Kritika: Tapló télapó (Bad Santa)

Végre egy film, az áruházi télapók ellen. Nem mintha olyan sokkal találkoztam volna, de valahogy minden amerikai filmben halálra idegesített, ha karácsonykor egyetlen pláza-apót is láttam. Most azonban fordult a kocka, hiszen az enyhén szólva nihilista életmódot folytató Willie (Billy Bob Thornton) megmutatja, hogy milyen is egy jelmezbe bújtatott tapló télapó (höhö).

A sztori röviden annyi, hogy a már említett Willie és törpe afroamerikai haverja, Marcus (Tony Cox) évről évre mikulásnak, illetve krampusznak öltözve rabolják ki a nagyobb áruházakat, ezzel egész évre elegendő pénzt szerezve maguknak. Willie alkoholista és ebből kifolyólag kezelhetetlen is, de mivel a széfek feltöréséhez piszok mód ért, nem lehet kihagyni őt a csapatból. Ugyan már többször megesküdött, hogy felhagy eme mesterséggel, de minden egyes alkalommal enged Marcus csábításának, akivel utolsó közös munkájukra készülnek.

A film sztorija nem egy nagy szám, azonban a karakterek és a körítés zseniálisra sikeredett. Willie karaktere hatalmas, Thornton abszolút illik a főhőshöz. Alkoholizmusából, szexuális túlfűtöttségéből, illetve tapló modorából rengeteg poén származik. A többi szereplő szintén emlékezetes, a leginkább talán a szó szerint láncdohányos és állandóan narancslét szürcsölő Gin, alias Bernie Mac. Aztán még ott van az idióta kisfiú, meg a nagymamája, aki a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető százasnak, illetve Marcus és követelőző barátnője, végül pedig a kötelező jókislány. Kitűnő szereplőgárdát válogattak össze a filmhez, akik nélkül fele ennyire sem lenne stílusos a Tapló télapó. Néhány jelenet alatt éreztem némi coenes beütést (Gin karaktere), ami nem is csoda, hiszen a tesók voltak a film executive producerei.

Nem ragozom tovább, a kiszámítható sztori ellenére érdemes megnézni a Tapló télapót, hiszen nagyon szórakoztató filmről van szó. A felejthetetlen szövegek miatt (mócsingcupák, kértek szendvicskét, stb.) 8/10-nél nincs is szívem kevesebbet adni.

Címkék: kritika, 8/10, 00s