Csillagpor kritika

A 2007-es listával kapcsolatban említettem, hogy volt pár film, ami kimaradt, és a hallottak alapján esélyesek lehetnek a 10-es listába való bekerülésre. Elkezdtem pótolni a hiányosságokat, így megnéztem a Csillagport, ami valóban bekerült volna a 10-es listába. Mondjuk olyan 4-5. helyre.

A film egyszerűen magával ragadó. A történet egy romantikus mese, ami a 18. századi Anglia melletti kirlyságban, Stromholdban játszódik. A királyságot egy fal választja el Angliától, ami melett terül el a meglepő nevű kis falucska, Fal. Ebben a faluban nő fel Tristan Thorn, aki átszökik a fal túlsó oldalára, hogy elvigyen egy hullócsillagot a szerelmének, Victoriának. Az ifjú Thorn legnagyobb meglepetésére a hullócsillag nem más, mint egy gyönyörű lány, Stromhold pedig egy varázslatos hely. Mindezt még az is tetézi, hogy nem csak egyedül pályázik a csillag megszerzésére.

A szereposztás egyszerűen zseniális. A Tristant és Yvaine-t, a csillagot alakító színészek nagyszerű választásnak bizonyultak, tökéletes párost alkotnak. Szintén kitűnően szerepel Michelle Pfeiffer, mint gonosz boszorkány, és annak ellenére, hogy lassan eléri az 50-et még mindig ugyanolyan jól néz ki, mint a Batman 2-ben Macskanőként. A király fiaitól kezdve, a többi boszorkányon át, a kapuőrig, és a legjelentéktelenebb mellékszereplőig mindenki tökéletesen hozza a rá bízott szerepet. Még külön megemlíteném az idős királyt, akit Peter O'Toole alakít, szintén zseniálisan, illetve a hírhedt Shakespear kalózkapitányt, akit Robert De Niro formál meg.

Ez utóbbira lehet mondani, hogy kicsit erőltetett volt a szerepeltetése, de szerintem inkább humoros volt. Ja, mert hát a Csillagpor végig nagyon szellemes, tele van jobbnál jobb poénokkal. Az egymással versengő királyfik, akik rosszul teljesítik feladatukat, hiszen még mindig túl sokan vannak életben, az identitászavaros kalózkapitány, a boszorkányok és varázslataik következményei mind-mind humoros színfolt a filmben. Az különösen tetszett, hogy a fiatal Tristan nem különösebben csodálkozott rá a körülötte lévő dolgokra, természetesnek vette azokat, ennek köszönhetően a film is elkerülte a szájbarágós magyarázatokat, amik a Harry Potter filmeket is állandóan lassítják. A viszonylag hosszú játékidőt (125 perc) egyáltalán nem érzi meg az ember, mindvégig élvezetes marad a film.

Igazából mindenkinek csak ajánlani tudom a Csillagport, hiszen egy nagyon élvezetes, sokszor nagyon eredeti fantasy-meséről van szó. Persze, a történet teljesen kiszámítható, és a happyend is biztos, de nem ezért szeretjük az ilyen filmeket?

Nálam bizony 9/10-es film a Csillagpor. Tökéletes kikapcsolódás nyújt, sok iszonyatosan jó ötlettel, amiket tátott szájjal néz végig az ember.

Címkék: kritika, 9/10, 00s