Zack and Miri Make a Porn

Már nagyon vártam Kevin Smith új filmjét, de bizony csalódnom kellett benne. Az egykori szókimondó, egyeseket megbotránkoztató, ugyanakkor életszerű és fergetegesen humoros stílusáról ismert Smith legújabb filmjével rendesen aláásta eddigi karrierjét. A Jay és Néma Bob filmekkel hírnevet szerző rendezőnek az utóbbi években sehogyan sem akar összejönni egy igazán jó mozi. Pedig már próbálkozott a jól ismert szereplők elhagyásával (Apja lánya), illetve visszahozásával is (Shop Stop 2.), ám mindkét esetben szórakoztató, de közepes alkotással kellett a nézőknek beérnie. Ez elsősorban Smith életében bekövetkezett változásoknak volt köszönhető: már bőven túl a harmincon a család lett az elsődleges, így erről készített egy visszafogottabb hollywoodi filmet, amit a rajongótábor nem igazán tolerált; amikor pedig nekik akart kedveskedni egy folytatással, azt a kritikusok emésztették meg nehezebben, mondván Smithnek már nincs túl sok köze a csóró harmincasok külvárosi életéhez.

Szóval így érkeztünk el a 2008-as esztendőhöz, amikor is az ex-videótékás rendező ismét a tíz éve érettségizett, csóró harmincasokhoz nyúl, nevezetesen Zackhez és Mirihez, akik, ahogy azt a címből is ki lehet találni, pornót akarnak forgatni. A történet nagyjából ennyi lenne, ha az elkerülhetetlen romantikus szálat nem számítjuk. De nem kell megijedni, a film nem emiatt rossz. Lehet, hogy én változtam sokat az elmúlt években, de a mérhetetlenül erőltetett, öncélú káromkodásokkal és undorító poénokkal teletűzdelt filmeket mostanság nem igazán veszi be a gyomrom. És sajnos a Zack and Miri-ben gyakorlatilag csak ilyen humorosnak szánt jelenetekkel találkozhatunk. Mondom, most is kapunk egy csomó elnyújtott káromkodást, szexuális perverziót, amik közül néhány valóban vicces, de a többi csak fárasztó és iszonyat erőltetett. Smith régi filmjeire is jellemző volt mindez, de mondjuk a Shop Stop hullamerevségén, vagy Jay baromságain önfeledten lehetett nevetni, a mostani filmjén viszont már nem igazán.

Mert a Zack and Miri egy rosszul összerakott hibrid, ami undorító, szellemes és hollywoodian romantikus is egyben. Ez pedig nem működik, legalábbis nem annyira, hogy a végeredmény szórakoztató legyen. És valahogy a karakterek sem érdekesek eléggé ahhoz, hogy elvigyék a hátukon a filmet. Seth Rogen egyszerűen nem illik a képbe, ahogy az ártatlan arcú Elizabeth Banks sem. Pár pillanatot leszámítva nem szórakoztam túl jól a Zack and Miri-n, amit az eddigi legrosszabb Smith filmnek tartok. 4/10-es osztályzatnál nem is érdemel többet, és emiatt az én szívem is vérzik egy kicsit. Elismerem, hogy Smith nagyon nehéz helyzetben van, hiszen már kiépített egy jól járható utat, amin nem könnyű változtatni, de legújabb filmje, ha mást nem is, azt jól mutatja, hogy bizony változtatni kell. Ő sem törekvő huszonéves már, a korral neki is valami újat kéne mondania. Talán a Reaper-féle világ lehet az útmutató, amit részben Smith teremtett, és sorozat formájában igen jól működik is.

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: kritika, 4/10, 00s