A 10 legjobb futós film

A hosszútávfutó magányossága kapcsán elgondolkoztam, hogy hány olyan film készült, aminek a futás központi eleme. Napokon kerszetül agyaltam, és végül az internet segítségével összeállítottam egy tízes listát, ami a legjobb futós filmeket tartalmazza. Vagyis ez így nem egészen pontos, hiszen maga a sport és a sportoló nagyon kevés filmben jelenik meg (kivéve a Tűzszekerekben és a Korlátok nélkülben, ez utóbbit eddig nem sikerült megnéznem), ezért olyan alkotásokat szedtem össze, ahol a futás a történet szerves részét képzi.

10. Kontroll (2003)
Nem is kicsit lóg ki a sorból, mégis fontosnak tartottam, hogy egy magyar film is helyet kapjon a listán. A Kontrollban a futás Gyalogkakukk őrült üldözésénél kerül elő, amihez a Neo talán az egész soundtrack legjobb dalát készítette el.

9. Mátrix (The Matrix, 1999)
A szégyen a futás, de hasznos szólás akár a film jelmondata is lehetne: Trinity már kb. a 10. percben menekül az ügynökök elől, és a sort mindenki szépen folytatja, még Neo is, aki miután sikertelenül párbajozik Smith-szel, inkább felhúzza a nyúlcipőt.

8. Apocalypto (2006)
A film felénél, mikor a fogságba esett Jaguármancs ellóg a fegyveres őrök elől, az esőerdőben kezdetét veszi a szinte követhetetlen üldözés, ami a film legvégéig ki is tart. Ekkor derül ki, hogy a többnapos gyalogutat akár fél óra alatt is meg lehet tenni.

7. Rocky (1976)
Ugyan bokszfilmről van szó, de a Rocky legemlékezetesebb jelenete, mikor Stallone pár nyerstojás elfogyasztása után az agyonhasznált tréningruhájában elkezd kocogni, és végül a jól ismert zenére felrohan a philadelphiai bíróság lépcsőjének tetejére.

6. Forrest Gump (1994)
Fuss Forrset, fuss! Szállóige, amit ma is minden magát viccesnek gondoló ember előszeretettel ordít az utcán.

5. A lé meg a lola (Lola rennt, 1998)
Ha egyetlen szóban kéne összefoglalnom a film cselekményét, az a rohanás lenne. Nem csoda, hogy az eredeti címben is ez szerepel, hiszen Lola háromízben sprintel végig a városon, hogy megmentse szerelmét, Mannit.

4. Gallipoli (1981)
Két ausztrál futó az első világháború idején csatlakozik nemzetük hadseregéhez. Eleinte mindketten élvezik képességük előnyét, ám Gallipolinál a törökök ellen vívott drámai csatában nem lehetnek elég gyorsak.

3. Egy hosszútávfutó magányossága (The Loneliness of the Long Distance Runner, 1962)
A javítóintézet igazgatójának egyetlen reménye a frissen bekerült Colin Smith, aki gyorsaságának és kitartásának köszönhetően megnyerheti a hosszútávfutásért kapható vándorkupát. A kérdés, hogy az igazgató leghőbb vágyát mennyire érzi sajátjának a fiú?

2. Maraton életre-halálra (Marathon Man, 1976)
Babe Levy kedvenc hobbija a kocogás, csak ez iránt lelkesedik őszintén. És mint kiderül, nem is baj, hogy ennyire szívügye volt a futás, hiszen bátyja halála után neki kell először menekülni, majd szembeszállni a hírhedt náci fogorvossal, Christian Szell-lel.

1. Tűzszekerek (Chariots of Fire, 1981)
Az 1924-es olimpiára készülő brit atléták között akad ifjú, céltudatos zsidó, gazdag arisztokrata playboy, illetve vallását mindennél előbbre tartó lelkész is. Mindhárman igen különbözőek, azonban van egy közös tulajdonságuk: imádnak Vangelis zenéjére mezítláb futni a tengerparton.

Ti mely filmeket tennétek be feltétlenül a listába?

Ha tetszett a toplista és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: érdekesség, top10