DVD ajánló októberre

Így október közepén megejtem az e havi DVD-n megjelenő filmekre vonatkozó ajánlásomat. A tovább után szó lesz a tavasz végi, nyár elejei mozifilmekről, egy csak DVD-n megjelent vígjátékról, és két díszdobozos kiadásról.

Már október legelején (egy héttel a Terrorbolygó bemutatása után) kijött a Grindhouse első része, a Halálbiztos. Az egylemezes változat gyakorlatilag csak a filmet tartalmazza, extrák gyanánt pár előzetes került fel a lemezre. Mindezt 1990 Ft-ért kínáljánk nekünk, ami szokványos ár egy friss film fapados DVD-jétől. A kiadók persze készítettek egy különleges duplalemezes kiadást is, amin egy teljes lemeznyi extra van. Hát ez egyszerűen fantasztikus! És mivel ezt a verziót limitált kiadásként kezelik, a szokványos 2990 FT helyett egy ezressel drágábban lehet megvenni a boltokban. Rajongóként természetesen megvettem, és az ára ellenére nem kellett csalódnom: majd 90 percnyi werkfilm vár a fanatikusokra, az összes magyar felirattal. A kb. 10 werkfilm gyakorlatilag az összes témát kimeríti Tarantino slasher movie-jával kapcsolatban: kaszkadőrjelenetek, Kurt Russel, Ki az a Zoe Bell?, Tarantino csajai, férfiak a filmből, a szokásos tiszteletkörök. Akinek tetszett a Halálbiztos, és érdeklik a háttérinfomációk, kötelező darab a "limitált példányszámú kiadás".

Október 9-én jelenik meg Dabid Fincher legutóbbi alkotása, a Zodiákus. A filmről még régebben írtam, szerintem jó kis mozi volt. Ahogy néztem, a DVD nem kínál túl sok mindent, csupán egy 27 perces kisfilmet. A Zodiákust inkább kölcsönzésre ajánlanám, hiszen nem az az "akárhányszor meg lehet nézni" típusú film. Aki pedig mindenképpen Fincher-filmet akar venni, az inkább a Harcosok klubját keresse, hiszen nem régen jelent meg a kétlemezes szinkronos változat.

Azoknak, akik szeretik az akciófilmeket, tudom ajánlani az elvileg két napja megjelent Halálos hajszát, illetve az Orvlövészt. Két eléggé eltérő akciófilmről van szó: az előbbi egy iszonyat pörgős lövöldözéssel, vérrel és káromkodással (több, mint 200 fuck) teli másfél óra (szerintem nem volt túl nagy szám, de ha másért nem is, a pedofilos jelentért érdemes megnézni, egyébként mondom, egy teljesen korrekt moziról van szó); az utóbbi a 70-es évekre hajazó politikai krimi jellegű egyveleg (Marky Markkal a főszerepben), ami maradandóbb is lehetett volna, ha nem úgy fejezik be a történetet, ahogy.

A jövő héten jön az utóbbi idők egyik legjobb vígjátéka egyenesen Angliából. Igen, a Hot Fuzzról (Vaskabátokról) van szó. Egy tökéletes paródia Edgar Wright rendezésében, akinek a nevét érdemes lesz megjegyezni. Akiknek megvolt a Haláli hullák hajnala, a Hot Fuzz kötelező darab, akik még nem látták a három agyament (Wright és a két főszereplő, Simon Pegg és Nick Frost) előző remekművét, itt a legjobb alkalom, hogy mindkét filmet egyszerre abszolválják. Erősen ajánlott esti filmnézéshez a barátokkal.

A hónap utolsó napján jön John McClane és a negyedik Die Hard. Na ez egy tipikus moziban nézhető film, de akinek nagy tv-je és erős basszusa van otthon, érdemes megpróbálkozni a Legdrágább az életeddel, hiszen ilyen megaprodukció esetén tökéletes hang és képminőségre számíthatunk, És hát ki ne szeretné, hogy az egész ház Dörner György "a kurva életbe"-jétől dübörögjön?

E hónapban két dísztobozos kiadás jelenik meg, amikre érdemes lehet odafigyelni. Az egyik a Magyarországon kultusz státuszban lévő Remény rabjai, ami valóban kötelező darab. Aki megveszi a 3 lemezes kiadást csak jól járhat, hiszen a filmet úgyis akárhányszor meg lehet nézni, hiszen megúnhatatlan, és gondolom, a kétlemeznyi extra is érdekes lehet. Elvileg már megjelenet a speciális kiadás, ám én egyenlőre még nem láttam a Media Marktban, bár náluk minden később jelenik meg. A másik díszdoboz Coppola Drakulája. Már elég rég láttam "Coppola utolsó értékelhető munkáját", ám akkor nem fedeztem fel a film kultikus mivoltát, egyszerűen a jó volt kategóriába soroltam. A rajongók gondolom úgyis megveszik, másoknak viszont csak az egyszeri megtekintést javaslom.

A lista végére hagytam az Amerikában 120 milliót termelő Jégi dicsőségünket, ami a milliós bevételek ellenére nálunk csak DVD-n jött ki. Látszik, hogy Magyarországon nem ismerik Will Ferrellt, hiszen a tengerentúlon A listás sztár, akinek vígjátékai rendre kasszasikerek. Nálunk meg egy senki. A forgalmazó gondolom a Taplógáz nézettségéből indult ki, így nem merte bemutatni a hazai mozikban a filmet. Ez igazán nagy kár, hiszen iszonyat vicces és élvezetes vígjátékkal van dolgunk. Will Ferrell volt már menő autóvezető, és 70-es évekbeli híradóolvasó-isten, most ismét egy olyan karakter bőrébe bújt, aki nem állhatna távolabb tőle: műkorcsolyázó lett. Aki történetesen világelső (megosztva ugyan), hájas, szexfüggő, és akiért a nők természetesen oda vannak. A film alaphangulata tehát adott, ehhez hozzájön még (a korcsolyázáson kívül abszolút lúzer) vetélytárs (Jon Heder), az undorítő fellépőruhák, és az a tény, hogy a két említett férfi egy táncpárost alkot a téli olimpián. Ennyi. Fordulatokra semmiképp ne számítsunk, a fő poénforrás pedig az, hogy a teljesen kiszámítható jeleneteket teljesen kiszámíthatóan és iszonyú gagyin adják elő a színészek. Nekem ez bejött, akinek pedig tetszett a Taplógáz vagy a Híres Ron Burgundy legendája, ne hagyja ki ezt a remeket se!

Címkék: ajánló, dvd