A foci-eb előtt: esélylatolgatás

Kezdődik a foci-eb, ezért ideiglenesen blogunk is a foci felé fordul, ennek keretében következzék az én esélylatolgatásom a csoportkörre (de úgysem tudom megállni, hogy ne szőjem bele, kinek drukkolok).
 
A csoport
 
A csehek összeszokott csapattal érkeznek, Karel Brückner pedig zseniális edző, de valahogy mégsem érzem a csapatukban a kiugrás lehetőségét, Cech kapuson kívül az összes sztár csillaga leáldozóban van (reméljük csak átmenetileg), ez persze motiváló tényező is lehet, én mégis meglepődnék, ha a negyeddöntőnél tovább tudnának menetelni.
Portugália talán nem is kívánhatna jobb válogatottat: minden posztra van klasszisjátékosuk, de a „vízhordók” is stabil jó teljesítményre képesek, így az ellendrukker (én) csak reménykedhet, hogy valamit nagyon elszúrnak (talán az elbizakodottság lehet a vesztük, de a szövetségi kapitány, Scolari feltehetőleg igyekszik tenni ez ellen).
A törökök már azzal is meglepnének, ha a csoportkörből továbbjutnának, messze már az a vb-bronz, és most talán túl nagyok a várakozások. Egyetlen reményük Fatih Terim mester lehet, akinek azonban tényleg minden edzői és pszichológiai képességére szüksége lesz, ha csodát akar tenni.
Svájctól meglepetést várok (ami jelen esetben a továbbjutást jelenti a csoportból) – a hazai pálya mellett nem szabad elfelejteni, hogy játékosaik csöndben belopództak az összes nagy európai bajnokságba (csak Spanyolország maradt ki), a motivációval nem lehet probléma, és Köbi Kuhn nagyon jól összekovácsolta az alakulatot – ha a szerencse is segíti a csapatot, akár messzebb is juthatnak egy negyeddöntőnél.
 
szerintem-sorrend:                                                     szeretném-sorrend:
1. Portugália                                                                1. Svájc
2. Svájc                                                                       2. Csehország
3. Csehország                                                              3. Törökország
4. Törökország                                                            4. Portugália
 
B csoport
 
A horvátok Angliát megelőzve jutottak ki, ez nagy terhet rakhat a vállukra, de ha ezzel megbirkóznak, nem lehet gond a továbbjutás – ha jó teljesítményt nyújtanak, nem okozhat számukra gondot a lengyelek legyőzése, sőt akár Németországot is megszorongathatják.
A németeknek kötelező a továbbjutás, és ezt abszolválni is fogják. Ha sikerül kellően felpörögniük a csoportmeccsek során, ki tudja meddig repíti őket a lendület…
Lengyelország válogatottjának meg kellene szorongatnia a németeket vagy a horvátokat, és bármilyen jó edző is Beenhakker, ez bizony elég nagy meglepetés lenne. Nem rossz a csapat, de azt hiszem, nincsen olyan játékosuk, aki egy-egy váratlan megmozdulással megkavarhatná az ellenfelet, és ilyen csapatok ellen a csapategység és a jó taktika is kevés lehet. Abban azért bízhatnak, hogy ellenfeleik nem nyújtanak tökéletes teljesítményt, mert talán a lengyel az egyik legegységesebb válogatott az eb-n, biztos, hogy minden adódó lehetőséget kihasználnak.
Az osztrákokról nem érdemes hosszan szólni: az eb leggyengébb csapata, őrületes meglepetés lenne, ha tovább tudnának jutni.
 
szerintem-sorrend:                                                      szeretném-sorrend:
1. Németország                                                           1. Lengyelország
2. Horvátország                                                           2. Ausztria
3. Lengyelország                                                          3. Németország
4. Ausztria                                                                   4.Horvátország
 
C csoport
 
A halálcsoport, itt tényleg csak tippelgetni lehet, jósolni nem. Személy szerint még a románokat sem írnám le: először játszanak a franciákkal, akiknek a kezdeti formájuk hírhedten gyenge, és ha ott bravúrt érnének el, abból nyerhetnek annyi erőt, hogy egy közepesen játszó holland válogatottat (sajnos a formaingadozás náluk nem szokatlan) legyőzzenek.
A hollandok kerültek a legnehezebb helyzetbe, mert nekik tovább kell jutni (a románoktól nincs ilyen elvárás), és ha ezt nem tudják kezelni, szomorúan (és hamar) kell hazautaznia a narancsos válogatottnak. Ennek ellenére bőben bennük van, hogy az egyik nagyot legyőzzék. Ha innen sikerül továbbjutniuk, akkor a végső győzelemre is esélyesek lesznek, ez biztos.
A franciák leginkább önmagukat ejthetik ki a csoportból: jó játékkal talán még az olaszokat is képesek lennének megverni, de ez a jó játék ritka madár a franciáknál. Meglátjuk, Domenech mester mire képes a sztárokkal.
Az olaszok továbbjutása a legvalószínűbb: ők még rossz játékkal is szinte bárkit meg tudnak verni, nem véletlenül Olaszország válogatottja az egyik legnagyobb esélyes a végső győzelemre.
 
 
szerintem-sorrend:                                                    szeretném-sorrend:
1. Olaszország                                                            1. Hollandia
2. Franciaország                                                          2. Románia
3. Hollandia                                                                3. Olaszország
4. Románia                                                                 4. Franciaország
 
D csoport
 
A görögök nehéz helyzetben vannak: címvédők, de senki sem számol velük esélyesként, és ez most inkább negatívan hathat számukra. Ha első meccsükön sikerül legyőzniük a svédeket, most is elindulhat egy menetelés, de ha ez nem jön össze, szinte biztos vagyok benne, hogy már a csoportkörből kiesnek.
A svédekben mindig benne van a jó eredmény, de sosem érnek el emlékezeteset, bár ne lenne igazam, de félek, hogy ez most is így lesz. Papírforma szerint tovább kéne jutniuk a csoportból, ebből a szempontból az oroszok elleni meccs lehet sorsdöntő, ennek kimenetelére pedig tippelni sem merek.
A spanyolok némileg hasonló cipőben járnak, mint a svédek: hiányzik az eredmény, pedig képesek lehetnének rá. A csoportban mindenki őket tekinti a legnagyobb esélyesnek – ha ez nem bénítja meg Aragonés csapatát, nagy esélyük van a továbbjutásra.
Végül eljutottunk az oroszokhoz – ez a válogatott az én titkos favoritom, ők lehetnek idén a görögök… Guus Hiddinket tartom a világ legjobb edzőjének, vele bárhová eljuthatnak az oroszok, de ehhez azért jó adag szerencse is kell. Ha olyan mázlisorozatok érik Hiddink csapatát, mint négy éve a görögöket (vagy hat éve a dél-koreaiakat…), bárhová eljuthatnak.
 
szerintem-sorrend:                                                    szeretném-sorrend:
1. Spanyolország                                                        1. Svédország
2. Oroszország                                                           2. Oroszország
3. Svédország                                                             3. Görögország
4. Görögország                                                           4. Spanyolország
Címkék: vélemény, foci eb