Kritika: Köszönjük, hogy rágyújtott (Thank You For Smoking)

A dohányzás súlyosan károsítja az ön és a környezetében élők egészségét! A dohányzás halált okozhat. Még lehetne sorolni a cigisdobozokon lévő feliratokat, főleg, hogy nem egy a megfogalmazás miatt igen humorosnak hat. A 90-es évek óta a dohánycégeket és a dohányosokat egyre kevésbé becsülik meg (legalábbis Amerikában), pedig ők is csak egy terméket állítanak elő, amit a jónép fogyaszt, ha akar. Valahogy mindig csak a magát jónak kikiáltó oldalt halljuk, míg a gonoszok elvileg csak gonoszkodnak.

Most azonban a másik oldal álláspontját is megismerhetjük, hála a Köszönjük, hogy rágyújtott című filmnek és főszereplőjének, Nick Naylornak, aki a dohánycégeket tömörítő vállalatot és ezáltal a dohányipart képviseli. Lobbista, és ezt nem is tagadja. Célja nem az emberek meggyőzése, hanem az ellenfél politikájának kiforgatása és a dohány felett uralkodók jobb színben való feltüntetése. Nick tisztában van munkájának társadalmi megítélésével, de ő csak annyit, mond, hogy ehhez a foglalkozáshoz szükség van némi erkölcsi rugalmasságra. Hiszen ő is csak megélni akar, és ha ehhez az kell, hogy vitatkozzon, hát vitatkozik.

Amúgy a film nem is igazán a dohányról szól, az csak a kerettörténetként szolgál, hanem a szónoklásról, a meggyőzésről és a vitáról. Hiszen tökmindegy, hogy mekkora baromságokat hordasz össze, ha az ellenfelet meg tudod fogni, és a szavak erejével le tudod győzni, akkor a nép, a mindent bekajáló plebs körében sikeres leszel. Lehet mondani, hogy mindez nagyon szomorú, de a köz meggyőzése, ha nem erőszakkal, akkor hasonló módon történik. Nick persze a legjobb munkájában, ami nem csoda, hiszen már fiatalkorában is ő volt az a srác, aki minden nőt meg tudott szerezni magának. Aaron Eckhart nagyszerűen mutatja be ezt a kissé tenyérbemászó, de ellenállhatatlan stílusú, jó humorú fickót, aki bárkinek lyukat beszél a hasába.

Mindemellett az ifjú Jason Reitman rendező a dohánycégek és a közvélemény jelenlegi ellentétéről is ironikus képet vázol fel a nézők előtt. Az ember már az első perctől kezdve  mosolyog az egyszerre hétköznapi és abszurd helyzeteken (mint a talkshow, az ötletbörze a tárgyalóteremben, vagy a filmvégi meghallgatás), és főhősünk ezekre adott reakcióin. A hangulat tehát fantasztikus, köszönhetően többek között az iszonyat kreatív főcímnek is. A színészek közül a legutolsó mellékszereplőig mindenki emlékezetes, még Katie Holmes is egész jól alakítja az információért bármire képes, törekvő újságírónőt. J. K. Simmons BR és Sam Eliott az ex-Marlboro Man szerepében szintén emelik a film színvonalát.

A Köszönjük, hogy rágyújtott szerencsére nem ítélkezik a dohányzásról, a témával kapcsolatos döntést a nézőre bízza, és inkább az egyes álláspontok élharcosait mutatja be, kellően szellemesen. Reitman filmje kitűnő szórakozást nyújt minden olyan dohányos és nem dohányos számára, akik erkölcsileg rugalmasabbak az átlagnál. 9/10 (Az 1 mínuszpont a filmvégi muszáj tanulságnak köszönhető, bár ezt is feledtetik az utolsó poénok.)

Ha tetszett a kritika és szereted a filmeket, feltétlen kövesd be Totál Plán nevű filmes YouTube csatornámat!

Ha pedig napi filmes érdekességre vágysz, Instagramon is megtalálsz!

Címkék: kritika, 9/10, 00s