Kritika: Hipervándor (Jumper)

Most nem fogom részletezni, hogy mennyire szar a magyar cím, sem azt, hogy mindenki szívesen teleportálna, inkább rögtön belevágok a közepébe. David (Christensen) 15 évesen rájön, hogy tud teleportálni, el is szökik otthonról, kirabol pár bankot, éli fasza kis életét. Aztán kiderül, hogy nem ő az egyedüli ugráló a világon (legalábbis még egy mindenképpen van), és hogy vannak akik üldözik őket, akiket paladinoknak hívnak. Ennyi.

Human nagyon találón írta, hogy a film felépítése tök vázlatos, minden logikai elemet teljesen lazán kezelnek a készítők. Ez mondjuk nem lenne baj, de ha már alapból sorozatot terveztek (merthogy meglepő módon jön a Jumper 2), igazán figyelhettek volna a részletekre. A pontosság hiánya azért is bosszantó, mert a film tele van üresjáratokkal, ahol nincs akció, se teleportálás (ami kifejezetten jó volt), csak a főszereplők, akiknek a színészi játéka kritikán aluli, plusz a történet menete is bőven hagy kívánnivalót maga után. Ha legalább némi információt kaptunk volna a teleportálás hátteréről, történetéről, mindenképpen jobb lenne az összkép. Én nagyon szeretem, ha egy film rendelkezik olyan háttérrel, ami megmozgatja az ember fantáziáját. A Jumperben meg volt ennek a lehetősége, sajnos nem éltek vele.

A film legnagyobb negatívuma egyértelműen Hayden Christensen, aki a rinyapina yuppiekat jól hozza (mint a Hazugsággyárosban), de szuperhősként nevetségesen szar. Közös jelenetei a kötelező jócsajjal pedig valami eszméletlen rosszak: folyamatosan tologatja szegény leányt, mindketten hülyén néznek, meg ilyenek. Azért a csajt sem kell félteni, hiszen rögtön szétteszi a lábát, amikor az eddig csak barátként számon tartott David elviszi Rómába. A bajtársat alakító Jamie Bell szintén rettenetes, csak egy fokkal jobb Christensennél. Samuel L. Jackson hozza a szokásos badass figurát, ami ugye jól áll neki, ennek ellenére a Jumperben ő is csak közepes.

A film legnagyobb pozitívuma (a teleportálás mellett) a 84 perces játékidő, ami a bosszantó hülyeségek és a pocsék színészi játék ellenére is úgy-ahogy élvezhető. Ezért is a viszonylag jó 4/10-es osztályzat.

Címkék: kritika, 4/10, 00s