10 nevetséges korkülönbség filmen

"A mozivásznon bármi megtörténhet" - tartja a mondás, amivel Hollywood is tökéletesen tisztában van. Különösen, ha a színészek gyakran lazán kezelt életkoráról van szó. Bár a digitális fiatalítás kétes eredményét sokan még mosolyogva fogadják, a nagykorú diákokkal benépesített filmbeli középiskolák már megszokott látványnak számítanak a nézők számára.

how_do_you.jpeg

A fenti példa persze csak vicc, de tény, hogy a végzős gimnazisták átlagéletkora általában közelebb áll a harminchoz mint a 18-hoz.

Szintén elfogadott, hogy a filmbeli szerelmesek közti korkülönbség jelentősen eltérhet a hétköznapi életben megszokotthoz képest. A férfi főhős és kedvese közti 20-30 év különbség bevett szokás, sőt, egyes karaktereknél, mint például James Bond, elvárás is a közönség részéről.

Más a helyzet azonban a nagyvásznon látható szülők és gyerekek esetében. Itt bizony nem egyszer szükség van a nézők képzelőerejére ahhoz, hogy a rendezők gyakran hajmeresztő szereposztásán felül tudjanak emelkedni. Ezek közül gyűjtöttem össze 10 olyan nevetséges szülő-gyerek castingot, amikor a korkülönbség köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Fontos, hogy a listára csak olyan filmek kerültek fel, amelyekben a szereplők életkora nem változik. Magyarán nincsenek gyerekkori flashbackek, amelyben az édesanya és fia közti különbség még reális. Így például a Nagy Sándorban hiába fiatalabb csak egyetlen évvel Colin Farrell az anyját alakító Angelina Jolie-nál, a színésznő több jelenetben is a korban már megfelelő gyermek Alexanderrel szerepel együtt. De ugyanez igaz a Sebezhetetlenre és a Forrest Gumpra, valamint a Vissza a jövőbenre is, ahol az időutazás miatt játsszák Michael J. Fox-szal egykorú színészek Marty szüleit.

Ezen felül próbáltam úgy válogatni a filmek között, hogy azok, vagy legalább főszereplőik a többség számára ismerősek legyenek.

10. Amerikai Pite (1999): Stifler és mamája

Ha azt mondom, dögös anyuka az Amerikai pitéből, mindenki egyből rávágja: Stifler mamája. Steven Stifler édesanyja méltán vált népszerűvé a középiskolások körében, akiknek szó szerint csorgott utána a nyáluk. Pedig a valóságban Jennifer Coolidge mindössze 37 éves volt a forgatáskor, és csak 15 évvel idősebb a fiát alakító Seann William Scottnál. Ez a különbség akár elfogadható is lenne, ha a sztori szerint nem egy 18 éves fiúról és 40-es anyjáról lenne szó.

9. Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989): Indy és apja

Első ránézésre nem gondolná az ember, hogy az Indiana Jones apa-fiú párosa között csupán 12 év korkülönbség van. Pedig a filmtörténet legmenőbb régészprofesszorának édesapját megformáló Sean Connery csak 58 éves volt a forgatáskor, míg Harrison Ford a 47. életévét taposta ekkor. Hát igen, itt az ékes bizonyíték arra, hogy mennyit öregít a kopasz fej és az ősz szakáll. A 12 év tudatában különösen mókásnak hat az, hogy Connery folyamatosan fiatalúrnak szólította Fordot a filmben.

8. A keresztapa (1972): Vito Corleone és Fredo

Amíg Indy a 40-es évei közepén még nagyban kalandozott, addig a 48 éves Vito Corleone már 5 felnőtt gyermek, köztük 2 középkorú férfi apjaként irányította családját. Hogy hogy jön ki a matek? Nos, Robert Duvall 41 évesen játszotta el a Don örökbefogadott fiát, míg vér szerinti gyermekei közül a Fredot megformáló John Cazale 11 évvel volt fiatalabb Marlon Brandónál. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Brando valós koránál két évtizeddel idősebb karakter bőrébe bújt, ami kiváló sminkjének köszönhetően nem is volt olyan feltűnő a vásznon.

vito.png

7. Dallas (1978): Jockey és Ellie

Aki a 90-es években volt gyerek/felnőtt, garantáltan emlékszik, mi ment péntek este 8-kor a tévében. Igen, a texasi olajmágnások intrikákkal teli életéről, azaz a Dallasról van szó. Larry Hagman 47 évesen bújt először a sorozattörténelem egyik legellenszenvesebb figurája, Jockey bőrébe. Hagman kétségkívül erre a szerepre született, azonban apja mellé kaphatott volna egy korban hihetőbb anyát is: Ellie ugyanis kevesebb mint 9 évvel volt csak idősebb fiánál.

6. Diploma előtt (1967): Mrs. Robinson és lánya

Középkorú háziasszony elcsábítja a szomszéd főiskolás srácot. Röviden erről szól a Diploma előtt, amelyben a Mrs. Robinsont alakító Anne Bancroft 6 évvel volt idősebb a 29 éves diák Dustin Hoffmannál. Ez azonban kevés lenne a listára kerüléshez, hiszen szerencsére nem vér szerinti kapcsolatról van szó köztük. Ellenben Mrs. Robinson lányával, akit a valóságban 8 és fél évesen kellett volna megszülnie Bancroftnak.

5. Bajos csajok (2004): Regina George és anyja

"Én nem átlag anya vagyok, hanem jó arc" - mondja magáról Amy Poehler a Bajos csajokban, és már készíti is az alkoholmentes koktélt lánya és barátnői számára. Az biztos, hogy nem átlagos anya, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy 7 évesen adtak életet első gyermeküknek. Merthogy a valóságban ekkora a korkülönbség Poehler és a lányát alakító Rachel McAdams között.

4. Shaft (2019): Shaft és Shaft

A 70-es évek fekete filmjeinek úttörője volt Shaft, amelyben a címszereplő magándetektív rendet vág Harlem rosszfiúi között. A 2000-es remake-ben Samuel L. Jackson öltötte magára az ikonikus bőrkabátot, ami érdekes rendezői választás volt, tekintve, hogy Jackson mindössze 6 évvel fiatalabb az eredeti karaktert alakító Richard Roundtree-nél. Talán épp ezért magyarázták nagybácsi-unokaöccs viszonnyal kettejük kapcsolatát a filmben. Mi keresnivalója van akkor Shaftnek a listán? Nos, a 2019-es azonos című harmadik epizód változtatott a koncepción és Roundtree már Jackson apjaként szerepel a filmben. A film egy pontján az idősebb Shaft meg is jegyzi fiának: "Hogy nézhetsz ki 20 évvel öregebbnek a vén seggemnél?"

shaft.jpeg

3. A mandzsúriai jelölt (1962): Mrs. Iselin és fia

Vannak olyan, viszonylag későn befutott színészek, akikről nehéz elképzelni, hogy valaha is voltak fiatalok. Én például simán elhiszem, hogy Morgan Freeman vagy Tommy Lee Jones már születésükkor is legalább 40 évesnek néztek ki, ám Benjamin Buttonnel ellentétben fiatalodás helyett ők csak tovább öregedtek. Ugyanez a helyzet a hazánkban leginkább a Gyilkos sorokból ismet Angela Lansbury-vel. Fiatalkori sikerei után meglehetősen hamar találták meg a középkorú édesanya szerepekkel. 36 évesen a nála 10 évvel fiatalabb Elvis Presley anyját alakította a Blue Hawaii-ban, majd egy évvel később jött A mandzsúriai jelölt, amelyben 3 évre csökkent a fia és közte lévő korkülönbség. Hiába szerették összességében a filmet, ez még a korabeli kritikusok számára is meghökkentő volt.

2. Vikingek (1958): Ragnar és Einar

Mielőtt a tévé képernyőjét elfoglalták volna a Vikingek, 55 évvel korábban a nagyvásznat is próbálták meghódítani. Az 1958-as feldolgozás a korszak legnagyobb férfi sztárjait vonultatta fel: Ernest Borgnine alakította Ragnart, míg fiai, Eric és Einar szerepében Tony Curtis, valamint Kirk Douglas tündökölt. A szereposztással csak egy bökkenő volt: Curtis 8 évvel később, míg Douglas másfél hónappal korábban született filmbeli apjánál. Persze tudjuk, hogy egy vérbeli viking már egészen fiatalon gyilkolászik és erőszakol meg szerencsétlen sorsú asszonyokat, nade hogy magzat korában ejtsen teherbe egy nőt? Nos, úgy tűnik, Ragnar igazi férfiként erre is képes volt.

ragnar1.jpg

1. Hamlet (1948): Hamlet és anyja

Shakespeare művének 30 évvel ezelőtti feldolgozásában a Gertrud királynét alakító Glenn Close csupán 7 évvel volt idősebb a címszereplő Mel Gibsonnál. A rendező Franco Zeffirelli a csekély korkülönbséggel az anya és fia közti egészségtelen kapcsolatot akarta kifejezni. Az Ödipusz-komplexus hangsúlyozása egyértelmű szándék volt az 1948-as adaptációban is, ám a rendező-főszereplő Laurence Olivier kicsit talán túllőtt a célon: ugyanis a Gertrud királynét alakító színésznő 11 évvel volt fiatalabb az általa játszott Hamletnél. A merész döntést az Akadémia is értékelte, és többek között a legjobb férfi főszereplő és a legjobb film Oscarjával díjazta a feldolgozást.

Valószínűleg a nézői felháborodást kerülendő az elmúlt bő 10 évben - Shaft kalandját leszámítva - eltűntek a filmvászonról az irreális szülő-gyerek korkülönbségek. Így bátran ki merem jelenteni, hogy a Hamlet féle mínusz 11 év még sokáig megdönthetetlen rekord marad ezen a listán.

Ha tetszett a cikk és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!