Könyvajánló: 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

Aki próbálta már összeszedni a 10 kedvenc filmjét, tudja, hogy nem is olyan egyszerű a feladat. Ha valaki nagy filmbuzi, akkor látott mondjuk 10-20 ezer filmet, amiből azért kis százalék jöhet egyáltalán szóba, hogy a toplistába kerüljön, és még így is szinte lehetetlen megmondani, hogy mi kerüljön be és mi nem. A címben említett könyv 1001 filmet választ ki az elmúlt bő 100 év több millió alkotása közül. A lista természetesen önkényes, de hát ezen nem lehet meglepődni. A külföldi és hazai kritikusok, szakmabeliek azért próbáltak céltudatosan választani: "a válogatás a művek történelmi jelentősége, népszerűsége és kritikai fogadtatása alapján készült". Legalábbis így szól a fáma a könyv hátoldalán.

Nem csoda, hogy a bevezetőben rögtön egy mentegetőzést lehet olvasni, de hát aki megveszi a könyvet, az úgy sem lepődik meg, hiszen tudja, hogy ez egy szubjektív lista. Az 1902-es Utazás a Holdba című filmtől kezdve egészen a 2003-as Kill Bill-ig időrendi sorrendben követhetjük végig az adott években megjelenő filmeket. A szerzők próbáltak egyensúlyt teremteni a művészi érték és a sikeresség között, és azt hiszem ez egész jól sikerült nekik. Ugyan jó néhány,  popcorn-mozi is benne van a listában (gondolok itt például a Sikolyra vagy a Chicagora), de ezt simán el lehet nézni, hiszen ezek népszerűsége nélkül nem alakulhattak volna ki filmes trendek a szórakoztatás terén (főleg a Sikoly után).

Mindemellett külön öröm, hogy meghatározó dokumentum- és koncertfilmek is bekerültek a könyvbe (pl. Shoah vagy a Woodstock). A szerzők elsősorban az amerikai és angolszász kultúrával foglalkoznak, így nem meglepő, hogy a könyv nagyrészt angol nyelvű filmeket tartalmaz. Azért annyira nem "szörnyű" a helyzet, hiszen viszonylag sok (olyan 300 körüli) idegen nyelvű, főleg az európai fesztiválokon sikeres alkotás is helyet kapott a hasábokon. A magyar szerzők értelemszerűen a magyar filmek kiválasztásáért feleltek, és döntéseikkel ugyan nem okoznak meglepetést, de szerencsére csalódást sem.

A korai időszakot leszámítva a 40-es évektől kezdve gyakorlatilag minden évtizedből ugyanannyi filmről olvashatunk. Talán a 60-as évek kap kicsit nagyobb teret, de ez egyáltalán nem szembetűnő. Ez egyrészt jó, hiszen a szerzők egyetlen korszakot sem kezelnek kiemeltként, azonban a mai, ifjabb generáció számára a 50-60 évvel ezelőtti alkotások már túl távolinak tűnnek. Az első 400 oldalon, 1961-ig bezárólag kb 30 filmet ha láttam, és most biztosan sokat mondtam. Egyébként a listában szereplő filmek majdnem ötödét láttam részben vagy egészben (főleg egészben), szóval bőven van mit pótolni.

Negatívumként a könyv oldalán szereplő képet emelném ki, ami tökéletesen rombolja az 1001 film tartalmát, hiszen Catherine Zeta-Jones látható rajta tánc közben, nyitott szájjal. Emellett a másik hibája a könyvnek, hogy jó pár esetben lényeges történéseket, csattanókat ír le egyes filmekről, ami azért elég bosszantó, főleg, hogy elsősorban az ismertető és ajánló funkciót kéne betöltenie a pár soros szövegnek. Bár ez az első oldalon fel van tűntetve, de külön a filmeknél már nem. A néhány mondatos szövegek amúgy egészen jók, hiszen a rövid történet mellett az alkotások filmtörténeti jelentőségére is kitérnek. Nem szaporítom tovább a szót, mindenképpen érdemes megvenni az 1001 filmet, csak ne csodálkozzon senki, hogy még hajnali 3-kor is a könyvet fogja lapozgatni. 

Címkék: vélemény, könyv