Kritika: Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya

Tudtam, hogy Tim Burton és Johnny Depp legújabb filmje egy musical, de arra azért nem számítottam, hogy 110 percen keresztül gyakorlatilag végig énekelni fognak. Egy átlagos musicalben a normál párbeszédek és az énekek aránya kb 50-50%, a Sweeney Todd esetében ez az arány 20-80%. Ezzel le is írtam a film legnagyobb hibáját, de ne szaladjunk ennyire előre.

Benjamin Barker (Johnny Depp) London legjobb borbélya, gyönyörű feleségével és pár hónapos kislányával idilli körülmények között él, amíg - naívságának is köszönhetően - a város bírája (Alan Rickman) és segédje (Timothy Spall) tönkre nem teszik tökéletesnek hitt életét. 15 év számüzetés után Sweeney Todd néven hazatér Londonba, egészen pontosan korábbi otthonába, a Fleet Street-i házába, hogy kíméletlen bosszút álljon rosszakaróin. Tervének megvalósításában segítségére van a borbélyüzlet alatt lévő pitesütöde tulajdonosa Mrs. Lovett (Helena Bonham Carter) is.

A történet tehát illik Tim Burtonhöz, aki a saját elképzelései szerint sötéten és groteszken mutatja be az eseményeket. A film képi világa tipikusan burtonös, leginkább az Álmosvölgy legendájához hasonlítható. A helyszínek kellően nyomasztóak és eltúlzottak, ahogy azt elvárja az ember. Látszik, hogy egy Broodway darab átiratáról van szó, hiszen kb három zárt helyszínen játszódik a film nagy része. A Sweeney Todd legnagyobb negatívuma, ahogy már említettem, az az ének-párbeszéd arányának az elhibázása, illetve a kevés zene töbszöri ismétlése. Összesen kb. 5-6 szám hangzik el a film alatt, amik mindegyike legalább kétszer felcsendül. Mondjuk a szöveg általában változik, de az amúgy hasonló számok így is elég idegesítővé válnak egy idő után.

A film másik nagy hibája a történetmesélésben rejlik. Az első 95 percben történik annyi, mint az utolsó negyedórában. Pl. amikor Sweeney és Mrs. Lowett beindítja az üzletet, hosszabb jelenet, mint a tetőponttól a lezárásig terjedő szakasz. A filmben jópár elnyújott, fölösleges jelenet van, amit simán ki lehetett volna vágni (rögtön az elejéről, mert elég lassan indul a sztori). A Sweeney Todd mint musical igazából a 30. perctől kezdődő bő fél órában működik úgy, ahogy azt szerintem Burton is szeretné. Sacha Baron Cohen zseniális belépőjétől kezdve Turpin és Sweeney első találkozásáig bezárólag kurva jó a film. A párbeszédek humorosak, az énekek jók, és az arányokkal sincs semmi baj.

Emiatt a fél óra miatt kap nálam 7/10-et a Sweeney Todd, egyébként a 6-nál jobbat nem adtam volna rá. A színészeket tekintve, Johnny Depp jó volt a címszerepben, (most kövezzetek meg) de szerintem semmi extrát nem nyújtott, csak hozta a szokásos színvonalas alakítását, ahogy Helena Bonham Carter is. Sacha Baron Cohen mindenképpen kiemelkedik a mellékszereplők közül, bár Alan Rickman és Timothy Spall is kifejezetten jók voltak. A Sweeney Todd tehát egy közepes film, jó színészekkel, nem különösebben erős történettel és túl sok énekkel.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: kritika, 7/10, 00s