A Diploma előtt hatása a popkultúrára

A 60-as évek társadalmi és kulturális eseményi felbolygatták a nyugati világot. A korábbi társadalmi rendet megkérdőjelező ellenkultúra térnyerése a mindennapokban is látványos volt: az öltözködésben, az emberek viselkedésben és a zenében egyaránt megmutatkozott. Épp ezért érdekes, hogy Hollywood mennyire későn is reagált az eseményekre, hiszen az első igazi hippi filmre, a Szelíd motorosokra egészen 1969-ig kellett várni, ami a korszak kicsúcsosodása és egyben alkonyának kezdete is volt. Persze voltak előfutárok, mint például az 1966-os Nagyítás vagy az egy évvel későbbi Bonnie és Clyde, ám ezek közül is kiemelkedik a Diploma előtt.

the-graduate-still2.pngMrs. Robinson, you're trying to seduce me.

Az 1967 decemberében bemutatott, Charles Webb azonos című regényén alapuló film (eredeti cím: The Graduate) a 21 éves Benjamin Braddock otthon töltött nyarát mutatja be. Ben egy kicsit aggódik a jövőjén olvasható a film plakátján, miközben Dustin Hoffmant látjuk zsebre dugott kézzel, ahogy egy női lábra szegezi tekintetét. A láb nem másé, mint a szomszéd MILF-é, Mrs. Robinsoné, aki el akarja csábítani a fiatal és tapasztalatlan Bent. A viszony egész nyáron kitart, ám a kezdeti izgalmon túl nem sok boldogságot okoz a főhősnek. A nihilt Mrs. Robinson lánya, Elaine feltűnése töri meg, ami után eszkalálódnak a dolgok.

A korabeli fiatalok kétségekkel teli mindennapjait és a szexuális tabukat nyíltan bemutató Diploma előtt hangos kritikai és közönségsiker lett. Összesen 85 millió jegyet adtak el rá, és 105 millió dollár bevételt termelt csak Észak-Amerikában (toronymagasan megelőzve a második helyezett Dzsungel könyvét). Ez mai árfolyamon számolva közel 800 milliónak felelnek meg, amivel a Diploma előtt minden idők 22. legsikeresebb filmjének számít az USÁ-ban és Kanadában. A film kulturális hatása azonnal érezhető volt: az elkövetkező években számos sorozatban és filmben utaltak Mrs. Robinsonra, a híres lábközötti beállításra (amit egyébként Mike Nichols rendező a 5 Against The House című Kim Novak filmből kölcsönzött), a film címére, valamint Simon&Garfunkel zenéire.

Apropó zene: a kor szokásaihoz híven kifejezetten a filmhez írt zene szólt volna a jelenetek alatt, ám a vágás során helyettesítőként felhasznált Sound of Silence annyira megtetszett a rendezőnek, hogy inkább megvásárolta a szám jogait, valamint további három dal megírására kérte fel Paul Simont. Ez példanélküli volt akkoriban, hiszen könnyűzenét legfeljebb musicalekben lehetett hallani. Simon rábólintott a dologra, ám a folyamatos turnézás miatt nem volt ideje teljesíteni a feladatot. Egyetlen kezdetleges dala volt meg, amely Joe DiMaggio baseballjátékosról és Mrs. Rooseveltről szól. Ezt hallva Mike Nichols csak annyit mondott: mostantól Mrs. Robinsonról szól a dal, nem Mrs. Rooseveltről. A filmzenét lemezen is kiadták, amely 9 héten keresztül vezette az eladási listákat Amerikában.

A Diploma előtt kultuszát nemcsak a filmzene, hanem az ikonikus jelenetek folytonos megidézése is táplálta. A reptéri nyitójelenetet Tarantino a Jackie Brownban alkalmazta; a Benjamin jövőbeli terveihez adott tanács (I've got one word for you: plastics) több mai sorozatban is elhangzott; a medencés jelenet az Old Schoolban és a Mézengúz című razfilmben egyaránt visszaköszön; az esküvős-ablakdörömbölős befejezés egyes részletei előtt pedig filmek (Shrek 2, Igazából szerelem, Buborék srác) és sorozatok (Family Guy, Simpson család, Archer) ugyanúgy kalapot emeltek. A befejezés kapcsán külön kiemelném a Wayne's World 2-t, amely beállításról beállításra másolta le Benjamin autóútját a kápolnáig.

A legnépszerűbb idézet persze a már említett lábközötti beállítás a you're trying to seduce me szöveggel. Gyakorlatilag a végtelenségig lehetne sorolni, hogy hol és milyen módon utaltak a jelenetre. Én azért megpróbáltam összegyűjteni ezeket, és a fentebb linkelt videóban meg is nézhetitek, miként jelent meg a Diploma előtt más sorozatokban és filmekben. A lista közel sem teljes, de így is elég tömény lesz az élmény. Vigyázat, spoilerveszély!

Ha tetszett a cikk és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!