A holtak napja (2008)

 

 

 

 

 

 
Nos hol is kezdjem. A cím csalóka, mivel már van egy ugyanilyen nevű film (Romero holtak napja 1985-ből), de a két film között óriási különbségek vannak és nem csak a 23 év különbség miatt, de elvileg van valami köze a két műnek egymáshoz, mert a nemzetközi borítón ott van Romero neve, de ez csak valami reklámfogás lehet.
 
A sztoriról pár szót: Egy amerikai kisvárosban elszabadul a pokol, zombik jelennek meg és azt követhetjük végig, hogy a főszereplő csaj és egy-két mellékszereplő hogyan próbál meg kijutni a káosz uralta városból, és próbálja meg túlélni a járványt. A történet szép lassan halad előre, megtudjuk, hogy miért tört ki a járvány, majd apróbb részleteket, szóval a sztori teljesen lineáris és kiszámítható, meglepő fordulatoktól mentes.
 
Először meglepődtem amikor láttam, hogy Ving Rhames szerepel benne, de a szereplése kb. kimerül két jelenetben, nem is értettem, hogy mit keres ebben a filmben. Gondolom csak húzónévnek rakták be, de akkor is furcsa egy ilyen kaliberű színész feltünése egy B-moziban, mert A holtak napja minden kétséget kizáróan az. A többi színész nem igazán ismert (legalábbis én még nem találkoztam velük), talán Mena Suvari neve lehet ismerős, aki szerepelt már pár filmben. A színészgárda hozza a tőle elvárható szintet, de semmi több, nem is a teljesítményük a lényeg, hanem a kifolyt vér mennyisége, ebben a viszonylatban jól teljesít a mű.
 
A képi megvalósítás: hát, nézőpont kérdése, látszik, hogy ez nem egy nagyköltségvetésű produkció, abszolút számítógépes megvalósítás az egész. Aki szereti a Motion Capture-t annak ezzel sem lesz problémája, összességében tűrhető és nem kirivóan rossz. A zene olyan semmilyen, ha kell kicsit pörgősebb,szóval teljesen átlagos, pont ez passzol hozzá. A zombik viszont eltérnek a megszokottól, ezek ugyanis nem azok a lassan vánszorgó élőhalottak, hanem gyors, ugró, falon mászó zombik, szinte néhol már sérthetetlennek tűnnek (pl. amikor a kórház ablakaiból ugrálnak kifelé).
 
Összeségében egy egyszer nézhető film, ha valaki szereti a zombifilmeket vagy egy laza kis kikapcsolódásra vágyik és nem egy vígjátékot akar nézni, akkor nyugodtan meg lehet nézni, de semmi extrát ne várjatok tőle.
 
Részemről ez egy 4/10.

Címkék: kritika, 4/10, 00s