Macskafogó előzetes akciófilm stílusban

Szeptember 13-án, csütörtökön újra műsorra tűzik a magyar mozik a Macskafogó digitálisan felújított 4K változatát. Az 1986-os év legnézettebb magyar filmjéről beszélünk, amely címet októberi premierjének köszönhetően csupán 3 hónap alatt érte el. A Pannónia Stúdió első egész estés rajzfilmje abszolút közönségsiker lett, szövegeit azóta is rendszeresen idézik fiatalok és idősebbek egyaránt.

macska1.jpg

Mai fejjel kissé meglepő, hogy a korabeli kritikusok mennyire lehúzták a Macskafogót. A Filmvilág kritikusa például az alkotók szemére vetette, hogy a filmből hiányzik az eredetiség, kifigurázás helyett csak másolják a korabeli sikerfilmek stílusát, és különben is, alig lehet megkülönböztetni az egereket és a macskákat egymástól (WTF?). Különösen vicces, hogy a közönségfilm kifejezés a 80-as években egyfajta szitokszó volt, amivel olyan alkotásokat bélyegeztek meg, mint a "világsikeres Csillagok háborúja, a 07-es ügynök különböző mulatságos kalandjai, vagy Superman attrakciói".  A Macskafogó pont a blockbusterekkre jellemző pörgős, látványos és humoros stílusával lopta be magát a közönség szívébe, ami nagyon is értékelte a sci-fi, a krimi, a kém- és maffiafilmek szórakoztató egyvelegét.

Engem gyerekként a változatos helyszíneken kívül egyértelműen az akciók fogtak meg, épp ezért először nehezen is hittem el, hogy magyarok készítették a Macskafogót, mivel akkoriban a Mézga család, Frakk és Pompom látványvilágához és sodró lendületéhez voltam hozzászokva. Az újrabemutatás apropóján eljátszottam a gondolattal, hogy manapság vajon milyen előzetessel reklámoznák a Macskafogót. A modern akciófilm-trailerek stílusát alapul véve elsötétülő képek, gyors vágás, pörgős akciók és természetesen az elmaradhatatlan Braaam zene jellemznék az előzetest. Ha rajtam múlna, a végeredmény valahogy így nézne ki:

Ha tetszett a cikk és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!