Szuperhősök 93-96. rész (Amerika Kapitány: Polgárháború kritika)

captain_america.jpg

Idén tavasszal folytatódott a Marvel folytatásos moziregénye, a Szuperhősök. A Bosszúállók csapata ezúttal Amerika Kapitány neve alatt jött össze újra, hogy majd' két és fél órán keresztül hadakozzanak, ezúttal egymással. A Polgárháború alcímen futó film valójában olyan, mint egy népszerű tévésorozat 5. évadának jobb-rosszabb 3 epizódja, persze mozis minőségben.

Amivel persze nincs semmi baj, hiszen úgy tűnik a formula bejön a népnek, legfeljebb csak néhányan fanyalognak miatta. Én nem szeretnék utóbbiba belekezdeni, azonban tény, hogy a Marvel szuperhősök varázsa kezd megkopni nálam. Pedig külön tetszett, hogy Ultron 18 órán át tartó kora után felhagytak a klasszikus "van egy főgonosz, akit el kell pusztítani" dramaturgiával, és végre egymással kezdtek el foglalkozni a főhősök.

Who Watches The Watchmen? - teszik fel a kérdést a Watchmen egyszerű állampolgárai, és a harmadik Amerika Kapitány kalandban is az erre adott válasz alapján választanak oldalt a szereplők. Kár, hogy közülük többen csak azért állnak oda, ahova, hogy egyenlő legyen a küzdelem. 

A karakterek közti ellentét súlytalansága sajnos hátrányára válik a filmnek, különösen a nagy összecsapáskor feltűnő ez, ami szórakoztató is és vicces is, de mégiscsak bagatellizálja a szembenállás komolyságát. Hiába minden igyekezet, egyik fél sem szenved megbocsáthatatlan veszteséget (spoiler: egy istenverte halált sem mertek meglépni az írók), így harcuk is lényegében súlytalan marad. Egyedül a végkicsengés megható, ám átütő erő a trailerekben lelőtt Vasember-Kapitány küzdelemben sincs.

Jó sorozathoz híven nem okoz csalódást Amerika Kapitány új fejezete, a Marveles folytatások közül ki is emelkedik a film (bár ez nem nehéz a Vasember 2-3., a Thor 2. és az Avengers 2. után), ám sajnos nem lesz több egy egyediséget nélkülöző egészen szórakoztató kikapcsolódásnál.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!