10 filmes érdekesség Rocky-tól a Trónok harcáig

bladerunner.jpg

Budapest külvárosa mint Los Angeles a Blade Runner 2049-ben. A filmet nagyrészt az Origo és a Korda filmstúdióban forgatták (a képen előbbi látszódik). Roger Deakins operatőr külön megköszönte a budapesti stábnak a munkáját a márciusi Oscar-gálán, ahol 12 jelölés után végre átvehette az aranyszobrot.

dogday.jpg

Al Pacino bankrablóként a valós eseményeken alapuló Kánikulai délutánban, mellette John Wojtowicz, akiről mintázta karakterét. A filmet 74 szeptemberében forgatták, és olyan hideg volt, hogy a színészek a jelenetek előtt jégkockát tettek a szájukba, hogy ne látszódjon a leheletük. Al Pacino ekkor az egyik legnagyobb sztár volt Hollywoodban, így karrierje szempontjából különösen kockázatos volt a homoszexuális bankrabló szerepét elvállalni. Szerencsére nem ijedt meg a kihívástól, és élete talán legjobb alakítását nyújtotta a filmben.

westworld.jpg

Ha már mindenki Westworld lázban ég: bal oldalon az eredeti film meghibásodott pisztolyforgatója (Yul Brynner alakításában), míg jobb oldalon a park egyik vendége látható a robot szemszögéből. A hőérzékelést imitáló pixelhalmaz 10 másodpercét 8 óra munkával sikerült létrehozni 1973-ban. Mellesleg ez volt minden idők első játékfilmben bemutatott számítógépes animációja.

pulp.jpg

Mi lehet a Ponyvaregény rejtélyes aktatáskájában? Gyémántoktól kezdve mini atomtölteten és Elvis aranyruháján át a szent grálig számos elméletet gyártottak a rajongók, amik közül kétség kívül az a legérdekesebb, amelyben Marcellus Wallace maga az ördög, a táskában pedig a neki ígért lelkek vannak. Nos a valóság ennél jóval egyszerűbb: egy darab sárgán izzó villanykörtére ámult rá John Travolta a híres jelenetben.

Az idén 102 éves Kirk Douglas mint R. P. McMurphy az 1963-as Száll a kakukk fészkére Broadway színdarabban. A könyv jogait birtokló Kirk már ekkor elhatározta, hogy filmre is adaptálja a regényt saját magával a főszerepben. Ám a stúdiók nem adtak rá pénzt, valamint a csehországi útján rendezőnek kiszemelt Milos Formanhoz soha nem jutott el a forgatókönyv, amit a cseh titkosszolgálat kézbesítés előtt lefoglalt, hiszen azt hitték, titkosított szöveget tartalmaz a script. Bő évtizeddel később végül összejött a film Michael Douglas felügyelete alatt az immár Amerikában élő Milos Forman rendezésében.

gameofthrones.jpg

Khaleesi kedvenc sárkányával CGI előtt és után.

rocky.jpg

A Rocky 4 forgatásán Stallone kifejezett kérése volt, hogy valós ütések is legyenek Rocky és a szovjet Ivan Drago (Dolph Lundgren) boxmeccsén. Háromszor vették fel a jelenetet, miközben Drago ütéssorozatot mért Rocky bordáira. A felvételt követően Stallone égő fájdalmat érzett mellkasában, majd éjszaka légzési nehézségekkel és 200-as vérnyomással ébredt fel. Repülővel szállították kórházba, ahol 4 napig az intenzíven feküdt, mivel a kemény ütésektől elmozdult a szíve a helyéről. A sérülés komolysága miatt a kórház dolgozói először azt hitték, autóbaleset miatt került hozzájuk Stallone.

josh_2.jpg

Mielőtt híres lett: Cable, valamint Thanos eredeti hangja, azaz Josh Brolin expanderezik 17 évesen élete első filmszerepében, a Kincsvadászokban. Pár éve Brolin 80-as évek jelmezes bulit tartott, ám nem tudta, minek öltözzön be. Szerencsére felesége emlékezett mára legendássá vált edzőruhájára.

schwarzi.jpg

Akik mellett az izomkolosszus is eltörpül. Schwarzenegger (188 cm) pózol az NBA-sztár Wilt Chamberlainnel (216 cm) és a pankrátor André The Gianttel (224 cm) a Conan, a pusztító forgatási szünetében.

Vizuális effektek a 80-as években: Stay Puft Marshmallow Man álldogál a miniatűr New York egyik utcáján. A figurát tervező Billy Bryan maga öltötte fel az ikonikus habcsókember jelmezt, aminek külső része gyúlékony anyagból készült, míg belülről speciális ruha védte a tűztől viselőjét. A Szellemirtók trükkjei 1985-ben Oscar-jelölést értek.

Ha pedig filmes videók is érdekelnek, kattints a YouTube oldalamra!