Párszáz Ft-os DVD-k: Nyomd a lóvét

A hihetetlenül kreatív kultfilm mellett egy sokkal inkább eredetinek mondható állandó rovat indul a Kalózblogon, aminek Párszáz Ft-os DVD-k címet adtam. Ahogy az elnevezésből is ki lehet találni, olyan DVD-n megjelent filmekről lesz szó, amikhez egy korsó sör áráért hozzá lehet jutni. A fő származási helyek (mondanom sem kell), a Tesco és az Auchan voltak/lesznek.

Az első gyömgyszem a Nyomd a lóvét (eredetileg Luck of the Draw) címet viseli. Pontosan 250 forintért vásároltam a siófoki Tescóban, mivel a borítón szereplő nevek (Michael Madsen, Dennis Hopper, Eric Roberts, Ice-T) azt súgták, adjak egy esélyt a filmnek. A borító hátoldalán olvasható rövid történet egy izgalmas akciófilmet ígér, amiben "mindenki átvág mindenkit". Gondoltam biztos sokan meghalnak, lesz pár akció, nomeg jócsaj, romantikus szálként egy szexjelenet, szóval a szokásos B-filmes dolgok.

Esküszöm, mikor megvettem, egy pillanatig el is hittem, hogy egy élvezetes filmmel lesz dolgom, ami sajnálatos módon nálunk csak DVD-n jelent meg. Hát (meglepő módon) hatalmasat kellett csalódnom, a Nyomd a lóvét csak alkohol, és jófej barátok társaságában értékelhető, akkor is minimálisan. Utóbbi mondjuk adott volt, de így is két részletben, pár nap különbséggel tudtuk megnézni a filmet, annyira rettenetes volt. Mondjuk ezt az is erősítette, hogy a filmhez választható magyar szinkron színvonala közvetlenül az mgm és a zone romantik alatt helyezkedik el. Hogy miért maradtunk a magyar hangnál? Hát mert a feliratok menüpontban csak román nyelvet lehetett a filmhez választani. Amúgy az eredeti hang sem lehetett sokkal jobb, az imdb-s kommentek alapján pl. Hopper akcentusa a film felénél megváltozik.

Tipikus kb. 5 nap alatt leforgatott filmről van szó, a B-listás sztárok egyértelműen csak a pénzért válallták el a szerepet, a legtöbb jelenetet egyszer vették fel. Az alakítások hitelessége ezek függvényében gondolom kitalálható. Mindenki letudja gyorsan a szerepét, csak hogy minél előbb otthon lehessen. A filmmel kapcsolatban egyetlen pozitívumot sem tudok mondani, az egész annyira szar, hogy már jónak kellene lennie, azonban a sztori mégsem annyira rossz, hogy az legyen, inkább csak szimplán unalmas lesz az egész. A rettenetes szinkron által azonban valamennyire viccessé válik a film, a színészek fantasztikus játékát még jobban kiemeli. Pl. a rendőrfőnököt alakító Forsythe magyarhangja végig suttog, ami kurvára vicces, főleg úgy, hogy Forsythe volt az egyetlen színész, aki valamennyire beleélte magát a sztoriba. Amúgy Hopper, Madsen, és Roberts szinkronja is csak egy fokkal volt jobb.

Összességében adok egy 2/10-et a Nyomd a lóvétnak. A két pont Frosythe magyarhangjának, Michael Madsen halála pillanatában felhangzó nevetésének (bocs a spoilerért) és a pár félmeztelen csajnak tudható be. Az egészben igazából az a szomorú és főleg bosszantó, hogy másfél millió dollárt költöttek a filmre és a színészekre, ennek ellenére húgyfosszar a végeredmény. Pedig egy jó, vagy jobb forgatókönyvvel még egy közepes B-filmet is ki lehetett volna hozni a Nyomd a lóvétból, így azonban a film még a vicc kategóriát sem éri el.