Miami Vice kritika

Aki a 80-as évekbeli akciódús, hangulatos, jócsajos, menőcsávós sorozatot szerette, az semmiképpen ne nézze meg az azonos címmel készült filmet! Mert sajnos a Miami Vice-nak annyi köze van az eredeti sorozathoz, mint Észak-Koreának a demokráciához. Azon kívül, hogy Miami a fő helyszín, és két menő zsaru a főszereplő, semmi hasonlóság nincsen.

Megmondom őszintén, az eredeti sorozatból nem láttam túl sok részt, de abból a párból, amit mégis elcsíptem, annyi lejött, hogy itt két zsaru kurva jó kocsival üldözi a gazembereket, miközben jócsajok sétálnak a parton, a történet nincs túlbonyolítva, és még egy két poént is elsütnek. Azt pedig kb 10 percből is meg lehetett állapítani, hogy hangulatos kis akciósorozatról van itt szó. Ehhez képest a film nem vicces, nincsenek jó nők, csak egy 40-es üzletasszony, floridai hangulatot pedig végképp ne reméljünk.

Nem nagyon tudom logikusan leírni, hogy mi nem tetszett a filmben, mert sajnos túl sokminden nem tetszett. Ezért most csak így ömlesztve a negatívumok. A történet unalmas. Ez a beépülős sztori nagyon szar, nem tudom elhinni, hogy a kolumbiai főfejes nem tudja, hogy Colin Farrell és Jamie Fox zsaru, és nem is valami alaszkai kisvárosban, hanem Miamiban. Annyi film volt már, ami bemutatta, hogy milyen kurvára nehéz beépülni, és több évbe kerül, hogy egyáltalán emberszámba vegyenek, ehhez képes Farrelléknek 1 nap alatt sikerült. Aztán a már emlegetett Farrell: ennél szarabb színészi játékot rég nem láttam. Nem is nagyon találok szavakat, egyszerűen szánalmas. A szerelmi szálról pedig inkább nem is beszélnék, úgy ahogy van, az egészet át kell tekerni. Az állandó sötét szintén megőrjített. Ha már este forgatnak, akkor miért nem valami éjszakai mulatóban teszik ezt, miért kell a puszta közepén? És legfőképp miért kell ezt olyan kézikamerával felvenni, mintha valami 90-es évekbeli szar analóg házikamera lenne? A baszott nagy szemcsék csak úgy beleégetik magukat az ember szemébe, élvezhetetlen.

Azt hittem legalább az akciókról tudok valami jót mondani, de nem. Először, milyen akciófilm az, amiben az első 90(!) percben kb három puskalövés hallatszik? Most lehet mondani, hogy ez a másfél óra ahhoz kellett, hogy a film végének legyen súlya, de marhára nem volt. A VOX kiemelte, hogy mennyire jó, hogy itt vérprofik vannak, így nem lehet hibázni, ezért ez a feszült hangulat a nézőt izgalomban tartja. A vérprofik csak az unalmat tartják fent. Mert hát a Miami Vice kurva unalmas. Aztán 90 perc után végre jönnének a harcjelenetek, de ezeket pedig a már említett sötétség, és a kb 50 képpontot rögzíteni tudó kézikamera teljesen tönkrevágja. A vége pedig, a végére meg már nem is emlékszem.

És akkor a pozitívumok: Jamie Foxx nem volt különösebben gáz, az utolsó akciójelenetben (mintha lett volna más akciójelenet) a fegyverek ropogása jól szólt. Ennyi. A film megtekintését senkinek nem ajánlom!

Címkék: kritika, 1/10, 00s