Szerelem, szerelem

Már többen ajánlották, végül rávettem magam, és megnéztem a Közelebb című filmet. Előzetesben annyit hallottam róla, hogy Jude Law és Julia Roberts játszik benne, na meg persze a romantika és a szerelem. Aztán, ehhez képest kaptam egy drámát két további szereplővel (Clive Owen és Natalie Portman), romantika nélkül. Összesen ők négyen játszottak a filmben (plusz pár statiszta), szóval az egész elment volna egy színházi előadásnak (lehet, hogy eredetileg az is volt, ezt nem tudom utánanéztem és valóban színdarab volt eredetileg).

A történet főhőse Dan (Law), aki találkozik Alice-szal (Portman) és összejönnek. Persze bejön a képbe még egy nő (Roberts), aki Dannek és az internetnek köszönhtően összejön Larryvel (Owen). Nem sokkal az alapszituáció felvázolása után elindul a cselekmény is: ahogy az lenni szokott, mindenki mindenkivel, kapcsolatba kerül. Persze mindenki nyomorult, senki sem boldog, akár egy Csehov drámában, csak itt nem lesz halott senkiből. A történet nagyon szépen van felépítve, a néző csak úgy siklik az eseményekkel, várva, hogy most akkor mi fog történni. A színészek közül Law és Roberts a tőlük elvárhatót hozzák, Portman, a naívnak tűnő lány, és Owen, a nem is olyan ostoba doktor szerepében pedig egyszerűen remekelnek. Van egy külön érdekessége a karaktereknek: jól megfigyelhető, hogy az események okozói kizárólag a férfiak, és az egész sztori a kettejük harcára van kihegyezve. Hogy ki lesz a győztes, azt nem árulhatom el, meg kell nézni a filmet, mert valóban jó. Az eseményeken és a szereplőkön utólag is érdemes elgondolkozni, hiszen (mint a valóságban) ez esetben is összetett karakterekről van szó, nem lehet eldönteni, hogy ki az erkölcsös, és ki nem.

Ezzel kapcsolatban ismerek egy történetet, amit még szombaton hallottam az egyik ismerősömtől: Van két fiatal, egy lány és egy fiú, fülig szerelmesek egymásba a házuk között azonban van egy folyó, amin csak a révész tud átvinni pénzért. A két fiatal minden nap találkozik, mindig a lány megy át a fiúhoz. Egy nap azonban nem tud átmenni, mert elfogyott a pénze. A lány elmegy a révészhez, megkérni, hogy vigye át ingyen, mert nem bírja ki, ha nem láthatja szerelmét. A révész erre azt válaszolja, hogy nem érdeklik a lány problémái, ő csak pénzért visz át embert a folyón. A lány ezután elmegy az uzsoráshoz, aki szintén meghallgatja meséjét. Az uzsorás ezek után azt mondja, hogy csak akkor ad pénzt, ha lefeküdhet vele. A leány nem tud dönteni, ezért elmegy a bölcshöz, hogy tanácsot kérjen. A bölcs azonban csak annyit mond, hogy döntsön úgy, ahogy azt jónak gondolja. A lány ezek után elmegy az uzsoráshoz, lefekszik vele, és az ezért kapott pénzből átmegy a szerelméhez. Mivel úgy érzi, hogy őszintének kell lennie, elmondja az egész történetet a fiúnak, aki erre szakít vele, és soha töbé nem látják egymást.

A kérdés: ki volt a legerkölcstelenebb, leggonoszabb az öt szereplő közül? És a legrosszabb után ki következik a sorban?

Címkék: kritika, 8/10, 00s