Kritika: Speed Racer - Totál turbó

Lassan véget ér a nyár, az élmények mint letűnt idők emlékei törnek elő, de még ez sem szépíti meg a balatoni kertmoziban töltött több mint két órát. Wachowski-testvérek ide vagy oda, rossz film volt, ez van. Nem mintha nem lehett volna fogadni rá már a címe alapján, de az autóversenyzős téma mégis sok lehetőséget kínál, hát adtam egy esélyt.

Nem tudom, ki hogy van vele, de engem letaglózott a film a grafikája. Oké, hogy anime-utalások, meg szándékos eltúlzottság, de a kilencvenes évek közepének játéktermi gépeit idéző grafika egyszerűen nevetséges volt (mondjuk ezzel jól illeszkedett a film egészéhez, amit leginkább a "gáz" kifejezéssel lehet jellemezni).

Sztori: Racer-apuka fiatalabb gyermeke, Speed Racer (már az idióta "beszélő nevek" alkalmazása is megérne egy misét) elhatározza, hogy autóversenyző lesz (what a surprise), de a sikerekhez túl kell lépnie versenybalesesetben elveszített bátyja emlékén, és el kell döntenie, beszáll-e a versenyeket ellenőrzése alatt tartó multicég érdekkörébe, vagy a titokzatos Racer X által vezetett maroknyi "szabadságharcos" csapatához csatlakozik.
Az egyetlen kiemelhető pozitívum, hogy a (már a leírásomból is kikövetkeztethető) halottnak hitt testvér klisén egy nagyon picit csavarintottak, ez persze nem menti meg a filmet, de legalább van 20-25 perc, mialatt nem kell arra gondolnunk, hogy 10 perc után is abbahagyhattuk volna a filmet, annyira nyilvánvaló a történet menete.

Közepes színészi játékot láthatunk (kivéve a gyerekszínészek, az ő teljesítményük jó, és a tényleg szimpatikussá alakított Racer-apuka, John Goodman), többnyire a viccesnek szánt jelenetektől is csak kínunkban mosolyoghatunk, és nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire gáznak tűnt a képi világ ott a kertmoziban (csak azért írom, mert lehet, hogy egy digitális vetítés után ezügyben azért más véleményem lenne).

Egy dologban viszont kifejezetten érdekes a film: nagyszerűen mutatja be mindazt, amit a gender-szociológusok férfiuralomnak szoktak nevezni: nőket csak a konyhában látunk főzés közben, ezen szerepükön kívül pedig csak mint érzelmi támasz jelennek meg, míg a férfiak mindenféle férfias játékot játszanak: autókázás, pénz, hatalom, politika - vérre menő versenyek és viták.

Ítélet: 3,5/10
Hosszú és unalmas film, egyetlen pozitívuma, hogy némi társadalomkritikai él azért felfedezhető benne. Plusz fél pont a nagyon is eyecandy barátnő miatt...

Címkék: kritika, 4/10, 3/10, 00s