A 10 legviccesebb

2007. március 31.
Pár héttel ezelőtt olvastam egy bejegyzést itt a freeblogon (sajnos nem emlékszem már, hogy kiét), amiben egy összeállítás volt minden idők tíz legviccesebb filmjéről. Én is elgondolkoztam ezen, és úgy döntöttem, hogy szintén készítek egy összeállítást, ám a tíz legjobb vígjáték helyett tíz olyan jelenetet sorolok fel, amiken lefeküdtem a röhögéstől. A listában szereplő filmek ábécésorrendben vannak, nyilvánvalóan vannak különbségek a jelenetek között, de nem igazán tudtam sorrendet felállítani közöttük. A lista természetesen szigorúan szubjektív!
 
1. Annie Hall – Woody Allen
 
A New York-i neurotikus egyik legjobb filmjében a komikus Alvy Singert alakítja, aki élete nagy szerelméről mesél: Annie Hallról, azaz Diane Keatonról. A filmben marha sok szállóigévé vált mondat van (pl. Sohasem lennék egy olyan klubnak a tagja, amelyik elfogadna engem tagjának. Vagy: Aki nem tudja, tanítja. Aki tanítani sem tud, na abból lesz a tesitanár.), de mégis amin én halálra röhögtem magam, az a pókgyilkolászós jelenet. Annie áthívja az éjszaka közepén a már ex-barátját, Alvyt, hogy hatalmas baj van. Mikor Alvy lélekszakadva megérkezik, kiderül, hogy „csak” egy pók van a fürdőben, viszont az akkora, mint egy pingpongasztal, és még társai is vannak. A teniszütős merénylet után Alvy még exhumálná a pókokat szerelme kedvéért.
 
2. Apádra ütök – Jay Roach
 
Robert De Niro és Ben Stiller komédiakarrierjének is ez a film a csúcspontja. Greg Bekur és Jack Byrnes „megbarátkozásának” története tele van jobbnál jobb jelenetekkel, kezdve a szép vázától az autósüldözésen át a „Bekur ápoló”-ig, ám egyértelműen fetrengős rész a röplabdameccs a vízben. Már Bekur fürdőnacija megteremti az alaphangulatot, a bénázása a játék közben csak fokozza ezt, és az egész a valami egészen elképesztő erejű lecsapással teljesedik ki. Szegény Greg.
 
3. Blöff – Guy Ritchie
 
Itt felmerül a kérdés, hogy miért pont a Blöff, és miért nem a Ravasz, az Agy..? A kérdés jogos, hiszen a Blöff nem éri el Ritchie első filmjének a színvonalát, ám egy jelenet azért így is emlékezetes. Az a bizonyos jelenet pedig a következő: a két néger srác a hatalmas termetű harmadikkal kiegészítve Négy ujjú Franky után erednek, ám a termetes sofőr nem áll a helyzet magaslatán, és a vezetéssel, a parkolással, a be- és kiszállással is kisebb gondjai vannak. Ez már alapból vicces, ám az eseményekhez fűzött kommentárok egyszerűen haláliak. Szegény kövér fekát halálra szívatják, ám ő legalább ismeri a tolni és húzni táblákat.
 
4. Borat – Larry Charles
 
Boratot nem hiszem, hogy be kéne mutatnom bárkinek is, de azért egy mondatot róla: Borat, a kazah riporter elmegy Amerikába, hogy megtanulja a magas kultúrát, és hogy végig hülyét csináljon az amerikaiakból. A sztori röviden ennyi. A filmnek mindenképpen helye van a listában, ám, hogy melyik jeleneten röhögtem a legjobban, azt nehéz eldönteni. Talán az a rész volt a legjobb, amikor Borat és Azamat megérkezik New Yorkba, és az utcán a járókelők előtt tesznek nem oda illő dolgokat. Emellett még a feministás rész volt haláli, de a többi jelenet se sokkal marad el ezektől.
 
5. Brian élete – Terry Jones
 
A hat abszurd humorista legjobb filmje (legalábbis szerintem). Egy-egy kocsmázás során órákat lehet eltölteni azzal, hogy idézgetjük a legjobb jeleneteket, és iszonyat nagyokat nevetünk. Ám a film csúcspontja egyértelműen az a jelenet, amikor Briant elkapják, és a kissé raccsoló Pilátus elé vezetik. A Pilátus legjobb barátja, Fikusz Kukisz (Biggus Dickus) is szóba kerül, amin a római katonák próbálják visszatartani nevetésüket, több-kevesebb sikerrel. Állítólag, amikor a jelenetet forgatták, azt az utasítást adták a katonákat játszó statisztáknak, hogy akármit hallanak, látnak, álljanak vigyázban, és ne nevessenek. Egy ideig bírják is, ám a Fortisszima Fingusz név hallatán, ahogy mi, a nézők, már ők sem bírják tovább.
 
6. Én és Én meg az Irén – Bobby és Peter Farrelly
 
Jim Carrey gyakorlatilag egyszemélyes show-ja. Charleit, a skizofrén rendőrt mindenki lenézi, folyton csak lenyeli a megaláztatásokat. Ennek köszönhetően kialakít egy másik személyiséget, Hanket, aki nem hagyja magát, és igazságot tesz. Itt is nehéz legjobb jelenetet választani, hiszen amikor Charlei átváltozik Hankké, mindig fergeteges poénözönt zúdít ránk. Talán a legviccesebb a film eleje, amikor először találkozunk Hankkel, aki éppen a városa lakóit teszi helyre. Muffpaszta. Viszket szivi? A gombák partit rendeztek odalent?
 
7. Kalandférgek – Danny Leiner
 
Egy elég friss filmmel van dolgunk, ami a borzalmas magyar cím ellenére iszonyat jó. A kínai és az indiai srác kalandos útja a Fehér Kastély nevű gyorsétteremig nem egy sétagalopp. Furábbnál furább emberek, betépett gepárd, jó csajok, négergyűlölő rendőrök, és persze fű minden mennyiségben. A film Magyarországon is kezd kultuszstátuszba emelkedni, nem is alaptalanul, szóval csak ajánlani tudom mindenkinek! A két fiatal egész útja vicces, ám amikor találkoznak Lükével, akinek az arcán kelések vannak, amik alapból kurva undorítóak, és még el is kezdenek gennyezni, hát beszarás. És mindezt a két barát Lükétől kb. 30 centire beszélik meg a kocsiban, miközben utánozhatatlan pofákat vágnak.
 
 8. Kincsvadászok – Richard Donner
 
Gyermekkorom egyik kedvenc filmje (a Star Wars-szal és a Jurassic Parkkal egyetemben). Igazi gyerekfilm, amiben a tizenéves kölykök egy elveszettnek hitt kalózkincs után kutatnak. Mivel ez egy családi mozi, izgalomban és humorban erősnek kell lennie. A sztorit elég izgalmasra írták, a humorért pedig egy karakter tették felelőssé, mégpedig a kihagyhatatlan dagi srácot, Tuskót. Tehát amikor tuskó szerepel, nem szűkölködünk poénokban. Ám amikor a gonosz Fratelliék elékapják szegényt, és arra kényszerítik, hogy megvallja bűneit, egyszerűen sziporkázik. Többek között bevallja, hogy kishúgát nem is a kutya lökte la a lépcsőről, hogy a fogyitáborban a többiek maradékát zabálta, illetve hogy egyszer a menzán a moslékot beletette egy zacskóba, amit a moziban a karzatról leöntött a többi néző fejére, miközben különböző hangokat adott ki. Ezen nem csak gyerekként röhögtem.
 
9. Nagy Lebowski – Joel és Ethan Coen
 
Töki (vagy Fószer) alias Jeff Lebowski története igazi kultuszfilm. Minél többször nézi meg az ember, annál jobban tetszik neki. A főhős egész jelleme alapból vicces, ám azzal, amiket csinál, még inkább humorosabbá válik. Az egész filmben nincs kimondottan fetrengős jelenet, egyet leszámítva: amikor Töki magabiztosan az ajtaja elé szögel egy fadarabot, ezután a fa és az ajtaja közé teszi valószínűleg egyetlen székét, nehogy be tudjanak törni lakásába. A jólvégzett munka után szőnyegén heverészik, ám mikor megérkeznek a rosszfiúk, kiderül, hogy munkája semmit sem ért, hiszen ajtaja nem befelé nyílik. Tipikus.
 
10. Üldözési mánia – Jerry Zucker
 Az Ágyúgolyó futam ötletét szinte teljesen lekoppintották az Üldözési mánia írói, és ebből próbáltak valami fogyaszthatót kihozni. Ez elsőre tényleg borzalmasan hangzik, ám Jerry Zucker kihozta a maximumot az ötletből, ami az erős szereplőgárdának (Cuba Gooding Jr., Whoopi Goldberg, Jon Lovitz, John Cleese, Rowan Atkinson,) is köszönhető. Az egész verseny alatt megy az ökörködés, ám van egy poén, ami miatt kiemelkedik hasonló vetélytársai közül: Jon Lovitz családjával utazik a 10 millió dollárért, a családfő mindenképpen elsőnek akar odaérni, ám gyerekei elfáradtak a hosszú kocsiút alatt, és pont útba esik egy Barbie Múzeum, amit a kislány feltétlenül meg akar nézni. Ám a Barbie Múzeum nem a hosszúlábú babáról szól, hanem Klaus Barbie náci háborús bűnösről tartanak előadást a skinhead idegenvezetők, szerető családfőként, és melegszívű emberként bemutatva azt. Ezt nem lehet kibírni.

Ha tetszett a lista és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: vélemény, top10