Filmajánló: Taplógáz (Talladega Nights - The Ballad of Ricky Bobby)

Will Ferrell filmjei közül jónéhányat ki lehetne válogatni, amikben egy, a valódi jellemével totál ellentétes karaktert személyesít meg. Ilyen volt a Ron Burgundy legendájában, mint szexi és profi hírolvasó, az Ünneprontók ünnepében egy igazi szexisten, akire buknak a nők, vagy legutóbb a Jégi dicsőségeinkben profi jégtáncos, aki egyben a nők rajongásának tárgya is. A Taplógázban Ricky Bobby-t, a tehetséges Nascar versenyzőt alakítja, aki minden versenyt megnyer.

Persze nem volt ez mindig így, hiszen kiskorában igazi lúzer volt, felnőttként is csak a boxutcából nézi a futamokat, ám egy véletlen folytán beleülhet csapata autójába, ahol aztán bizonyít. Nem telik sok bele, siker siker hátán, lesz szép szőke asszony, két elkényeztetett hülyegyerek, meg persze sok-sok pénz. Sőt, legjobb barátja, Cal Naughton Jr. (John C. Reilly) a csapattársa lesz, egymást (magyarul Ricky Bobby-t) segítve a versenyeken. Az istálló tulajdonosa (Greg Germann) azonban mindent elkövet, hogy találjon egy jobb versenyzőt Bobbynál, így kerül a képbe a francia kihívó, Jean Girard (Sacha Baron Cohen). Miután Bobby veszít, élete tönkre megy, mindenki elhagyja, ám ekkor visszatér az egykor gyereknevelés elől elmenekült apa (Gary Cole), hogy egyszer végre segítsen egyetlen fián.

A Taplógáz tehát hasonló kaliberű film, mint a Ron Burgundy, a Diszkópatkányok, vagy a Jégi dicsőségünk. Akiknek tetszettek az imént felsorolt filmek, azok ebben sem fognak csalódni. A poénok nagy része a hatalmas túlzásokból ered, amik elsősorban az amerikaiakat és az amerikai gondolkodást, kultúrát gúnyolja ki. Az egész film igazából 100 percnyi faszság, pár nagyon jó poénnal (tolókocsis, vagy imádkozós jelenetek) és vicces szöveggel (gáz és fék), kitűnő színészekkel (Ferrell, Reilly, Cohen mind frenetikus), de fetrengős röhögés nélkül (legalábbis részemről). Egyáltalán nem rossz film a Taplógáz, csak hát Ferrell többi filmje jobb. Mondjuk egyik sem ilyen látványos, az biztos.

Nálam ez 6/10-hez volt elég, de azért egy próbát mindenképpen megér, mert jól el lehet rajta szórakozni. Az HBO pénteken 22.45-kor játsza, a szinkron pedig ne vegye el előre senkinek sem a kedvét, hisezn egész jóra sikerült, pl. Scherer Péter Cohen hangjaként meglepően jó.

Címkék: ajánló, kritika, 6/10, 00s