nélkül is állítom, a 3 órás bővített változat megterhelő élmény, nem is sikerült egyben végignéznem. Természetesen jócskán akadnak látványos jelenetek, beállítások, ám ettől még a végeredmény filmként - különösen Batman pálfordulása - nem könnyen emészthető, pláne a rajongóknak nem.

Amikor a közönség hozzáad a filmhez - Démonok között 2. kritika

conjuring-2.jpg

Sokan sokszor panaszkodnak a mozik közönségéről, hogy milyen hangosan eszik a popcornt, nem kapcsolják ki a mobiljukat, a gyerekük állandóan kimegy pisilni, és ehhez hasonlók. Elég gyakran nézem nagyvásznon a filmeket, mégis, az elmúlt pár évben a legrosszabb élményem egy elviselhetetlen szájszagú srác volt két üléssel arrébbról, bár a halálos dózist szerencsétlen barátnőm kapta belőle. Fel voltam készülve, hogy a jó széria esetleg a Démonok között második részével fog megtörni, hiszen az Arénában néztük a rengeteg tininek köszönhetően szinte telt házzal. Akármennyire is hihetetlen, olyan közösségi filmélménnyé vált az idei év eddigi legsikeresebb horrorja, amire nem is nagyon volt példa eddigi mozis pályafutásom során.

A paranormális jelenségeket kivizsgáló Warren házaspár ezúttal Londonba utazik segíteni egy szegény családon, akinek otthonát holt lelkek szállták meg. Eközben Lorraine Warrennek saját démonjával is fel kell vennie a harcot, hogy megmentse férjét a biztosnak tűnő haláltól.

A történetről nem is írnék többet, igazából ezerszer látott sablonokból építkezik a film, ám szerencsére az alkotók pontosan tudták mi és hogyan működik egy horrorban. A feszültség fokozása, az ijesztések időzítése, a dramaturgia nagyon rendben volt, ám így is könnyen felejthető élmény lenne a film, ha nem moziban látom. Azzal ugyanis, hogy több száz ember együtt izgult, ijedt, majd könnyebbült meg, sokkal de sokkal szórakoztatóbb lett a végeredmény, mint azt gondoltam.

A film mindenkit lekötött, senki nem mobilozott, nem beszélgetett, lehetett egymás rémült ordításán/sikolyán nevetni, szóval tényleg olyan hangulat volt, mintha ijedős jóbarátaiddal ülnél le egy otthoni moziestre. Ezért is ajánlom szigorúan mozis programnak a Démonok között 2-t, még úgy is, hogy horrorrajongóknak nem tartogat túl sokat ez a folytatás.