Filmajánló: Egy makulátlan elme örök ragyogása

Még az HBO-n láttam a filmet pár éve, és ha jól emlékszem elég gyorsan levették a műsorról. Reménykedtem, hogy a közeljövőben újra műsorra tűzik, mert már nagyon újra akartam nézni. Szerencsére, a Film+ jóvoltából, most újra láthatjuk a tévében Michel Gondry remekművét. Az időpont elég idióta: csütrötök reggel 7 óra, de hát szerencsére már feltalálták a videót meg dvdrecordert, szóval ma este lehet előre beprogramozni a készülékeket.

Az Egy makulátlan ember örök ragyogása egy romantikus film szürreális történettel. Az abszurd sztorin nem szabad tehát meglepődni, hiszen az a Charlie Kaufman írta a forgatókönyvet, akinek többek között a John Malkovich menetet és az Adaptációt köszönhetjük. A történet ismertetését inkább kihagyom, nem akarok egyetlen poént se előre lelőni. Legyen annyi elég, hogy romantikus történet Jim Carrey és Kate Winslet főszereplésével.

Az Egy makulátlan elme egy tökéletes film, nem véletlenül 49. az imdb top 250-es listáján. Az alapötletet zseniálisan valósítja meg Gondry, filmje mindvégig nagy hatással van az emberre. Kate Winslet és Jim Carrey, akik elsőre egyáltalán nem illenek össze, kitűnő párost alkotnak, színészi játékukról egy rossz szót se lehet mondani. Carrey ledobja magáról a szokásos a gumiarcú komikus szerepét, és teljes beleéléssel mutatja be Joel Barish jellemét. Egyszerűen iszonyat jó végig a feje, nem hiába, van érzéke a drámai alakításokhoz is. Winslet szintén kitűnő Clementine szerepében, a mindig más hajú lányt teljesen hitelesen hozza. A két főszereplő mellett a mellékszereplők is zseniálisak, Elijah Woodtól kezdve, Tom Wilkinsosnon keresztül egészen Kirsten Dunstig. Gondry hatalmas színészi gárdát tudott összehozni filmjéhez. A magyar szinkront sem érheti kritika, hiszen a hangok jól passzolnak a színészekhez.

A film hangulatát nagyon eltalálták, ez a keserédes érzés a végefőcím után is jelen marad. A szokásos hollywoodi kliséket keresve sem találhatjuk, mert egyszerűen nem illenek a filmhez. A befejezés sem a megszokott happy end, ugyanakkor kifejezetten negatívnak sem mondanám. Olyan valóságos. A film akkora hatással volt rám, hogy bizony nem tudok 10/10-nél rosszabbat adni rá. Az Egy makulátlan elmén nem lehet semmit sem kifogásolni, hiszen úgy jó, ahogy van.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: ajánló, tv, kritika, 10/10, 00s