KALÓZBLOG

2018.jún.13.
Írta: neander Szólj hozzá!

Hollywood leghíresebb sikolya – a Wilhelm Scream története

Star Wars, Kill Bill21 Jump Street, Útvesztő: Halálkúra. Négy film, négy különböző műfaj, mégis van egy dolog, ami összeköti őket (azon túl, hogy mindegyik Amerikában készült): egy sikoly, amit mind a négy esetben egy statiszta ad ki magából rövidke szereplése utolsó pillanatában. Aki otthonosan mozog a hollywoodi filmek világában már biztosan kitalálta, hogy a Wilhelm Screamről van szó.

A híres sikoly legelőször az 1951-es Distant Drums című westernben hangzott el, amelyben Gary Cooper vezetésével pár tucat katona egy floridai mocsáron gázol át, mikor egyiküket elragadja egy aligátor. A szerencsétlenül járt katona sikolyát a kor szokásaihoz híven utólag, stúdióban rögzítették. 6 fájdalmas ordítást vettek fel aznap, amelyek „a férfi, akit megharap egy aligátor és sikolt” név alatt bekerültek a Warner stúdió hangtárába.

Az 50-es és 60-as években számos Warner filmben használták a 6 sikoly valamelyikét, de legtöbbször az utólag Wilhelm névvel illetett ötös számúra esett a választás. A visszatérő hangeffekt elsőként egy fiatal hangmérnöknek, Ben Burttnek tűnt fel, aki egy 1974-es westernparódiában, a The Scarlet Blade-ben már alkalmazta a sikolyt. Pár évvel később, mikor Ben a Star Wars stábjának a tagja lett, lehetősége nyílt, hogy több stúdió, így a Warner hangtárában kutakodjon, ahol meg is találta az eredeti hangszalagot. A sikolyt természetesen bele is csempészte a Star Warsba, ezzel festve alá egy rohamosztagos halálát.

A sikoly a Charge at Feather River című 53-as filmben is hallható, amikor az egyik szereplőt, név szerint Wilhelm közlegényt nyíllal lövik meg az indiánok. Innen származik a Wilhelm Scream kifejezés, ami később Ben és szintén hangmérnök kollégája, Richard Anderson védjegyévé vált. A két barát először Az elveszett frigyláda fosztogatóin dolgozott együtt, ekkor indult a közös tradíció.

benburtt.jpg

A Star Wars és Indiana Jones filmek népszerűsége miatt több fiatal hangmérnöknek is feltűnt az egyezés, így ők is előszeretettel alkalmazták a sikolyt filmjeikben, annak ellenére, hogy hivatalosan csak a Skywalker Sound és Anderson-féle Weddington Productions hangtárából szerezhették volna be a hangsávot. A Disney és Pixar rajzfilmekben is rendszeresen feltűnik a sikoly, ahogy később neves rendezők, mint például Peter Jackson vagy Quentin Tarantino is Wilhelm rabjává váltak. A szélesebb közönséghez 2006-ban jutott el a Wilhelm Scream híre, köszönhetően egy Youtube válogatás videónak, amelyet azóta több mint 10 milliószor néztek meg.

A kérdés, hogy vajon kinek is köszönhetjük az ikonikus sikolyt, nem csak a filmrajongókban merült fel. A már emlegetett Ben Burtt megpróbált utánajárni, hogy kinek a hangját rögzítették a Warner stúdiójában 1951-ben. Mivel sokan megfordultak aznap a mikrofon előtt, egyértelmű választ nem talált, azonban feltehetően Sheb Wooley színész és country-énekes a valódi arca a hangnak. Sheb sajnos nem tudta igazolni a történetet, mivel 2003-ban elhunyt, azonban felesége elmondása alapján mindig is büszke volt arra, milyen nagyszerű nevetéseket, sikolyokat és halálhörgéseket adott ki magából.

shebwhooley.jpg

A Wilhelm Scream népszerűsége ma is töretlen, első feltűnése óta több mint 400 filmben, sorozatban, videójátékban és reklámban csendült fel a híres hang. És bár Az utolsó Jedik óta a Star Wars univerzumból végleg kikerült a sikoly, ezt a listát elnézve valószínűleg a jövőben sem fogunk Wilhelmből hiányt szenvedni.

Ha tetszett a cikk és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

10 filmes érdekesség Rocky-tól a Trónok harcáig

bladerunner.jpg

Budapest külvárosa mint Los Angeles a Blade Runner 2049-ben. A filmet nagyrészt az Origo és a Korda filmstúdióban forgatták (a képen előbbi látszódik). Roger Deakins operatőr külön megköszönte a budapesti stábnak a munkáját a márciusi Oscar-gálán, ahol 12 jelölés után végre átvehette az aranyszobrot.

dogday.jpg

Al Pacino bankrablóként a valós eseményeken alapuló Kánikulai délutánban, mellette John Wojtowicz, akiről mintázta karakterét. A filmet 74 szeptemberében forgatták, és olyan hideg volt, hogy a színészek a jelenetek előtt jégkockát tettek a szájukba, hogy ne látszódjon a leheletük. Al Pacino ekkor az egyik legnagyobb sztár volt Hollywoodban, így karrierje szempontjából különösen kockázatos volt a homoszexuális bankrabló szerepét elvállalni. Szerencsére nem ijedt meg a kihívástól, és élete talán legjobb alakítását nyújtotta a filmben.

westworld.jpg

Ha már mindenki Westworld lázban ég: bal oldalon az eredeti film meghibásodott pisztolyforgatója (Yul Brynner alakításában), míg jobb oldalon a park egyik vendége látható a robot szemszögéből. A hőérzékelést imitáló pixelhalmaz 10 másodpercét 8 óra munkával sikerült létrehozni 1973-ban. Mellesleg ez volt minden idők első játékfilmben bemutatott számítógépes animációja.

pulp.jpg

Mi lehet a Ponyvaregény rejtélyes aktatáskájában? Gyémántoktól kezdve mini atomtölteten és Elvis aranyruháján át a szent grálig számos elméletet gyártottak a rajongók, amik közül kétség kívül az a legérdekesebb, amelyben Marcellus Wallace maga az ördög, a táskában pedig a neki ígért lelkek vannak. Nos a valóság ennél jóval egyszerűbb: egy darab sárgán izzó villanykörtére ámult rá John Travolta a híres jelenetben.

Az idén 102 éves Kirk Douglas mint R. P. McMurphy az 1963-as Száll a kakukk fészkére Broadway színdarabban. A könyv jogait birtokló Kirk már ekkor elhatározta, hogy filmre is adaptálja a regényt saját magával a főszerepben. Ám a stúdiók nem adtak rá pénzt, valamint a csehországi útján rendezőnek kiszemelt Milos Formanhoz soha nem jutott el a forgatókönyv, amit a cseh titkosszolgálat kézbesítés előtt lefoglalt, hiszen azt hitték, titkosított szöveget tartalmaz a script. Bő évtizeddel később végül összejött a film Michael Douglas felügyelete alatt az immár Amerikában élő Milos Forman rendezésében.

gameofthrones.jpg

Khaleesi kedvenc sárkányával CGI előtt és után.

rocky.jpg

A Rocky 4 forgatásán Stallone kifejezett kérése volt, hogy valós ütések is legyenek Rocky és a szovjet Ivan Drago (Dolph Lundgren) boxmeccsén. Háromszor vették fel a jelenetet, miközben Drago ütéssorozatot mért Rocky bordáira. A felvételt követően Stallone égő fájdalmat érzett mellkasában, majd éjszaka légzési nehézségekkel és 200-as vérnyomással ébredt fel. Repülővel szállították kórházba, ahol 4 napig az intenzíven feküdt, mivel a kemény ütésektől elmozdult a szíve a helyéről. A sérülés komolysága miatt a kórház dolgozói először azt hitték, autóbaleset miatt került hozzájuk Stallone.

josh_2.jpg

Mielőtt híres lett: Cable, valamint Thanos eredeti hangja, azaz Josh Brolin expanderezik 17 évesen élete első filmszerepében, a Kincsvadászokban. Pár éve Brolin 80-as évek jelmezes bulit tartott, ám nem tudta, minek öltözzön be. Szerencsére felesége emlékezett mára legendássá vált edzőruhájára.

schwarzi.jpg

Akik mellett az izomkolosszus is eltörpül. Schwarzenegger (188 cm) pózol az NBA-sztár Wilt Chamberlainnel (216 cm) és a pankrátor André The Gianttel (224 cm) a Conan, a pusztító forgatási szünetében.

Vizuális effektek a 80-as években: Stay Puft Marshmallow Man álldogál a miniatűr New York egyik utcáján. A figurát tervező Billy Bryan maga öltötte fel az ikonikus habcsókember jelmezt, aminek külső része gyúlékony anyagból készült, míg belülről speciális ruha védte a tűztől viselőjét. A Szellemirtók trükkjei 1985-ben Oscar-jelölést értek.

Még több filmes érdekességre vágysz? Kövesd be a Totál Plán Instagram oldalát, ahova naponta kerül ki friss fotó!

Ha pedig filmes videók is érdekelnek, kattints a YouTube oldalamra!

Solo: Egy rém felesleges Star Wars történet

5-highlights-from-solo-teaser-trailer-tall.jpg

Két és fél év, négy Star Wars film: a Lucasfilm megvásárlása után a Disney szó szerint maximális sebességre kapcsolt, hogy minél gyorsabban kifacsarja a világ talán legnépszerűbb filmes univerzumából a vételárat. Az eredmény meglehetősen felemás, és ezen sajnos a Solo sem változatat.

Pedig volt benne potenciál.

Bárcsak őszintén leírhatnám ezt a mondtatot, de igazából csak magamat csapnám be vele. Hiszen ha létezik olyan történet, amire még talán a legelvakultabb rajongók sem voltak igazán kíváncsiak, az Han Solo háttérsztorija. Én imádtam, ahogy a klasszikus trilógiában elejtett félmondatok és utalások által megteremtett misztikum körbelengte a galaxis legjobb pilótáját, és bár gyerekként sokszor elgondolkoztam rajta, hogy milyen lehetett a Kessel-futam, vagy hogyan is került az Ezeréves Sólyom Hanhoz, soha egyetlen pillanatig sem vágytam arra, hogy filmen lássam viszont ezeket a történeteket. 

Már akkor éreztem, hogy Solo karakteréhez csak hozzáad a ködösítés.

És a rendkívül kreatív címmel megáldott Solo: Egy Star Wars történet megerősítette ezt az érzésemet: szívfacsaró látni, hogy a legendás sztorik mennyire kiábrándítóan mutatnak a vásznon. És ez még csak nem is a sokak által alkalmatlannak tartott Alden Ehrenreich-on, vagy a film 70%-át újraforgató iparos Ron Howardon múlt. Egy kártyaparti vagy egy első találkozás csak visszaemlékezve válik legendássá, amikor már tisztában van Han Solo vele, milyen értékes dolgot is nyert velük. A varázs csak addig él, amíg a Harrison Ford által alakított Han visszaemlékszik ezekre az eseményekre, és azon nyomban szertefoszlik, ahogy átéli azokat.

solo-trailerbreakdown-han-cockpitentrance-700x292.jpg

Az csak tovább rontja a Solo értékét, hogy a film első fele képileg annyira sötét, hogy a színészek arckifejezését egy-egy pillanatig lehet látni, akik ennyi erővel árnyjátékot is bemutathattak volna. A jól ismert karakterek úgy-ahogy működnek, bár az égvilágon semmi újat nem tudunk meg róluk, jellemfejlődésről sem igazán lehet beszélni esetükben. Az ackiók laposak, a látvány nem kiemelkedő, a történet meg hát meglehetősen érdektelen. Eldöcög az egész A-ból B-be, semmi olyat nem látunk, ami miatt megérte volna elkölteni 250 millió dollárt erre a filmre.

Számomra a Solo egyértelműen a felesleges szinonímájává vált.

Nem botrányosan rossz, de nem is jó, és ami ennél is nagyobb baj, egyáltalán nem érdekes. Még mielőtt leírnám, hogy több szót nem is érdemel a film, három dolgot jegyeznék meg, ami talán érzékelteti, hogy a forgatókönyv (1.), a casting (2.) és a rendezés (3.) is félrement kicsit:

  1. Han Solo nevének az eredete, amivel állítólag Kasdan meggyőzte a Disney fejeseit, hogy megéri elkészíteni a filmet. Leírhatatlanul kínos.
  2. Ehrenreich millió dolláros mosolya, valamint a tény, hogy a fizikuma mennyire különbözik Fordétól (könyörgöm, 10 centivel alacsonyabb).
  3. A finálé sivatagos tengerpartján Howard nagyon westernes hangulatot szeretett volna. Megdöbbentő, mennyire nem jött ez át a moziban.

És akkor: több szót nem is érdemel a film.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

A Ponyvaregény 9 különböző nyelven, avagy a nagy szinkronteszt

pulp_fiction_yt.png

Az általános (hazai) közvélekedés szerint a magyar szinkron kifejezetten jónak számít. Persze sokan úgy vélik, ez csak a klasszikus, legalább 20 évvel ezelőtti szinkronra igaz, ami még az eredeti hangon is túltett, szemben a mai silány tömeggyártással. A szinkron minőségén, egyáltalán a szükségességén órákig lehetne vitázni, azonban tény, hogy a világon számos országban alkalmazzák a módszert a feliratozás helyett.

jqxo9ibfw8ux.png

Itt van például ez a térkép, ami megmutatja, hogy mely európai országok szinkronizálnak le mindent, melyek feliratoznak, és hol alkalmaznak hangalámondást. Jól látszik, hogy a magyar mellett csehül, németül, olaszul, franciául és spanyolul garantáltan megnézhetjük kedvenc hollywoodi filmjeinket.

Nincs könnyű dolga annak, aki kíváncsi, melyik szinkron hogyan is hangzik a gyakorlatban. Ez az állítás egészen mostanáig igaz volt. Ugyanis kicsit módosítottam a kultikus Ponyvaregény talán legnagyszerűbb jelenetének hangsávján, így az tartalmazza az interneten fellelhető összes szinkronnyelvet.

Az eredeti angol mellett most németül, csehül, magyarul, olaszul, franciául, törökül, portugálul (brazil változat) és spanyolul is hallhatók Samuel L. Jackson híres sorai. A videóból például kiderül, hogy csehül is azt kérdezi-e Jules Brettől, hogy beszélsz angolul? Extraként a híres Ezékiel 25:17 monológ is kapott egy 8 nyelvű változatot.

A videók megtekintése után nincs más hátra, mint szavazni, hogy melyik nyelv illik legjobban Samuel L. Jacksonhoz!

A 10 legjobb film a filmben

A hollywoodi filmesek időről időre magukba néznek, és önkritikát gyakorolva egy-egy jól sikerült alkotással állítanak görbe tükröt az általuk működtetett filmipar elé. Kézenfekvő módszer, hogy egy fiktív filmen keresztül mutassák be a szerencsétlen rendezőket, a zsarnok producereket, a kényes színészeket és a műfaji kliséket. 10 olyan filmet gyűjtöttem össze az elmúlt 20 évből, amelyek csak más filmekben léteznek, mégis nagy népszerűségnek örvendenek a filmrajongók körében.

10. Stab – Döfés

A 90-es évek horrorfilmjeinek kliséit kifigurázó Sikoly folytatásában egy főiskolás pár (Jada Pinkett Smith és Omar Eps megformálásában) a Döfés című film premierjére siet, ami történetesen a Sikoly 1 eseményeit dolgozza fel. A Drew Barrymore szerepében ezúttal Heather Graham tündököl, aki szintén szereti a horrorfilmeket és szintén nem éli meg a főcímet. Ahogy a moziba látogató pár sem.

9. Angels Live In My Town

Dirk Diggler neve mond valamit? Ha igen, akkor tudod, hogy a Boogie Nights-ról és a 70-es évek pornóvilágáról van szó. A filmbeli pornórendező, Jack Horner leghőbb vágya, hogy végre olyan mozit készítsen, amiről a nézők csak a legvégén mennek el (érted, elmennek). Ez lenne az Angels Live In My Town, amelyben a James Bond kaliberű Brock Landers és hű társa, Chest Rockwell adják meg a rosszfiúknak és lányoknak, ami jár nekik.

boogie-nights-brock-landers.jpg

8. Logjammin – Kebelbarátok

Ha már pornó, nem lehet szó nélkül elmenni a Nagy Lebowskiban látható remekmű mellett. A magyarul Kebelbarátok néven futó filmben a nihilista Karl Hungus kopogtat Bunny LaJoya házának ajtaján, hogy megszerelje a kábeltévét. "Meine dispatcher says there is sometsing wrong mit deine kable." - szól a klasszikus mondat. A történet végét azt hiszem, ki tudjátok találni.

7. Cleaver – Bárd

Ugyan sorozatról van szó, de egyszerűen nem bírtam kihagyni a Maffiózókat a felsorolásból. Christopher már az első évad óta ábrándozik filmkészítésről, és a 6. évadra meg is valósítja álmát. A Cleaverben egy feldarabolt gengszter csak azért éled fel, hogy egy bazi nagy bárdot vágjon a Tony Sopranóra hajazó maffiavezér fejébe, aki nem csak életét, hanem nőjét is elvette tőle. A premier után sokakban felmerült, hogy Christopher valójában saját vágyait mutatta meg a mozivásznon. Ez később komolyan befolyásolja Tony és Chris kapcsolatát is.

6. Hamlet

Az utolsó akcióhősben a filmrajongó Danny egy mágikus jegy segítségével átkerül kedvenc színésze, Arnold Schwarzenegger aktuális filmjének a világába. Már maga a Jack Slater 4 is tökéletes paródiája a 90-es évek akciófilmjeinek, sőt Sylvester Stallone személyében a Terminátor is új főszereplőt kap, ám mégsem ez a legjobb fiktív film Az utolsó akcióhősben. Ezt a címet a Danny álmában megjelenő Hamlet érdemli ki a géppisztolyos Schwarzival a főszerepben.

hamlet.jpg

5. Jámbor Jack

Ezidáig az utolsó nagyszabású paródia Hollywoodról a Trópusi vihar. A vietnámi háborús filmre a legnagyobb sztárokat sikerül leszerződtetni, akiknek életművébe a filmet felvezető előzetesek által bele is tekinthetünk. Azonban a kamufilmek közül is kiemelkedik Jámbor Jack, a szellemi fogyatékos parasztfiú története, akit Tugg Speedman kelt életre. Tugg a szerepért számos elismerést remélt, ám pechére fullba nyomta a kretént.

4. Good Will Hunting 2 – Vadászidény

Jay és Néma Bob önálló kalandjában a két füves a Miramax stúdiójába keveredik, ahol statisztaként beállítják őket a Good Will Hunting második részének kocsmai jelenetébe. Will, a meg nem értett zseni ezúttal nem tudja lealázni az eredeti filmben okoskodó egyetemista srácot, akit ezért kénytelen shotgunjával helyre tenni.

gwh2-huntingseason.jpg

3. Bűnös város

Tamás, a Valami Amerika elhivatott kliprendezője mindent megtesz azért, hogy leforgathassa élete filmjét, a Büdös várost Bűnös várost. A lottónyereményt felhasználva a második részre Kovács Lajos főszerepléséve el is készül a film, ami érthetetlen okokból kifolyólag hatalmas bukás lesz a kasszáknál.

2. A nemzet büszkesége

A Tarantino féle Becstelen Brigatntyk történetszálai egy párizsi moziban érnek össze, ahol a Frederick Zoller közlegény hőstetteit megörökítő Nemzet büszkeségét vetítik. Zoller több száz amerikai katonával szemben veszi fel a küzdelmet, és lövészteljesítményével még az Amerikai mesterlövészen is túltesz. A Nemzet büszkeségének premierjén az egész német vezérkar tiszteletét teszi, Hitlerrel egyetemben, aki minden idők legnagyszerűbb filmjének nevezi Joseph Goebbels művét.

stolz_der_nation_poster.jpg

1. Szennyes lelkű angyalok

Mi más lehetne az első helyezett, mint a film, amit mindenki ismer. A Reszkessetek betörők korhatáros gengszterfilmjének főhőse, Johnny, kegyetlenül leszámol mindenkivel, aki át akarja őt verni. Így tesz az első részben Kígyóval, valamint a folytatásban tüzes vérű barátnőjével is. Mondatait azóta is boldog-boldogtalan idézi fizetéskor és karácsonykor.

matt-ryan-angels-with-filthy-souls-550x824.jpg