Kultfilm: Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs)

Ha egyszer csinálnék egy listát, amin a legjobb filmes jeleneteket rangsorolnám, tuti bekerülne a klozet (eredetileg commode) sztori a Reservoir Dogsból. Annyira király, ahogy Mr. Orange elmeséli a tök kamu történetet, minden részlet megvan, meg a négy zsaru a németjuhásszal, úristen. Amikor meg Tim Roth benyomja a kézszárítót, az nagyon üt. Tarantino zseniálisan írta meg ezt a részt, meg az egész forgatókönyvet. Tim Roth egy isten a filmben, meg Michael Madsen is, nem hiába, ez élete szerepe. És Nice Guy Eddie, meg Mr. White, meg Steve Buscemi... Gyakorlatilag az egész gárdát fel lehetne sorolni. Az is poén, hogy egy nő sem szerepel a filmben, kivéve azt, aki lelövi Mr. Orange-ot. Amúgy ez a nő ugyanaz, akit a Ponyvaregényben Marsellus Wallace lelő, miután Butch áthajtott rajta a kocsijával.

Az is marha nagyot dob a filmen, hogy vannak közös kapcsolódási pontok Tarantino többi filmjével. Pl. Mr. White ex-nője az az Alabama, aki a Tiszta románcban szerepel; Mr. Blonde felügyelőtisztje pedig egy bizonyos Seymour Scagnetti, akit Tom Sizemore Jack keresztnévvel testesít meg a Született gyilkosokban. És persze ott van a Vic Vega-Vincent Vega kapocs is. Kicsit olyan, mint Kevin Smith első három filmje, ahol folyamatosan utalnak egymásra a szereplők.

A Kutyaszorítóban 10/10-es klasszikus, az biztos. Mondjuk azt nem mondanám, hogy jobb, mint a Ponyvaregény, mert eléggé különbözik a két film. A Ponyvaregényt már láttam vagy 10-szer, mégis rohadtul tudom élvezem. Erről jut eszembe, mekora év volt már 1994? Ponyvaregény, Forrest Gump, Remény rabjai. Az elmúlt 10 évben nem született három ennyire jó film, mint akkor egy év alatt.

Címkék: vélemény, kult, 90s, 10/10