House 4. évad kritika

A 3. évad ugye ott ért véget, hogy House kirúgta Chase-t, Forman hosszú latolgatás után felmondott, majd Cameron is követte őt. Ezt még a Tv2-n láttam, de egyszerűen nem bírtam várni szeptemberig, hogy megtudjam, mi is történik kedvenc hőseinkkel, így gyorsan beszereztem a 4. évadot. A legújabb, a sztrájk miatt csak 16 részről a tovább után olvashatjátok spoileres véleményemet.

A történet ott folytatódik, ahol abbamaradt (milyen meglepő), és szerencsére a színvonal semmit sem esett a 3. szezon zseniális utolsó részeihez képest. Az első részben szentségtörő módon a team-ből senki sem szerepelt, és a show nélkülük is zökkenőmentesen folytatódott. A szezonnyitó epizódból egyértelművé vált, hogy ez a sorozat a House-Wilson-Cuddy trióról szól. Aztán persze a többiek is visszatérnek, de nem a megszokott helyükre, hiszen azokat House - Cuddy nyomására - bátor jelentkezők számára tartja fenn. Így a legfurcsább betegségeket nem a szokásos négyes fogat, hanem a 40-ről folyamatosan csökkenő számú "felvételiző" orvosok oldják meg, természetesen House vezetésével.

Ez azt hiszem hatalmas húzás volt az írók részéről, hiszen már elkélt a vérfrissítés a sorozatnak. A sok új arc, és a versengés keltette vicces helyzetek iszonyat szórakoztatóvá teszik az első 8-10 részt. A legnagyobb poénok, és a legemlékezetesebb jelenetek is mind itt vannak: pl. a szezonnyitóban az eltűnt gitár, a jelentkezők beszámozása, a Nagy Ő-féle rózsás választás, a sírásás, a tükör-szindrómás pasas, a bűvész csávó, vagy Cuddy bugyijának az ellopása. Mindemellett persze House paraszt beszólásai is megmaradnak, amik talán minden eddiginél durvábbak. A régi team jócskán háttérbe szorul, ami végül is egyáltalán nem baj, főleg Cameron esetében nem, viszont én Chase-t kicsit hiányoltam.

Az új szereplők viszont egytől egyik kitűnő választásnak bizonyultak, elsősorban Kutner, aki ugyanazt a szerepet hozta, mint Kumar a Kalandférgekben. Egyébként ő volt az új évad Chase-e, hiszen ő volt az egyedüli, aki House-on kívül megoldással szolgált valamelyik esetre. Aztán ott volt Thirteen is, aki jóval érdekesebbnek bizonyult, mint Cameron, akit igazából végig helyettesített. Amber, azaz Cutthroat bitch szintén üde folt volt a sorozatban, nem csoda, hogy egyre fontosabb szerepet kapott a lezárás fel közeledve. Az új teamből talán csak Taub lógott ki egy kicsit, de a versenyzők közül mindenki más rosszabb választás lett volna. Amúgy a felvételizők közül is jó pár emlékezetes figura került elő, mint például a mormon Big Love, vagy az egzotikus betegségek szakértője, Brennan. A régiek háttérbe szorulásával, és az újak előtérbe kerülésével egyidejűleg Wilson is valamivel nagyobb szerepet kapott, a szokásos analizálás mellett elkezdett szívatni másokat is, így az első epizódokban kellemes meglepetést okozott nekem.

A színvonal azonban a 10 rész után, az új csapat végleges beépülésével esni kezdett. És a záró dupla-epizód sem sikerült annyira jól. A 3. szezon végén egyre több dolog derült ki House és Cuddy kapcsolatáról, és a készítők ahelyett, hogy ezt a szálat vitték volna tovább, a 4. évadban teljesen átálltak House és Wilson barátságára. A befejezésben is ez teljesedik ki, sok-sok érzelemmel, kevés igazán House-os fílinggel. A zárás mindemellett a sorozathoz mérten is irreális lett számomra, hiszen a megálmodás és a tudatalattiban való alámerülés nem igazán illik az igazi House-hoz. House egyébként kicsit sokat kockáztatta az életét, ami - attól eltekintve, hogy ő egy nagy gyerek - megint csak kicsit furcsa volt (és itt elsősorban a konnektorba nyúlásra gondolok).

Azonban az apró negatívumokat leszámítva nagyszerű évadról van szó. Mondjuk a (szerintem legjobb) 3. szezon színvonalát nem éri el, de csak épphogy lett második. 10-es skálán olyan 8-9 közé tenném ezt a 16 részt. A legnagyobb baj talán pont az, hogy míg a hármas évad után azonnal meg akartam nézni (és meg is néztem) a négyest, most viszont nem várom annyira a folytatást.

Címkék: kritika, sorozat, 8/10