Dexter 2. évad kritika

Mielőtt belekezdenék a második évad (SOILERES!) kritikájába pár dolgot általánosságban és az előző évadról. Kb 10 nappal ezelőtt kezdtem el nézni az első évadot, és hát ennyi idő alatt daráltam le a 24 részt. Azt mindenképpen leszögezném, hogy midkét évad iszonyat izgalmas volt, végre újra éreztem, hogy milyen úgy egy sorozatot nézni, amikor minél gyorsabban minél több részt akar az ember. Ilyen szempontból a Dexter mindenképpen a nagyon jó kategóriába tartozik, végig fenntartja az ember érdeklődését, nem válik unalmassá.

Az első évad szerintem tökéletes volt. Megvolt a menete, a lineáris történet, a flashbackek adagolásával egyre többet tudtunk meg Dexter múltjáról, a folyamatos narrció pedig iszonyat jó hangulatot teremtett, plusz a poénok elsütésére is lehetőséget adott. A fő szál, nevezetesen az Ice Truck Killer utáni nyomozás mindvégi izgalmas volt, én nem találtam ki előre, hogy ki is ő és mit akar. Az évad egyértelmű csúcspontja pedig a 11. rész volt. A befejező részben egy kicsit csalódtam, de végülis az sem volt rosszabb az átlagnál.

Akkor a második évadról. Sokak véleményével szemben szerintem gyengébb volt, mint az előző szezon. Az első szezonból megismert Dexter azért volt érdekes, mert alig akadt benne szokásosnak nevezhető emberi érzelem, a legtöbb dolog egyáltalán nem hatotta meg, a racionalitásával és Harry kódexével pedig emberek felett álló személyiség volt. Ehhez képest a második évadban Dexter túl sok változáson megy keresztül. Az érzelemmentes sorozatgyilkosból (aki  nem a hírnévért öldösi a jónépet, hanem belső késztetés miatt, és nem is célja, hogy bárki megtudja, hogy mit is csinál éjszakánként) egy másokkal törődő ember lett, aki egyre többször borul ki, lesz ideges. Valahogy túl emberi lett, hétköznapi problémákkal. Oké, azt megértem, hogy kellett egy ilyen szál is, amiben Dexter lelki fejlődését(?) követhetjük nyomon, de hogy az egykor racionális emberből egy problémákkal küzdő, érzelmeire hallgató (pedig elvileg nincsenek is érzelmei) "halandó" váljon.. Hát nem tudom, mindenesetre ez nekem nem igazán tetszett.

Aztán a főtörténet sem sikerült annyira ütősre, mint elődje. Nyilvánvaló, hogy azt nem lehetett elsütni mégegyszer, hogy jön egy újabb sorozatgyilkos. Ezek alapján értelemszerűen következett az, hogy akkor Dexter után nyomozzon a Miami Metro Police. Ez teljesen jó ötlet volt, csak hát a kivitelezéssel voltak problémáim: ha Dexter végig a seggén ül, az életben nem kapják el, így viszont hibát hibára halmoz, és igazából ő hozza a saját nyakára a zsarukat. Oké, a történetnek valahogy előre kell haladnia, de szerintem az írók gondolkozhattak volna még egy keveset a végleges változaton. Nem tudom, hogy a második könyv milyen, de lehet, hogy jobb választás lett volna.

Az évadnyitó rész nem sikerült túl ütősre, kicsit hihetetlen volt, hogy Dexter nem tud megölni senkit. Aztán a második résztől a hatodikig ismét kurva jó hangulat volt, nekem ezek a részek tetszettek a legjobban. Doakes nyomozása, Deb paranoiája, Dexter gyilkolászásai és titkolódzása, aztán az új karakter, Lila megjelenése sokat dobtak a hangulaton. Azán a hetedik résztől kezdve, amikor Dexter "kezébe veszi" az irányítást, le akar szokni a gyilkolászásról, összejön az eddig normálisnak tűnő Lilával, Deb összejön Lundyval, kicsit erőltetettnek éreztem. Aztán a 9-10-es rész ismét jobb lett, jöttek fordulatok, a zsaruk Doakest gyanúsítják, kiderül Liláról, hogy ideggyenge, Dexter magához képest ismét normálisabb lesz, az izgalom a tetőfokán.

Az utolsó két rész egy kicsit csalódás megint. Szerintem túlzás volt Doakest 3 részen keresztül a ketrecben tartani. Az oké, hogy Dexterrel való beszélgetése nagyon érdekes volt, de nem három részen keresztül. Meg aztán a beszélgetések alatt a racionális Dexter folyamatosan megváltoztatja a véleményét: előszőr meg akarja ölni, aztán csak rá akarja kenni, aztán már be akar vallani mindent, utána ismét rá akarja kenni Doakesra az egészet. Szóval kicsit sok. Lila pedig kurva idegesítő lett. Ezt mondjuk pozitívumként mondom, hiszen ennyire idegesítőre írták a szerepét, és hát az angol akcentusa is elviselhetetlenné vált a végére, de talán kicsit túl sokat kavart bele a dolgokba. A befejező részben szerintem túlzottan Dexter szája íze szerint alakultak a dolgok, ezzel is tönkretéve bármilyen cliffhanger lehetőségét.

Mindent egybevetve izgalmas évad volt, ha az első szezont 10/10-re értékelem, akkor ezt mondjuk 8/10-re. Mindenesetre örülök, hogy az utolsó részre Dexter visszatért önmagához, mert így egy ütős sztorival nagyon erős folytatást lehet készíteni. Reménykedjünk a legjobbakban.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: vélemény, sorozat, 8/10