Oscar 2008 értékelés

Egy hét síelés után végre itthon, szóval lehet értékelni a 2008-as Oscar-díjakat. Ahogy nézem, a tippjeim nagyjából bejöttek: a színészek közül csak Tilda Swintont nem találtam el, bár Cate Blanchette után őt tartottam a legnagyobb esélyesnek. A fő kérdés ugye az volt, hogy a főbb kategóriákban a Nem vénnek való vidék és a Vérző olaj közül melyik hány oscart fog nyerni? Az akadémia idén az egy visz mindent elv mellett döntött, a legjobb film, rendezés, forgatókönyv díját a Nem vénnek való vidék kapta, a Coen tesók fejenként három szobrot vihettek haza. Coenék filmje a fényképezést leszámítva minden kategóriában megverte a Vérző olajat, ami az előre borítékolt legjobb férfi főszereplő oscarjával együtt a nyolc jelölésből csak két díjat kapott.

Az este nagy vesztese a Michael Clayton lett, amit csupa fontos kategóriában jelöltek, de csak a legjobb női mellékszereplő díjazásával kellett beérnie. Szintén vesztes a Vágy és vezeklés, ami 7 jelöléséből csak a zenéjéért kapott szobrot. A Juno a legjob eredeti forgatókönyv díjával meg lehet elégedve, ez volt a maximum, amit kaphatott. A technikai jelöléseknél tarolt a Bourne ultimátum, ami 100%-os teljesítményt nyújtva három szobrot vihetett haza, teljesen megérdemelten.

Személy szerint örültem a Nem vénnel való vidék győzelmének, mind a négy díját teljesen megérdemelte. Az idei Oscarról meg csak annyit, hogy kifejezetten jó filmeket jelöltek, ami az év végi erős felhozatalnak köszönhető; szint minden jelölt film kapott valami díjat, nem lett igazán nagy vesztes, mint anno a Kapitány és katona vagy a Gangs of New York volt; a díjazottak nagy része megérdemelten kapott szobrot, nem úgy mint tavaly, amikor a húgyfos Tégla megnyert mindent Scorsese miatt.

Címkék: vélemény, oscar