Ki az Eb legjobb kommentátora?

Egy-egy világverseny élvezeti értékéhez nagyban hozzájárul a sporteseményeket közvetítő kommentátorok stílusa. Hiszen pl. a Gulyás-féle idióták beszéde egy kézilabdameccsen enyhén szólva is kiborító tud lenni. Az idei Eb-n négy kommentátor kapott lehetőséget a bizonyításra, akik több-kevesebb sikerrel éltek a lehetőséggel.

Mielőtt mindenki belekezdene a közvetítők vég nélküli szidásába, vegyük számba az idei Eb-közvetítés pozitívumait. Először a legnagyobb jóság: hál istennek nem az RTL Klub adja a meccseket. Emlékezhetünk, hogy 2 évvel ezelőtt a Vb alatt mennyire pofátlan módon oldották meg a meccsekhez kapcsolódó műsorvezetést. A stúdióban általában Héder Barna ült, aki egyszer sem tudott érdemben a témához szólni, ugyanakkor okfejtéseit annyira elnyújtotta, hogy volt néhány mérkőzés, amibe csak 2-3 perc elteltével tudtunk csatlakozni. Amúgy a többi meccsen is már csoda volt, ha a himnuszok végére odakapcsoltak. Az mtv ezzel szemben egész jó kis stúdiót hozott össze, ahol tényleg foglalkoznak az adott mérkőzéssel, illetve az egymás ellen játszó válogatottakkal. A műsorvezető hölgy, Zelinka Ildikó szerintem jó választás volt, néha ugyan eléggé hülyeségeket kérdezett, de ez egyáltalán nem volt zavaró.

A meghívott vendégek között legtöbbször Várhidi Pétert és Bozsik Pétert üdvözölhettük, akik egyáltalán nem nevezhetők szimpatikus embereknek, és enyhén ironikus volt, amikor a többi szövetségi kapitányt oltották, de szereplésük végül is elfogatható volt. Az állandó vendégek közül egyértelműen Bánfi János volt a legszimpatikusabb, őt szívesen látnám a hátralévő három meccs szakértőjeként.

Rátérve a kommentátorokra, rögtön köszönetet lehet mondani az mtv-nek, hogy meg sem próbálkozott az RTL-en két éve nagyon erőltetett kommentátor-szakértő formációval. 2006-ban egyértelmű csőd lett az ötletből, hiszen Kovács Kálmán vagy Urbán Flóri, mint szakértők jó pár mérkőzés alkalmával lépték át az elviselhetetlenség határát. A 2006-os Vb-hez képest szerintem mindenképpen élvezhetőbb közvetítést kaptunk, bár volt aki így is néha ki tudott borítani. Elsőként vegyük a Somos ikreket, akiknek a külsejük mellett a hangjuk is nagyon hasonlít, így volt pár alkalom, amikor nem tudtam eldönteni, hogy ki ül a kommentátori állásban. Őket a BL közvetítésekről ismerhetjük, aki ott megszerette stílusukat, azoknak most sem okoztak csalódást. Én teljesen közömbös voltam irántuk, egyik irányban sem volt kiemelkedő a teljesítményük.

A két elődöntőt előzetes információk szerint Gundel Takács és Egri Viktor fogja közvetíteni, így elvileg kettejük közül kerül ki a döntő kommentátora. Nem tudom, hogy véglegesen kiderült-e már, hogy ki lesz a döntőben a kommentátor, ha nem, én mindenképpen Egrinek szorítok. Ugyan jó néhányszor kihúzta a gyufát, és nem egyszer szubjektív volt a közvetítések során (vegyük például az olaszokkal való erős szimpatizálását, ami mondjuk az egész stábra jellemző volt), de volt pár vicces beszólása, ami elsősorban szatirikus stílusának köszönhető. Helyzetek/gólok alkalmával néha túlzott üvöltésbe kezdett, de ez engem nem különösebben zavart.

Gundel Takács közvetítése viszont annál inkább: az még hagyján, hogy rengeteget bakizott, és húszadszorra is összekeverte Villa-t Fabregasszal, a sokkal nagyobb baj az volt, amikor a helyzetek, illetve a pályán történő egyéb izgalmas események alatt nem az élő képet kommentálta, hanem azt ecsetelte, hogy a lengyel középpályás 17 évesen hol játszott. És volt pár unalmasabb meccs, amikor semmit sem tett azért, hogy a nézőknek az érdeklődősét legalább minimálisan fenntartsa. Az olasz-spanyol meccs alatt pedig végig saját magát szórakoztatta, illetve mélyen benyalt Buffonnal, akit ő csak szimplán Luigi-nak szólított. Nem emlékszem, hogy régen mennyire volt jó, de ezen az Eb-n messze ő a leggyengébb, így remélem nem ő fogja közvetíteni a döntőt.

Címkék: vélemény, tv, foci eb