A királyság

Másfél hete került a mozikba a Királyság című film, aminek a plakátja már kb. fél éve kinn van a Lurdy-ház folyosóján. A plakát csupa jót ígért: Jamie Foxx, Jennifer Garner, Michael Mann, távol-keleti helyszín, fegyverek, biztos akció. Ezek alapján az elvárásaim egy izgalmas akciófilmre vonatkoztak, tűrhető háttérsztorival. Ehhez képest a súlypontok kicsit átrendeződtek a Királyságban.

Azt azért mindenképpen leszögezném, hogy egyáltalán nem volt rossz Peter Berg filmje. Először a pozitívumokat sorolom fel: a történet aktuális, és érdekes; a helyszíneket nagyon jól választották ki, mind a szaudi "amerikai negyed", mind pedig a város többi része hangulatos; a nem amerikai színészek tökéletesen oldották meg feladatukat, végig hitelesek; az akciók látványosak és nagyjából reálisak is; a hangfalak dübörögnek. Fontos még kiemelnem, hogy a mondanivaló nem túl erőltetett, nem hoz igazi megoldást (mert nem is lehet), a film vége nem válik nagyon nyálassá, pl. a mit súgott a füledbe? vonal nekem kifejezetten bejött.

Hogy mégis miért nem nagyon jó film a Királyság, az a bosszantó, már-már elviselhetetlen hibákból adódik. Először is az FBI-os szerepek borzalmasan vannak megírva, és hiába Jamie Foxx meg Chris Cooper, a szarból ők sem tudnak aranyat csinálni. Jennifer Garner szerintem sorozatszínész, a filmekben elvan, de semmi extrát nem ad a szerepéhez, sőt, inkább elhalványul a történet előrehaladtával az általa játszott karakter. Jamie Foxx az elvárhatót nyújtja az FBI különítmény vezetőjeként, néha kicsit túljátsza szerepét. Ezzel szemben Cooper, mint veterán ügynök, iszonyat tudálékos, miközben erőltetett poénokat áraszt magából. A színészvezetés azért nem ennyire tragikus, csak a történet komolysága miatt elvárható lett volna, hogy az írók joban kidolgozzák a karakterek személyiségét.

A legnagyobb problémám igazából a filmmel, a fényképezés. Kézikamera végig. Igen végig, minden egyes jelenetben, függetlenül attól, hogy tájképet mutattak nagytotálból, vagy Foxx arcát 10 centiről, a kamera végig mozog, remeg. Olyan volt, mintha az operatőr az egész forgatás alatt be lett volna baszva, és ezért remegett végig. Mondjuk ennyi erővel bárkit felbérelhettek volna, remegni mindenki tud. Sajnos ez a 2000-es évek akciófilm divatja, hogy mindent kézikamerával vesznek, a tényleges akciók közben pedig 10 vágás/másodperc tempót diktálnak. Pl. amikor Foxx leüti az egyik arabot, három mozdulatot tesz, de mindezt mi 8 vágással láthatjuk, magyarul semmit sem látunk. Mindez nem lenne annyira idegesítő, ha végig fegyverropogásról, autós üldözésről, robbantásról lenne szó, de a Királyság esetében ilyen eseményekről csak az utolsó fél órában beszélhetünk, és hát 70 perc drámát végignézni úgy, hogy egy fix pont sincs a képen, enyhén szólva kiborító.

Összességében a Királyság 7/10, de csak azért, mert moziban láttam, meg a zseniális merénylet miatt. Azzal, hogy az akció-dráma arány megfordult a számításaimhoz képest, nem zavart különösen, a film közepét leszámítva végig érdekes volt a történet. Azt azért mindenképpen kiemelném, egynél többször semmiképpen sem érdemes megnézni a Királyságot!

Címkék: kritika, 7/10, 00s