ZS kategória, kétszer

Áldott dolog ez a letöltés, az biztos. Végre nem kell várni több hónapot (esetleg egy évet), hogy végre megnézhessünk egy olyan filmet, amit Amerikában már hónapok óta bemutattak. Ilyen film a Grindhouse is. A tengerentúlon már április elején bemutatták, nekünk még május végéig várni kell, és akkor is csak a fél filmet láthatjuk, a másik felét meg csak egy hónap múlva. De az internet csodájának köszönhetően bármikor le lehet tölteni, egyben az egészet. Természetesen én is így tettem, és a hétvégén meg is néztem a filmet, a két részt egyben, ahogy az eredetileg ki lett találva.

Planet Terror

Haladjunk sorrendben, ezért lássuk először Rodriguez részét. A Planet Terror a Zs kategória hőskorát idézi: akció, fegyverek, katonák, jócsajok, zombik, hullák. A történetvezetés is tökre olyan, mint egy 80-as évekbeli akciófilmmé: az elején összefüggéstelen jelenetek, majd összeáll a kép, a szereplők egymásra találnak (előtte persze elhullanak páran), és indulhat a menekülés a zombik elől. Teljesen jogos a kérdés, hogy mégis mi teszi különlegessé Rodriguez filmjét? Elsőroban az, hogy az egész egy vicc, önmaga paródiája. A képminőség silány, az egész színzajos, az éjszakai jelenetekben semmit sem lehet látni, iszonyatosan sok a füst meg a vér, a vászon előtt elsétáló emberek feje belelóg a képbe, egyes jelenetek véletlenül kimaradnak, egyszóval olyan (lehet) az egész mintha egy grindehouse-ban volnánk. Nekem kifejezetten a film+-on este 11 után kezdődő Dolph Lundgren fimek jutottak eszembe. A felsoroltakon kívül Bruce Willis és Quentin Tarantino vendégszereplése, a black eyed peace énekesnőjének (talán Fergie?) holtteste, illetve a főszereplő táncosnőnek a szó szerint géppuskalába teszi felejthetetlenné a filmet.

 

Már jóideje lehetett tudni, hogy a két mozi mellé kapunk pár kamu előzetest is, merthogy ez is hozzátartozott annó a grindhouse-okhoz. A Planet Terrort megelőző fake trailer címe Machete, ami egyben a főhős neve is, akit Danny Trejo alakít. Ez egy tipikus bosszúsztori, amiben Machete a nevével azonos fegyverrel harcol az igazságáért. Nekem kifejezetten tetszett a sztori, Trejonak pedig iszonyú jó feje van. Először úgy gondoltam, hogy Rodriguez jobban tette volna, ha ezt az ötletet viszi filmre a zombik helyett, de aztán megváltozott a véleményem, szóval jó hogy minden maradt az eredeti elképzelések szerint.

A két film között további három előzetes van. Az első a második világháborúba kalauzol el minket, egészen pontosan a 13-as haláltáborba, ahol Hitler ördögi tervével ismerkedhetünk meg, amivel meg kívánja változtatni a háború végkimenetelét. Az előzetes címe sokatmondó: Werewolf women of the SS. Ez a kamufilm a legnagyobb poén, főleg Nicolas Cage mindenkit felülmúló alakítása Fu Manchu szerepében.

A második az előzővel szemben egy ijesztegetős horror, elhagyatott ház, benne undorító, gyilkos hajlamú emberek. A címe: Don't. Az előzetes egész jól van összevágva, ennek ellenére ezt sem lehet egy pillanatig sem komolyan venni. Ennek kitűnő bizonyitéka a narrátor utolsó mondata: If you are thinking of seeing this film alone: DON'T!

Az utolsó tréler a legrémisztőbb: diákkaszabolósdi hálaadás napján (a film címe is Thanksgiving). Ebben az előzetesben tényleg brutális jelenetek vannak, amik egyben kifejezetten ötletesek is. Itt is van egy vendégsztár, Tim Robbins személyében aki, a különös gyilkosságok után nyomozó detektívet alakítja. Ha mindegyik trélerből készülne film, ezt az utolsót tuti, hogy nem nézném meg.

 

 A második nagyfilm a Tarantino által rendezett Halálbiztos. Tarantino mozija egyszóval hibátlan. Tényleg csak elismerően lehet róla beszélni. Annak ellenére, hogy az egész ötlet egy poénnak indult, és a 70-es 80-as évek B kategóriáját hivatott parodizálni, ennél tarantinosabb film még nem készült. Akció minimális (igaz, a végén az autós jelenet nagyon ott van), inkább a párbeszédek töltik ki a játékidőt. Tarantino a Kill Bill óta teljesen odavan a női főhősökért, és ebbena  filmjében is nőkre osztotta a főbb szerepeket. Annak ellenére, hogy Kurt Russel szerepel a stáblista elején, és az ő nagy visszatéréséről beszélt az egész filmvilág, egyáltalán nem ő játsza itt a főszerepet. A főszereplők egytől egyik nők, akik folyamatosan csak beszélnek. Mielőtt bárki is azt gondolná, hogy Tarantino átment Almodovarba, le kell szögezni, annak ellenére, hogy csupa jócsaj beszélgetését hallgatjuk több, mint egy órán át, a témákat tekintve igazából nem nők, hanem férfiak beszélnek. Szinte az összes szöveg, amit a szájukba adott Tarantino, igazi férfitémák: autó, film, zene, jó sok fuck-kal megtűzdelve. Kurt Russel csak a történet fő szálát képviseli, ám az tény, hogy Stuntman Mike karakteréből a legtöbbet hozza ki. Végre mégegyegyszer úgy tündököl, ahogy Snake Plisskenként tette egykoriban.

A bejegyzés címe tehát nem teljesen igaz. Míg Rodriguez munkája valóban megfelel a ZS kategória kereteinek, Tarantino Halálbiztosa egy-két jelenetet leszámítva mindvégig "kategórián felüli" marad. A több mint három órás játékidő minden perce élvezetes, összességében tehát 10/10-es film a Grindhouse. Minden B kategória rajongójának erősen ajánlott!

Death Proof

A kamu előzetesek

Címkék: kritika, 10/10, 00s