A világ legrosszabb francia akcentusa - Kötéltánc kritika

the-walk.jpg

2015 látványos IMAX élménynek szánt filmje a The Walk, amiről állítólag a valósághű térhatásnak köszönhető rosszullét miatt sorra menekültek a moziból a tériszonyos nézők. Ha én nagyvásznon nézem meg a filmet, biztosan nem emiatt jöttem volna ki róla. Sokkal inkább a főszereplő Joseph Gordon-Levitt egészen irritáló kamu francia akcentusa miatt, amit bő 2 óra alatt sem sikerült megszoknom.

A Kötéltánc igaz történetet dolgoz fel: a 70-es években egy francia utcai artista, Philippe Petit gondolt egy nagyot, és elutazott New York-ba, hogy az átadás előtt álló World Trade Center tornyai közé kötelet feszítsen, és jól átsétáljon rajta. Nem kis teljesítmény, de hogy miért érdemel ez a mutatvány egy egész estés filmet, az számomra rejtély. Főleg, hogy nem is olyan rég készült a történetről Oscar-díjas dokumentumfilm Man on Wire címmel. Ja, hogy ezzel meg is válaszoltam a kérdésemet.

petit.jpgAz igazi Philippe Petit

Utóbbi műről sajnos nem tudok nyilatkozni, de szinte biztos vagyok benne, hogy Philippe Petit nem kommentálja az eseményeket fekete pizsamában a CGI Szabadságszobor feje mellől. A narráció igen kényes terepe a filmezésnek, és nagyon nehéz jól alkalmazni, hogy ne csak a hiányos forgatókönyvet, vagy az ötlettelen filmes megoldásokat helyettesítsék vele. Na, most a Kötéltáncban az utóbbi évek talán legrosszabb narrációját láttam, aminek semmi értelme nem volt azon kívül, hogy a főszereplő elmondja, egy-egy szituációban milyen érzések jártak benne.

A szereplők és motivációk gyors bemutatását követően az akció tervezését és lebonyolítását láthatjuk egyfajta heist-movie szerűen, azzal a nagy különbséggel, hogy ezt a Kötéltáncban valami egészen unalmasan sikerült bemutatni. A mutatvány persze jól néz ki, és pillanatokra a néző is megérzi, miért jelentett ez olyan sokat a főhősnek, ám ez édeskevés az üdvözüléshez. Pedig Zemeckis filmjeinek szó szerint lelke van, ezért is hihetetlen volt számomra, hogyan tudott ennyire érzelmek nélküli filmet készíteni. A Kötéltánc méltán vált a tavalyi év egyik nagy bukásává.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!