Kritika: Be Kind Rewind (Tekerd vissza, haver!)

Ennyire nagy színvonalbeli különbséget egyazon filmen belül rég nem láttam. Olyan szempontból mindenképpen egyedi a Be Kind Rewind, hogy nem a film vége, hanem az eleje a rosszabb. A sztori röviden annyi, hogy az idős videótéka tulajdonos (Danny Glover) rábízza alkalmazottjára, Mikera (Mos Def) a boltot, amíg ő elutazik egy megemlékezésre. Mike azonban bajba kerül, hiszen Jerry (Jack Black) haverjának köszönhetően az összes kazettáról törlődnek a filmek. Időszűkében és pénz híján saját maguk gyorsítva forgatják le a vásárlók kedvenc filmjeit.

Az első fél óra a lehető legrettenetesebbre sikerült: a két főszereplő, Jerry és Mike rohadt idegesítőek voltak, a történet alig indult be, kb egy jó poén volt ez idő alatt. Aztán olyan 30 perc után, amikor elkezdik forgatni a Szellemírtókat, elkezd működni a gépezet. A nagyszerű poénok mellett a hihetetlenül kreatív apróságok miatt válik élvezetessé és hangulatossá a Be Kind Rewind. A néhány dolláros költségvetésű filmekben rohadt ötletes dolgok kerülnek elő, és még úgy is érthetők az egyes jelenetek, ha nem láttuk az eredeti alkotásokat. Mert hogy pl Jack és Mike is simán belekezdenek olyan filmekbe is, amikből ők is csak pár képkockát láttak (pl. Miss Daisy sofőrje). Az általuk készített úgynevezett svédelt filmekért pedig rajonganak a helyiek, ahogy mi, nézők is.

A feel good érzés végig kitart, annak ellenére is, hogy a sztori eléggé elcsépelt fordulat felé halad: 6 hét múlva lerombolják azt a házat, amelyben a téka van, így össze kell fogni a helyieknek, hogy megmentsék kedvenc épületüket. Ennél azért valamivel jobbat is ki lehetett volna találni, de összességében nem volt zavaró, hogy a történet ebbe az irányba ment el. A filmekért való rajongás és az ötletes megoldások feledtetik az első fél óra rettenetét, így kijár egy 7/10 a Be Kind Rewindnak. Aki pedig szeretne svédelt internetet látni, az mindenképpen kattintson a honlapra.

Címkék: kritika, 7/10, 00s