Filmajánló: Melinda és Melinda

A Melinda és Melinda ugyanolyan, mint az elmúlt húsz évben készült legtöbb Woody Allen film. Szórakoztató, szerethető, de már láttuk vagy ezerszer. Ismét a harmincas-negyvenes éveiben járó New York-i értelmiségé a főszerep, és ismét szerelmeket, megcsalásokat és egyéni válságokat láthatunk. Látszik, hogy Woody a 70-es években élte fénykorát, minden értelmiségi, kulturális eseményen ott volt, ahol (gondolom) tanulmányozta az embereket, akiket később valamilyen formában beépített filmjeibe. A Melinda és Melinda  összes szereplője teljesen beleillik ebbe a közegbe, a parkoló autókat leszámítva egyáltalán nem látszik, hogy 2004-ben játszódik a film. Mondjuk ez a legkevesebb.

A film egy étteremben kezdődik, ahol egy négy fős társaság beszélget az élet dolgairól, mikor az egyikőjük elmond egy állítólag valós történetet Melindáról. A játék kedvéért a társaságba tartozó két színházi rendező a saját ízlésének megfelelően alakítja át a sztorit, egyikük tragédiaként, másikuk komédiaként mesélve el azt. A tragédia és a komédia felváltva követi egymást, az egyetlen közös kapcsot Melinde személye jelenti. A többi színész az egyszerűbb érthetőség kedvéért különbözők a két mesében, persze közös pontok így is akadnak bőven.

A forgatókönyvet tekintve a film simán elmenne egy színházi darabnak, hiszen az alapötlet, a szituációk többsége működne a színpadon is. A legnagyobb hiba is ebből adódik, hiszen amíg 100 perc különösebb izgalom nélküli komédiát/tragédiát simán végig lehet ülni egy színházban, addig film formájában egy moziban ez már sokkal neccesebb. Ennek ellenére a Melinda és Melinda egyáltalán nem rossz film, sőt, kifejezetten szórakoztató, csak hát semmi újat nem nyújt. Aki szereti Woody filmjeit, nekik úgyis tetszeni fog, akik nem, úgysem nézik meg. Aki viszont meg akarja ismerni Allen munkásságát, az kezdje inkább a 70-es évekbeli filmjeivel, amikben főszerepet is vállalt, nem úgy, mint a Melinda és Melindában, ahol a saját magára írt szerepet (az egyébként egész jó) Will Ferrell játsza.

Részemről ez csak 6/10, örültem volna, ha több poén van, és akkor az összkép is jobb lett volna. Azért egy délutáni/esti filmezéshez tökéletes, az HBO vasárnap 19.20-kor adja.

Címkék: ajánló, kritika, 6/10, 00s