Sunshine - Napfény

Magyarországon még április közepén mutatták be Danny Boyle első sci-fijét, akkor kb 2 hét után levették a budapesti mozik a műsorukról, így nem volt szerencsém megnézni. Aztán próbáltam letölteni, de csak kamerás felvételek voltak a neten (mivel az amerikai premier csak júliusban volt), de szerencsére már elérhető a dvdrip-es változat. Egyébként nálunk is most fog megjelenni a Napfény DVD-n, szóval nagyon aktuális vagyok. A filmről a rövid (spoileres) véleményem a tovább után.

Danny Boyle jó rendező, mindig egyéni filmeket készít: a Sekély sírhant igazi kultmozi, a Trainspotting már-már kötelező a fiatalok körében, a 28 nappal később pedig igazi műfajújító remek. Legújabb filmjéről sajnos mindez nem mondható el, de ettől függetlenül kitűnő szórakozást nyújthat, ha nem vesszük túl komolyan. Én kifejezetten szeretem a sci-fit, de csak akkor, ha az az általa megteremtett világban reális tud maradni. A Sunshine több ponton is hibázik: alapból, ki hiszi el, hogy a kihalófélben lévő Napot újra be kell robbantani, és ezt csak úgy lehet megtenni, hogy egy űrhajóval a Nap közvetlen közelébe kerülünk, aztán meg ügyeskedünk. Ezen azért túl lehet tenni magunkat, azon már kevésbé, hogy az Icarus I. kapitánya egy iszonyat erős, a napfénytől szétsült fanatikus bolonddá válik, aki szabotálni akarja az emberiség megmentésére irányuló küldetést.

Na persze pozitívumai is vannak a filmnek: rögtön az űrhajó neve, Icarus II., ami miatt már a mozi első percében tudjuk, hogy itt bizony mindenki meg fog halni (legalábbis az űrhajó hét fős legénysége biztosan). A látvány elképesztő, igazán profi munka, a Napot és az űrhajót ennél tökéletesebben meg sem lehetett volna jeleníteni. Aztán az a horror elemekre épülő rész, amikor az Icarus II-ről átszálnak a kihalt I-es hajóra, és közben a halott legénység fényképei ugranak be 1-1 filmkocka erejéig. Zseniális. És persze ne feledkezzünk meg a a legénységről sem, akik a klisészerepekből kihozzák a maximumot, Cillian Murphy pedig a különleges nevű Robert Capa szerepében, a 28 nappal későbbhöz hasonlóan, remekel. Összességében a film 10-es skálán kb egy 8-es, a teljesen kiszámítható sztori ellenére érdemes megnézni.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: kritika, 8/10, 00s