100 kedvenc filmem: 20-11

 

20. A remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994) – r: Frank Darabont; fsz: Tim Robbins, Morgan Freeman, William Sadler, Clancy Brown

 

Okok: A remény rabjai nem azért szerepel ilyen előkelő helyen, mert az imdb-n a legjobb film jelenleg. Az ok egyszerű: Stephen King regényéből készült Darabont adaptáció megunhatatlan. Mert mindez egy szívszorító mese a börtönlakók életéről, akikről kiderül, hogy nem is olyan elvetemültek, ahogy azt a külvilág gondolja.

Jelenet: Andy Dufrense elhagyja az intézményt, ahol 20 évet töltött.

 

 

19. Annie Hall (1977) – r: Woody Allen; fsz: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts, Paul Simon

 

Okok: A legnépszerűbb Woody Allen mű élete másik nagy szerelméről (az első természetesen Manhattan), Diane Keaton-ről, azaz Annie Hall-ról. Woody és Diane brillírozik, a poénok ülnek, a hangulat a narrációnak köszönhetően keserédes, és a záró gondolatok meglepően őszinték.

Jelenet: Alvy Singer az éjszaka közepén átmegy Annie-hez leölni azt a hatalmas pókot.

 

 

18. Mementó (Memento, 2000) – r: Christopher Nolan; fsz: Guy Pearce, Joe Pantaliano, Carrie-Anne Moss

 

Okok: Kritika. Visszafele játszódó neo-noir egy rövid távú memória nélkül, napról napra élő férfiről, aki csak egyetlen cél miatt van még ezen a világon: meg kell találnia felesége gyilkosát. Hát igen, mindenkinek kell valami hazugság, hogy életben maradjon.

Jelenet: Leonard tollat keres, és azt ismételi magának, hogy ne felejtsd el. Közben Natalie kint ül a kocsijában, és csak vár, hogy elteljen az a bizonyos 10 perc.

 

 

17. Toy Story (1995) – r: John Lasseter; eredeti hangok: Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Jim Varney

 

Okok: A legjobb rajzfilm. Már gyerekként is imádtam, de most is, ha újranézem, akkor sem bírom levenni róla a szemem. A Pixar ha csak ezt az egy filmet készítette volna el, akkor is mindenki ismerné a nevét.

Jelenet: Buzz és Woody menekülése a távirányítós autón, kb. az összes animációs akció ezen alapul.

 

 

16. Majdnem híres – rendezői változat (Almost Famous, 2001) – r: Cameron Crowe; fsz: Patrick Fugit, Billy Crudup, Jason Lee, Kate Hudson, Frances McDormand

 

Okok: Cameron Crowe önéletrajzi ihletésű alkotásával a 70-es évek önjelölt rocksztárok, bármire kapható gruppik, kegyetlen kritikusok és pénzimádó menedzserek világába csöppenünk. Az atmoszféra hibátlan, a történet pörgős, a szereplők emlékezetesek, és a rendezői változat teljesebb képet ad, mint a moziverzió.

Jelenet: Russell a medence szélén beLSD-ézve áll, és ordítja: Én egy aranytestű isten vagyok! Amikor a magyar fordítás jobb, mint az eredeti.

 

 

15. A keresztapa (The Godfather, 1972) – r: Francis Ford Coppola; fsz: Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton, James Caan

 

Okok: Mit részletezzek? Egy ilyen lista nem létezhet a Keresztapa nélkül.

Jelenet: Al Pacino a mosdóból visszajön, a vonat épp zakatol, ahogy fekete szemei is, miközben végiggondolja, hogy mi is fog most történni.

 

 

14. 12 majom (Twelve Monkeys, 199150) – r: Terry Gilliam; fsz: Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt, David Morse

 

Okok: A filmtörténet talán egyetlen reálisan ábrázolt időutazása, hiszen ami megtörtént, azon nem lehet változtatni. Mindehhez hozzájön még Gilliam szürreális ábrázolásmódja a jövőről, és részben a jelenről is (elmegyógyintézet). Bruce Willis pedig ismét bebizonyította, hogy a szerepválasztáshoz piszokmód ért.

Jelenet: Az elmegyógyintézet Jeffrey-vel.

 

 

13. A nagy Lebowski (The Big Lebowski, 1998) – r: Joel és Ethan Coen; fsz: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi, Philip Seymour Hoffman

 

Okok: Látszólag összefüggéstelen és hihetetlen események a Los Angeles-i munkanélküli léhűtőről, Dude-ról, aki csak az átkozott szőnyegét akarja visszakapni. Az utánozhatatlan laza stílus még Coenék filmjei között is egyedülálló, a karakterek és a színészek zseniálisak, és ilyen poénokkal van tele film, hogy pl. a nagy bowlingos Dude egyszer sem gurít a film alatt (ahogy Walter sem szombatonként).

Jelenet: Jesus gurítása a Hotel California zenéjére.

 

 

12. M.A.S.H. (1970) – r: Robert Altman; fsz: Donald Sutherland, Eliott Gould, Tom Skeritt, Sally Kellerman, Robert Duvall

 

Okok: Egymáshoz alig kapcsolódó komikus, néhol egészen kaotikus jelenetek halmaza a koreai háborút amerikai orvosok és nővérek szemén keresztül bemutató MASH. Csak a szereplők, úgy mint Sólyomszem, Nemfáj, Radar, Égő ajak tartják össze a filmet, ami az elejétől a végéig frenetikus.

Jelenet: Nehéz dönteni Égő ajak lehallgatása, a focimeccs, a japán kiruccanás és Nemfáj temetése között, de talán az amerikai futballmérkőzés a legemlékezetesebb rész a filmben.

 

 

11. Forrest Gump (1994) – r: Robert Zemeckis; fsz: Tom Hanks, Robin Wright Penn, Gary Sinise, Sally Field, Mykelti Williamson

 

Okok: A 20. század második felének amerikai szempontból összes fontos eseménye belezsúfolva egy filmbe, egy enyhén fogyatékos, de nagyon jólelkű fiú főszereplésével. A Forrest Gump sokszor humoros, néha megható, olykor pedig drámai. Számtalanszor újranézhető klasszikus.

Jelenet: Forrest és Dan hadnagy megismeri a tenger erejét.

Címkék: top100, kedvenc film