Hollywood leghíresebb sikolya – a Wilhelm Scream története

Star Wars, Kill Bill21 Jump Street, Útvesztő: Halálkúra. Négy film, négy különböző műfaj, mégis van egy dolog, ami összeköti őket (azon túl, hogy mindegyik Amerikában készült): egy sikoly, amit mind a négy esetben egy statiszta ad ki magából rövidke szereplése utolsó pillanatában. Aki otthonosan mozog a hollywoodi filmek világában már biztosan kitalálta, hogy a Wilhelm Screamről van szó.

A híres sikoly legelőször az 1951-es Distant Drums című westernben hangzott el, amelyben Gary Cooper vezetésével pár tucat katona egy floridai mocsáron gázol át, mikor egyiküket elragadja egy aligátor. A szerencsétlenül járt katona sikolyát a kor szokásaihoz híven utólag, stúdióban rögzítették. 6 fájdalmas ordítást vettek fel aznap, amelyek „a férfi, akit megharap egy aligátor és sikolt” név alatt bekerültek a Warner stúdió hangtárába.

Az 50-es és 60-as években számos Warner filmben használták a 6 sikoly valamelyikét, de legtöbbször az utólag Wilhelm névvel illetett ötös számúra esett a választás. A visszatérő hangeffekt elsőként egy fiatal hangmérnöknek, Ben Burttnek tűnt fel, aki egy 1974-es westernparódiában, a The Scarlet Blade-ben már alkalmazta a sikolyt. Pár évvel később, mikor Ben a Star Wars stábjának a tagja lett, lehetősége nyílt, hogy több stúdió, így a Warner hangtárában kutakodjon, ahol meg is találta az eredeti hangszalagot. A sikolyt természetesen bele is csempészte a Star Warsba, ezzel festve alá egy rohamosztagos halálát.

A sikoly a Charge at Feather River című 53-as filmben is hallható, amikor az egyik szereplőt, név szerint Wilhelm közlegényt nyíllal lövik meg az indiánok. Innen származik a Wilhelm Scream kifejezés, ami később Ben és szintén hangmérnök kollégája, Richard Anderson védjegyévé vált. A két barát először Az elveszett frigyláda fosztogatóin dolgozott együtt, ekkor indult a közös tradíció.

benburtt.jpg

A Star Wars és Indiana Jones filmek népszerűsége miatt több fiatal hangmérnöknek is feltűnt az egyezés, így ők is előszeretettel alkalmazták a sikolyt filmjeikben, annak ellenére, hogy hivatalosan csak a Skywalker Sound és Anderson-féle Weddington Productions hangtárából szerezhették volna be a hangsávot. A Disney és Pixar rajzfilmekben is rendszeresen feltűnik a sikoly, ahogy később neves rendezők, mint például Peter Jackson vagy Quentin Tarantino is Wilhelm rabjává váltak. A szélesebb közönséghez 2006-ban jutott el a Wilhelm Scream híre, köszönhetően egy Youtube válogatás videónak, amelyet azóta több mint 10 milliószor néztek meg.

A kérdés, hogy vajon kinek is köszönhetjük az ikonikus sikolyt, nem csak a filmrajongókban merült fel. A már emlegetett Ben Burtt megpróbált utánajárni, hogy kinek a hangját rögzítették a Warner stúdiójában 1951-ben. Mivel sokan megfordultak aznap a mikrofon előtt, egyértelmű választ nem talált, azonban feltehetően Sheb Wooley színész és country-énekes a valódi arca a hangnak. Sheb sajnos nem tudta igazolni a történetet, mivel 2003-ban elhunyt, azonban felesége elmondása alapján mindig is büszke volt arra, milyen nagyszerű nevetéseket, sikolyokat és halálhörgéseket adott ki magából.

shebwhooley.jpg

A Wilhelm Scream népszerűsége ma is töretlen, első feltűnése óta több mint 400 filmben, sorozatban, videójátékban és reklámban csendült fel a híres hang. És bár Az utolsó Jedik óta a Star Wars univerzumból végleg kikerült a sikoly, ezt a listát elnézve valószínűleg a jövőben sem fogunk Wilhelmből hiányt szenvedni.

Ha tetszett a cikk és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!