Magyar film 70 ezer Ft-ból

A magyar filmgyártással kapcsolatban általánosnak mondható az a nézet, mely szerint a filmek készítéséhez kapható állami támogatást egy szűk, belterjes csoport kapja, akik ha készítenek is filmet, azok általában nem túl színvonalasak, nagyon "művésziek", és még anyagilag sem sikeresek. Szélsőséges vélemények szerint az állandó bagázs csak szart csinál az állam, azaz a mi pénzünkből. Persze el van ez túlozva, de kétségtelen, hogy van benne valami. Az ilyen körülmények között üdítő, hogy amatőr filmesek saját pénzükből, egészen pontosan 70 ezer forintból és egy jó ötletből össze tudnak hozni egy 90 perces játékfilmet, ami még szórakoztató is.

Ez a film nem más, mint a Nomen est Omen, avagy reszkess Szabó János. Az ötlet amilyen egyszerű, olyan nagyszerű is: a metróvezető Szabó Jánosnak (Szamosi "Fezó" Ferenc) elege lesz abból, hogy a neve miatt állandó problémái vannak. Egy postás hatására (akit szintén Szabó Jánosnak hívnak) egyszer csak bekattan, és elkezdi leöldösni 5180 névrokonát, hogy csak egy Szabó János maradjon. A névrokonok felkeresésének költségeit a Michelle Wilddal közösen végzett óvszertesztelésből finanszírozza. A történet nagyából ennyi.

A film teljesen amatőr, ahogy a főszereplők is, nem meglepő tehát, hogy a kivitelezés hagy némi kívánni valót maga után. Viszont az ötlet akkora, hogy elviszi az egész filmet. A rendező Szalay Kristóf és barátai végig kreatívak voltak, a film tele van hatalmas poénokkal. Ugyan van néhány erőltetett ötlet (pl. vízen járás), és a 90 percből is kivághattak volna egy keveset, ennek ellenére a Nomen est Omen mindvégig vicces marad. Ez persze az amatőr színészeknek is köszönhető, a főszereplő Szamosi Ferenc egyszerűen zseniális a bomlott elméjű metróvezető szerepében. Iszonyat jó fejeket vág, és még a szövegeket is jól mondja fel. Nem úgy, mint a kopasz rendőrkapitány, akin látszik, hogy öt szót is alig tud baki nélkül elmondani, de ő meg pont ezért vicces. A másik nyomozó, aki szintén kopasz, meg folyamatosan mosolyog, látszik, hogy alig bírja ki röhögés nélkül.

A film a színészeken kívül a gyilkosságok bemutatásával válik viccessé. Ennyire gagyi kivitelezést nem is tudom, hogy láttam-e már valahol: a játékpisztoly ejtette sebből rózsaszín művér folyik, ha egyáltalán látszik a golyó nyoma. Ugyanakkor repülő végtagokkal és fej nélküli emberekkel is találkozhatunk. Szóval elég brutális a film, ami nem is csoda, hiszen Szalay saját bevallása szerint gyerekkorában horrorfilm-rendező akart lenni. A technikai megoldásoknak köszönhetően a gyilkosságok nagyon viccesek, külön poén, hogy az áldozatok között Rudolf Pétert, Koltai Róbertet és Eperjes Károlyt is megtalálhatjuk.

Amatőrfilmek között a Nomen est Omen mindenképpen kiemelkedik, az ötletnek és a kivitelezésnek köszönhetően végig vicces tud maradni. Ha pontoznom kéne 9/10-et kapna, az 1 pont levonása a kicsit hosszú játékidőnek tudható be. Egyébként nagyon aktuális a film, hiszen februárban jelenik meg DVD-n, ami ahhoz képest, hogy amatőr film, kuriózum, Magyarországon legalábbis mindenképpen az. A lemezen van egy rakat extra is: kimaradt jelenetek, bakik, rövidfilmek, stb. A teljes lista itt tekinthető meg. Jó szórakozást hozzá!

Címkék: kritika, dvd, 9/10