Nolan-sorozat: Tökéletes trükk (The Prestige)

A két Batman mozi között Nolan gyorsan leforgatta a két, 19. század végi bűvész szabályokat áthágó versengését. A főszerepben itt is Batmant, azaz Christian Bale-t láthatjuk, míg vetélytársa szerpében Hugh Jackmant üdvözölhetjük. A történet tehát kettejük párharcáról szól, amelyben foglalkozásuk, és az ez által megszerezhető tekintély (erre is utal az eredeti cím) minden előtt áll.

Nolan ismét tökéletesen valósította meg a történet által előhívott környezetet. A két bűvész párbaját a modernizáció kapujában lévő, a tudományos felfedezésektől lázas 1800-as évek végére helyezte. A tálalás tehát elsőrangú, minden és mindenki passzol a képbe. Mondom mindezt annak ellenére, hogy a bűvészet lényegét képző realitás mellett a fantasztikum is megjelenik. Ez elsőre zavart is, de a film másodszori megtekintése után, mikor már mindezt előre tudtam, a történet fő vonalára tudtam koncentrálni, amelyben a verseny által megkívánt áldozathozatal áll a középpontban.

A mondanivaló, a környezet és a film hangulata nagyszerű egyveleget alkot, amit egy percig sem lehet megunni. Mindez persze a színészeknek is köszönhető: a két főszereplő mellet mindenképpen említést érdemel a szintén Batmanből kölcsönzött Michael Caine - aki ugyanazt hozza, ami tőle elvárható, mégis zseniális - illetve Nikola Tesla szerepében David Bowie, aki amilyen meglepő, annyira hatásos is. Mellettük Scarlett Johansson és Rebecca Hall is csak másodhegedűs lehet. Amúgy a Tesla szál a történetben iszonyat jól sült el, egy valós személy bekapcsolásával méginkább valósnak hat a sztori.

Nem ragozom tovább, a Tökéletes trükk az elejétől a végéig érdekes és élvezetes film, ami a misztikum bevonása miatt nálam veszít ugyan egy pontot, de még így is jó egy erős 8/10-re.