A 10 legjobb film a filmben

A hollywoodi filmesek időről időre magukba néznek, és önkritikát gyakorolva egy-egy jól sikerült alkotással állítanak görbe tükröt az általuk működtetett filmipar elé. Kézenfekvő módszer, hogy egy fiktív filmen keresztül mutassák be a szerencsétlen rendezőket, a zsarnok producereket, a kényes színészeket és a műfaji kliséket. 10 olyan filmet gyűjtöttem össze az elmúlt 20 évből, amelyek csak más filmekben léteznek, mégis nagy népszerűségnek örvendenek a filmrajongók körében.

10. Stab – Döfés

A 90-es évek horrorfilmjeinek kliséit kifigurázó Sikoly folytatásában egy főiskolás pár (Jada Pinkett Smith és Omar Eps megformálásában) a Döfés című film premierjére siet, ami történetesen a Sikoly 1 eseményeit dolgozza fel. A Drew Barrymore szerepében ezúttal Heather Graham tündököl, aki szintén szereti a horrorfilmeket és szintén nem éli meg a főcímet. Ahogy a moziba látogató pár sem.

9. Angels Live In My Town

Dirk Diggler neve mond valamit? Ha igen, akkor tudod, hogy a Boogie Nights-ról és a 70-es évek pornóvilágáról van szó. A filmbeli pornórendező, Jack Horner leghőbb vágya, hogy végre olyan mozit készítsen, amiről a nézők csak a legvégén mennek el (érted, elmennek). Ez lenne az Angels Live In My Town, amelyben a James Bond kaliberű Brock Landers és hű társa, Chest Rockwell adják meg a rosszfiúknak és lányoknak, ami jár nekik.

boogie-nights-brock-landers.jpg

8. Logjammin – Kebelbarátok

Ha már pornó, nem lehet szó nélkül elmenni a Nagy Lebowskiban látható remekmű mellett. A magyarul Kebelbarátok néven futó filmben a nihilista Karl Hungus kopogtat Bunny LaJoya házának ajtaján, hogy megszerelje a kábeltévét. "Meine dispatcher says there is sometsing wrong mit deine kable." - szól a klasszikus mondat. A történet végét azt hiszem, ki tudjátok találni.

7. Cleaver – Bárd

Ugyan sorozatról van szó, de egyszerűen nem bírtam kihagyni a Maffiózókat a felsorolásból. Christopher már az első évad óta ábrándozik filmkészítésről, és a 6. évadra meg is valósítja álmát. A Cleaverben egy feldarabolt gengszter csak azért éled fel, hogy egy bazi nagy bárdot vágjon a Tony Sopranóra hajazó maffiavezér fejébe, aki nem csak életét, hanem nőjét is elvette tőle. A premier után sokakban felmerült, hogy Christopher valójában saját vágyait mutatta meg a mozivásznon. Ez később komolyan befolyásolja Tony és Chris kapcsolatát is.

6. Hamlet

Az utolsó akcióhősben a filmrajongó Danny egy mágikus jegy segítségével átkerül kedvenc színésze, Arnold Schwarzenegger aktuális filmjének a világába. Már maga a Jack Slater 4 is tökéletes paródiája a 90-es évek akciófilmjeinek, sőt Sylvester Stallone személyében a Terminátor is új főszereplőt kap, ám mégsem ez a legjobb fiktív film Az utolsó akcióhősben. Ezt a címet a Danny álmában megjelenő Hamlet érdemli ki a géppisztolyos Schwarzival a főszerepben.

hamlet.jpg

5. Jámbor Jack

Ezidáig az utolsó nagyszabású paródia Hollywoodról a Trópusi vihar. A vietnámi háborús filmre a legnagyobb sztárokat sikerül leszerződtetni, akiknek életművébe a filmet felvezető előzetesek által bele is tekinthetünk. Azonban a kamufilmek közül is kiemelkedik Jámbor Jack, a szellemi fogyatékos parasztfiú története, akit Tugg Speedman kelt életre. Tugg a szerepért számos elismerést remélt, ám pechére fullba nyomta a kretént.

4. Good Will Hunting 2 – Vadászidény

Jay és Néma Bob önálló kalandjában a két füves a Miramax stúdiójába keveredik, ahol statisztaként beállítják őket a Good Will Hunting második részének kocsmai jelenetébe. Will, a meg nem értett zseni ezúttal nem tudja lealázni az eredeti filmben okoskodó egyetemista srácot, akit ezért kénytelen shotgunjával helyre tenni.

gwh2-huntingseason.jpg

3. Bűnös város

Tamás, a Valami Amerika elhivatott kliprendezője mindent megtesz azért, hogy leforgathassa élete filmjét, a Büdös várost Bűnös várost. A lottónyereményt felhasználva a második részre Kovács Lajos főszerepléséve el is készül a film, ami érthetetlen okokból kifolyólag hatalmas bukás lesz a kasszáknál.

2. A nemzet büszkesége

A Tarantino féle Becstelen Brigatntyk történetszálai egy párizsi moziban érnek össze, ahol a Frederick Zoller közlegény hőstetteit megörökítő Nemzet büszkeségét vetítik. Zoller több száz amerikai katonával szemben veszi fel a küzdelmet, és lövészteljesítményével még az Amerikai mesterlövészen is túltesz. A Nemzet büszkeségének premierjén az egész német vezérkar tiszteletét teszi, Hitlerrel egyetemben, aki minden idők legnagyszerűbb filmjének nevezi Joseph Goebbels művét.

stolz_der_nation_poster.jpg

1. Szennyes lelkű angyalok

Mi más lehetne az első helyezett, mint a film, amit mindenki ismer. A Reszkessetek betörők korhatáros gengszterfilmjének főhőse, Johnny, kegyetlenül leszámol mindenkivel, aki át akarja őt verni. Így tesz az első részben Kígyóval, valamint a folytatásban tüzes vérű barátnőjével is. Mondatait azóta is boldog-boldogtalan idézi fizetéskor és karácsonykor.

matt-ryan-angels-with-filthy-souls-550x824.jpg