Jelmezek, trükkök, trollok, kviddics, stb.

Szombaton ment az RTL-en a Harry Potter első része, gondoltam megnézem, úgyis rég láttam már. Meg kell mondanom, jobbra emlékeztem, így majdnem 7 év távlatából elég gagyinak tűnt a Bölcsek köve. A főszereplő kölkök tök kicsik, és marha vicces a szinkronjuk, a párbeszédek is elég bénák, az egész film nagyon gyerekes. Biztos azért is mondom ezt, mert az újabb filmekhez/könyvekhez vagyok szokva, amik azért már jóval komolyabbak, de azt meg kell hagyni, hogy a Bölcsek köve filmes változata már nem csillog úgy, mint 6 és fél évvel ezelőtt.

Ez persze a technikai megoldásoknak is köszönhető, a jelmezek, a digitális trükkök, kifejezetten rosszak. Amin elsőként kibuktam, az a WC-ben lévő troll volt: totál elütött a környezetétől, nagyon látszott, hogy az egész csak számítógép. A másik a kvidicsmeccs volt: a repülés közepesen szar, viszont a digitális háttér egyszerűen rettenetes. Amikor Harry meg a mardekáros fogó a föld felé repülnek, és az egész talaj egyszínű zöld, ami azért elég kiábrándító. A kviddics közben a háttér szintén borzalmas, a Roxfort épülete, meg a környező tereptárgyak kidolgozottsága is bőven hagy kívánnivalót maga után. A reklámszünetben gyorsan betoltam a Gyűrűk ura első részét DVD-n, hogy megnézzem, ott milyenek voltak a digitális trükkök. A két film kb egy időben készült, de (lehet, hogy csak a DVD-nek köszönhetően) a Gyűrű szövetsége digitális trükköket tekintve bizony még ma is megállja a helyét. A Móriában megjelenő troll százszor jobb, mint a HP-ben, a digitális városok, épületek sokkal jobban mutatnak. Jó, persze a Gyűrűk urában is van pár nagyon gáz odafényképezés, meg ott is látszik, hogy a főszereplők mikor digitális karakterek, de messze nem annyira, mint a Bölcsek kövében.

Amúgy a jelmezek és a maszkok is profibbak a GyU-ban, az orkok pl. sokkal jobban néznek ki a koboldoknál. Nem akarom nagyon lehúzni a Bölcsek kövét (pl. a láthatatlanos részeket jól oldották meg), csak hát látszik, hogy melyik rendező törekedett a lehető legtökéletesebb megvalósításra, és melyik a minél gyorsabb végeredményre.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: vélemény, 6/10