Kritika: Idiocracy - Hülyék paradicsoma

Van ez a Mike Judge, aki kitalálta Beavist és Buttheadet, no meg megrendezte a Hivatali patkányokat, aminek az első 40 perce iszonyat jó. Az Idiocracy Judge legújabb filmje, ami az amerikai társadalmat hivatott kritizálni egy időutazós vígjáték képében.

A főhős, Joe egy teljesen átlagos amerikai, aki a hadsereg kötelékében dolgozik. Munka gyanánt egész nap ül és nézi a tévét, amíg ki nem választják egy tudományos kísérletre, melynek keretében lefagyasztják egy évre egy kurvával együtt. Sajnos megfeledkeznek róluk, így az egy évből 500 lesz. Mikor felébrednek, meglepve tapasztalják, hogy a jövőben élni szívás, hiszen mindenki idióta.

Az ötlet tehát nem túl eredeti, de egy vígjátékhoz tökéletes, már ha jól ki tudják használni a sztoriból adódó poénlehetőségeket. Sajnos az Idiocracy-nak ez nem sikerül hibátlanul. A film eleje (ahogy a Hivatali patkányoknál is) nagyon jó, a legtöbb szellemes jelenet itt található. Alapból a kezdés (miszerint a magas IQ-val rendelkezők nem vállalnak gyereket, míg az idiótáknak egymás után szülik a kölyköket) nagyon ötletes, ahogy Joe átlagosságának az elemzése is. A jövőben játszódó jeleneteknek az eleje jó, amikor a főszereplők rácsodálkoznak a 26. század Amerikájára. A börtönös rész, az időutazásos elmélet, a fogyasztási szokásokkal kapcsolatos dolgok, illetve az apró poénok (pl a legjobb film 2505-ben) tökéletes hangulatot szolgáltatnak.

Azonban a film felétől kezdve, amikor beindul a történet, az egész egy kicsit sok lesz. A jövő adta poénkodási lehetőséget nem tudja Judge kihasználni, erőltetetté válik a filmje. Ez az egész történet, hogy mindenki hülye lesz, egyáltalán nem volt rossz, de el lehetett volna készíteni sokkal jobban is, ahogy Woody Allen tette a Hétalvó esetében. A Hétalvóban valahogy sokkal jobban működött a dolog, a poénok nem voltak ennyire erőltetettek, mint az Idiocracy második felében, pedig Woody Allen is idiótákkal volt körülvéve a képzelt jövőben.

Az Idiocracy a Hivatali patkányokhoz hasonlóan nagyon rövid, csak 80 perc. Ám ez a 80 perc bőven elég is, hiszen így is néhol unalmassá válik a film. Ezek alapján egy 6/10 kijár az Idiocracy-nak, semmiképp sem egy nagy durranás, de egyszeri alkalomnak tökéletesen megteszi.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: kritika, 6/10, 00s