Pár sorozat évadnyitójáról

Túl szeptember közepén, végre megkezdődött a sorozatoknál is az őszi szezonnyitó Amerikában. A Californication és a Dexter új epizódjai már hamarabb kikerültek a netre, a House és a Heroes esetében nem volt ekkora szerencsénk, a későbbiekben kiderül, hogy valóban rosszul jártunk e. Spoilerekben gazdag vélemény következik.

Dexter 03x01:

A Dexter rajongók azon (feltehetőleg) kisebb létszámú csoportjába tartozom, akik szerint az első évad sokkal jobb volt, mint a második (ez az álláspont újranézést követően még inkább igazolódott). A második szezon befejezése elég haloványra sikeredett, a folyamatos lelki változás ellenére Dexter ugyan emberibb lett, gyilkos énjéhez való hozzáállása azonban nem sokat változott. A végkifejlet is túlontúl kedvezett neki, úgy tűnt, mintha a történtek nem lettek volna rá túl nagy hatással. Cliffhanger hiányában nem meglepő hát, hogy a harmadik évad gyakorlatilag ugyanonnan indít, mint az előző kettő: a nulláról. Tavaly ugye ellőtték a Dexter utáni nyomozás ötletét, amiben hatalmas potenciál volt, de ezt sajnos nem tudták teljesen kihasználni.

A harmadik évad fő vonala (legalábbis amennyit eddig felvázoltak belőle) bizony gyengébbnek tűnik, mint az elődöké. Ennek ellenére szerintem elég sok mindent ki lehet belőle hozni: egyrészt Dexter megszegte Harry kódját, másrészt a rendőrség most részben Dexter után is nyomoz. Ismét előkerült egy eddig még kiaknázatlan kérdés: mit kezd azzal főhősünk, hogy egy ártatlannak tűnő embert ölt meg? A Freebo-s szál remélhetőleg tele lesz meglepetésekkel, ahogy a Prado család múltja is. A zárás, miszerint jön a kis Dexter.. hát nem tudom, ezt lehetett volna még hanyagolni. Összességében azonban tetszett a rész, nem volt világmegváltó, de a sorozat átlagos színvonalát simán hozta, a Dexter fíling ismét eluralkodott rajtam (mennyire izgalmas volt, amikor Miguel odahívatja Dextert a gyilkosság helyszínére). A 7/10-et ezért meg is érdemli az évadnyitó, a folytatást nagyon várom.

Californication 02x01-02:

A tavalyi év egyik leghangulatosabb, leglazább sorozatáról van szó, aminek az első évada kerek volt, a hatalmas siker miatt azonban folytatták a dolgot. Ennek persze a rajongók örültek a leginkább, hiszen Hank Moodyból soha sem elég. A második szezon első részéből kiderül, hogy az előző évad befejezése egyáltalán nem álom volt, azaz Hank és Karen valóban megszöktek utóbbi esküvőjéről. Az új évad tehát itt veszi fel a fonalat, a szerelmespár újrakezdésére koncentrál. A sztori persze nagyon gyér, de ez nem is csoda, hiszen az első 12 rész történetét is kb. másfél mondatban össze lehet foglalni. Azonban a Californication egy olyan sorozat, amit a hangulatáért és az eszementnél eszementebb poénjaiért szeretünk. Így könnyedén belefér pl. az is, hogy Hank egy sötét szobában rossz csajra bukik rá. 8/10, mert bőven meg tudtam volna még nézni vagy 10 részt.

House 05x01-02:

A negyedik évadról már megemlékeztem, jöjjön, hát a folytatás. A folytatás, ami az eddigi legrosszabb House kezdés. Az első rész drámai lelkizése, poénmentessége, illetve 13 szövegei teljesen tönkrevágták a visszatérést. Az aktuális ügy sem volt különösebben érdekes, így nem csoda, hogy a tárgyalt epizód elég gyengére sikeredett. Nem is ragoznám tovább, mert 4/10-nél többet nem érdemel. A második epizód már sokkal inkább hozta az eddigi színvonalat, volt pár jó poén, a beteg elment, azonban még így is átlag alatt teljesített. Egyedül a magánnyomozós szál volt érdekes: az új állandó(?) szereplő méltó partnere volt House-nak, poénja végig ültek. A közepesnél tehát jobb volt az epizód egy erős 6/10-re befizethet. A legnagyobb baj az, hogy egyáltalán nem érzem kibírhatatlannak a következő részre való az egyhetes várakozást.

Az új évadot látva viszont felmerült bennem egy kérdés: meddig lehet ezt még folytatni? Mármint a sorozatot. A House mindig is külön epizódokból állt, amiket a főszereplő, illetve néhány apró információ kapcsolt össze. A problémát igazából ott látom, hogy az esetek kezdenek egyre unalmasabbak lenni. Egyre többször kerülnek elő hasonló megoldások (mint most a lepra), állandóan ugyanarra az öt betegségre tippelnek a segédek (rák, fertőzés, autóimmun, stb.), a főszál pedig alig halad. Persze elég sok minden kiderült a főhősökről, azonban House és Coddy kapcsolatáról még mindig nem tudunk többet pár elejetett félmondatnál. A vérfrissítésnek szánt új felállás messze nem működik olyan jól, mint ahogy azt várni lehetett. Egyszóval kezd kicsit unalmassá válni a sorozat, amiben már nincs annyi meglepő esemény, illetve leleményes szófordulat, ami eddig fémjelezte a szériát. A sikerek ellenére amondó vagyok, hogy lassan le kéne zárni House kalandjait, mondjuk a 7 évad után.

A Heroes új epizódjaival külön bejegyzésben foglalkozom.

Címkék: vélemény, sorozat