10 filmes érdekesség Tom és Jerry-től Marty McFly-ig

tomandjerry.jpg

Idén töltötte be a 78. életévét Tom és Jerry. A legendás páros 1940-ben debütált a Puss Gets the Boot című 9 perces rajzfilmben, akkor még Jasper és Jinx néven. Az eredeti alkotók, William Hanna és Joseph Barbera felügyelete alatt 1958-ig összesen 114 epizód készült el.

capa.jpg

Pillanatkép a Cápa 159 napig tartó forgatásából. A fehér cápa modellje, amely több mint 1 tonnát nyomott, nem bírta az Atlanti-óceánt: a mozgásért felelős mechanika folyamatosan bedöglött, ezért Spielberg csak pillanatokra mutatta a félelmetes ragadozót. A cápa első egész alakos megjelenésére a film 81. percéig kellett várni.

pele.jpg

Pelé lógatja a lábát az MTK stadion gyepén a Menekülés a győzelembe forgatási szünetében. A Sylvester Stallone, Michael Cain és a brazil labdarúgó nevével fémjelzett filmet Magyarországon forgatták 1980-ban. A második világháborús hadifoglyok és a német katonák focimeccsének felvételén több mint 5 ezer, többségében huszonéves statiszta vett részt. Az alkalmi melóért a szervezők már reggel, a stadionba való belépéskor fizettek. Ezt a balgaságot használta ki több száz (ha nem ezer) fiatal, akik a nap folyamán többször lemásztak a tribünről, hogy az újabb belépéskor megint felmarkolják a napidíjukat. Miután megunták a ki-be járkálást, és Pelé ollózó góljának az 50. felvételét, többségük egyszerűen lelépett.

jurassic.jpg

Gyerekek lovagolnak CGI nélküli dínókon a Jurassic Worldben.

et.jpg

E.T. halloween-jelmezben. Vagyis hát Allen Daviau operatőr és kamerája, ahogy a szellemnek öltözött E.T. szemszögéből készít felvételt.

Eric Stoltz Marty McFly-ként a Vissza a jövőbe című klasszikusban. A szerepet eredetileg Michael J. Foxnak szánták, aki más elfoglaltsága miatt nem tudta elfogadni az ajánlatot. Így a stáb a második kiszemelt Eric Stoltz-cal kezdte meg a munkát. Pár héttel a forgatás után Robert Zemeckis rendező számára egyértelművé vált, hogy Stoltz nem alkalmas a szerepre, ezért elintézte, hogy Fox alakítsa Marty McFly-t. Azonban a teljes újraforgatás ellenére sem tudták véglegesen eltüntetni Stoltz-ot a filmből, akinek pár képkocka erejéig látszik elmosódott arca, mikor épp behúz egyet Biffnek.

benburtt.jpg

Ben Burtt alapanyagot gyűjt Chewbacca hangjához. A Star Wars és Indiana Jones filmeken túl a kiváló hangmérnök nevéhez fűződik a filmtörténet leghíresebb sikolya, azaz a Wilhelm Scream felfedezése és meghonosítása is. Az ikonikus hangeffektet 1951 óta több mint 400 filmben, sorozatban és videójátékban használták.

deadpool.jpg

Colossus a Deadpool 1-ben CGI után és előtt. Érdekes, hogy a háttér is mennyire más lett a filmben.

grad.jpg

A Diploma előtt egyik legismertebb jelenete, mikor Mrs. Robinson el akarja csábítani Bent (Dustin Hoffman alakításában). Érdekesség, hogy a mára ikonikussá vált láb közötti beállítást Mike Nichols rendező a 5 Against The House című filmből kölcsönözte, amelyben Kim Novak lábát csodálhattuk meg.

Jack Nicholson és színésztársai szórakoznak a Száll a kakukk fészkére forgatási szüneteiben. A filmet egy működő elmegyógyintézetben vették fel, a statiszták között több valódi beteg is volt, a napi forgatást követően pedig a színészek ugyanabban a ruhában maradtak, hogy végül a kórtermi ágyakban hajtsák álomra a fejüket.

Ha pedig filmes videók is érdekelnek, kattints a YouTube oldalamra!